تاریخ انتشار: ۲۳ بهمن ۱۳۹۰ - ۰۸:۴۵

تهران- زيبايي هاي بازار فرش عباس آباد تهران چشم ها را خيره مي كند آنقدر كه قلم عاجز از بيان فريبندگي هاي فرش دست باف ايراني است كه دست توانمند زنان و دختران ايران زمين با هر گره اي كه به تار و پود فرش مي نشانند، هنري مي آفرينند.

فرش های موجود در بازار فرش عباس آباد تهران آنقدر زیباست كه با اطمینان می توان گفت كه فرش بافان هنرمند ایرانی را بدیلی در جهان نیست.

چشم ها را به هر طرف كه به چرخانی با منظره هایی روبه رو می شوی كه شاید كمتر نقاشی قادر به آفریدن چنین صحنه هایی باشد.

مغازه های بازار فرش عباس آباد تهران هر كدام انسان را به یاد گذشته های پرآوازه ایران و ایرانی می اندازد گذشته ای كه با نبود امكانات نقش هایی را بر صفحه روزگار به یادگار نهاده است كه هماره بر افتخارات این مرز و بوم تاكید دارد.

برخی از مغازه های فرش فروشی برای آنكه جلوه ویژه تری به دست بافته های ایران دهند مسجمه هایی با البسه اقوام مختلف ایرانی در كنار فرش های خود نهاده اند.

هرجا چشم كار می كند حاصل دست رنج مادران بر دیوار مغازه ها خودنمایی می كند و آدمی را برای خرید سر ذوق می آورد.

ابتدای وردی بازار فرش تهران از سمت سبزه میدان تعدادی از جوانان خریداران را تشویق می كنند كه ضمن خرید های خود سری هم به بازار فرش بزنند تا شاید از این رهگذر خریدی در این بازار كساد اتفاق افتد.

فرش دست باف ایران همواره یكی از صادرات سنتی ایران بوده كه از دیرباز به دلیل كیفیت بی نظیر آن در مواد، طرح، نقش و بافت، مشتریان زیادی در اقصی نقاط جهان داشته است كه اكنون نه تنها در داخل بلكه در خارج از رونق گذشته خود افتاده است.

رییس اتحادیه فروشندگان فرش دست باف تهران در این خصوص به خبرنگار ایرنا می گوید: همواره یكی از مظاهر شناخت نام ایران در دنیا، فرش دست باف آن بوده است.

'عباس كسایی فر' می افزاید: فرش دست باف ایران از تنوع بسیاری برخوردار است كه هر سلیقه ای را به خود جذب می كند و به همین دلیل است كه در همه جای دنیا مشتاق داشته است.

وی می گوید: اما اكنون با وجود رقبایی كه به تقلید ناشیانه از فرش دست باف ما پرداخته اند، فرش ایرانی از آن آوازه گذشته خود به دور افتاده است.

متاسفانه خود ما هم دیگر شوق و شور خرید فرش دست باف را نداریم و فرشی را كه آمیخته با باورهای آیینی ما است را رها كرده به سمت فرش های ماشینی و موكت های بی كیفیت كه بنا بر قولی برخی از آنها ایجاد بیماری می كنند، رفته ایم.

درحالی كه باید سری به بازار فرش تهران بزنیم تا با دیدن زیبایی های آویخته شده از دیوارها رغبت كنیم و فرشی خریداری كنیم تا هم رونقی به بازار فرش بدهیم و هم شاید آوازه فرش ایران را در دنیا زنده كنیم.

یكی از فروشندگان فرش دست باف بازار تهران در این زمینه به خبرنگار ایرنا می گوید: بسیاری از فروشندگان فرش در بازار تهران به دلیل آنكه فرش مانند گذشته رونق ندارد مغازه های خود را فروخته و به شغل های دیگری روی آورده اند.

'علی احمدی نیا' می افزاید: بازار فرش دیگر جذابیتی برای فروشندگان قدیمی ندارد و بر این اساس خیلی ها رفته اند اما اگر خریداران این بازار افزایش یابد و رونق به بازار فرش دست باف برگردد شاید بتوان دوباره گذشته بازار فرش را احیا نمود.

یكی دیگر از فروشندگان فرش دست باف بازار تهران می گوید: بازار فرش تهران در گذشته ای نه چندان دور از چنان شور وشوقی برخوردار بود كه یك لحظه از خریدار و فروشنده خالی نمی شد.

'خلیل نیشابوری' می افزاید: عدل، عدل فرش دست باف بود كه بسته می شد و یا به شهرستان ها ارسال می شد یا برای صادرات می رفت و كسی بیكار نبود.

وی بیان می دارد: اما اكنون این بازار به حدی كساد شده كه حتی كسی برای گذر هم سری به بازار فرش نمی زند.

یكی از تولید كنندگان فرش دست باف ایران نیز معتقد است: این كسادی بازار فرش تهران اثر مستقیم بر روی تولید كنندگان داشته و رغبت آنان برای تولید را كاهش داده است.

'گوراوانچی' می افزاید: هنگامی كه فرش دست باف خریداری نداشته باشد دیگر برای تولید كننده صرفه ندارد كه كارگر برای تولید بكار گیرد و در نتیجه روز به روز تولید فرش كمتر و كمتر می شود.

بنا بر گفته رییس اتحادیه فروشندگان فرش دست باف تهران نزدیك 8 میلیون نفر از هنر صنعت فرش روزگار می گذرانند و اگر بازار فرش رونق گذشته خود را باز نیابد احتمال بیكار شدن این خیل عظیم وجود دارد.

در ادامه 'عباس كسایی فر' یكی از راه های رونق در بازار فرش دست باف را تشویق نوعروسان به خرید فرش دست باف با دادن تسهیلات عنوان می كند و می افزاید: استفاده از فرش دست باف در تمام برنامه های تلویزیونی هم به رونق بازار فرش كمك خواهد كرد.

وی یكی دیگر از راه های رونق بازار فرش را برگزاری نمایشگاه ها عنوان و وی گوید: بر همین اساس اتحادیه فرش به فكر برگزاری نمایشگاه عرضه مستقیم فرش در روز های پایانی سال جاری افتاده است.

امیدواریم نام فرش ایرانی همچون گذشته رونق خود را باز یابد و مانند نام ایران در سراسر جهان بدرخشد.

تهرام/9977/1275