مردم به چه رای دادند؟ ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 90/01/11 سیاسی.جهوری اسلامی.مناسبت.نوروز 90 تهران،گروه گزارش-برگزاری همه پرسی تعیین نوع حکومت در کمتر از 50 روز پس از پیروزی انقلاب اسلامی نشان دهنده اعتقاد و عزم رهبران انقلاب به ویژه امام خمینی (ره ) به مراجعه به آرای مردم و رعایت قواعد مردم سالاری دینی است.
همه پرسی تعیین نوع نظام سیاسی ایران در روزهای دهم و یازدهم فروردین 1358 با شرکت اکثریت مردم برگزار شد و با رای اکثریت مردم ( 2/98 درصد) نظام سیاسی جمهوری اسلامی جایگزین رژیم سلطنتی شد.
در این همه پرسی ملت ایران باید به این سوال پاسخ میداد که آیا حکومت جمهوری اسلامی را میخواهد یا خیر؟ در همه پرسی تغییر رژیم، از سلطنتی به نظام جمهوری اسلامی از تعداد 20 میلیون و 857 هزار و 391 نفر واجد شرایط رای دادن، 20 میلیون و 439 هزارو 908 نفر در انتخابات شرکت کردند و 2/98 درصد از مردم یک صدا به تغییر نظام سیاسی از سلطنتی به جمهوری اسلامی رای آری دادند.
برقراری نظام جمهوری اسلامی یکی از مهمترین خواسته های مردم انقلابی ایران در جریان پیروزی انقلاب اسلامی بود که بارها و بارها در قالب شعار استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی در راهپیمایی های مختلف بیان شده بود.
جمهوری بیانگر شکل حکومت است که آن را از نظام های سلطنتی و جمهوری های ظاهری متمایز می سازد و بیانگر نقش مردم در تعیین زمامداران می باشد.
واژه اسلامی نیز نظام سیاسی ایران را از سایر نظام های جمهوری رایج در جهان متمایز می سازد. اسلامی بودن نظام به معنای حاکمیت ارزش های اسلامی بر تمامی امور کشور است و ولی فقیه، ولایت امر و امامت امت را برعهده می گیرد.
جمهوری اسلامی شکل جدیدی از نظام های سیاسی را به جهان عرضه کرد که با الهام از قوانین و تعالیم نجات بخش اسلام الگوی زندگی جدیدی در عرصه اجتماعی و سیاسی بشر امروزی ارائه می دهد که بر اساس آن نیازهای مادی و معنوی انسان توامان فراهم شود.
امام خمینی (ره ) به عنوان رهبر انقلاب اسلامی حتی پیش از پیروزی انقلاب وعده استقرار نظام سیاسی جمهوری اسلامی را داده و جنبه های مختلف آن را تبین کردند.
امام (ره ) پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در پاسخ به سوال خبرنگار فاینشنال تایم انگلیس که پرسید، دنیای غرب شناخت صحیحی از حکومت اسلامی شما ندارد، فرمود: ما خواستار جمهوری اسلامی می باشیم. جمهوری، فرم و شکل حکومت را تشکیل می دهد و اسلامی یعنی محتوای آن فرم ، که قوانین الهی است.
امام همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار لوموند که پرسیده بود حضرت عالی می فرمایید که بایستی در ایران جمهوری اسلامی استقرار پیدا کند و این برای ما فرانسوی ها چندان مفهوم نیست ؟ زیرا که جمهوری می تواند بدون پایه مذهبی باشد، نظر شما بر پایه سوسیالیسم است ؟ مشروطیت است ؟ بر انتخاباتی استوار است ؟ دموکراتیک است ؟ چگونه است ؟ فرموده بودند: اما جمهوری، به همان معنایی که همه جا جمهوری است، اینکه ما جمهوری اسلامی می گوییم، برای این است که هم شرایط منتخب و هم احکامی که در ایران جاری شده، اینها بر اسلام متکی است ؟ لکن انتخاب با ملت است.طرز جمهوری هم همان جمهوری است که همه جا هست.
امام پس از پیروزی انقلاب است نیز مردم را به انتخاب نظام سیاسی جمهوری اسلامی ترغیب می کردند و تاکید داشتند نظام سیاسی جایگزین رژیم سلطنتی پهلوی، جمهوری اسلامی باشد و در این مورد فرمودند: آنچه مورد قبول ما و مردم است،تنها جمهوری اسلامی است نه یک کلمه زیاد و نه یک کلمه کم امام خمینی (ره ) در نهم فروردین، 1358 طی سخنانی ضمن دعوت مردم برای شرکت در همه پرسی تعیین نظام سیاسی، تاکید کردند: من تقاضا دارم که همه رای بدهید به جمهوری اسلامی، البته آزاد هستید هرچه خواستید رای بدهید و اینکه در این ورقه ها آری و نه است، شما می توانید در نه هر حرفی را که می خواهید در آن بگنجانید، لازم نیست که همان نه باشد، شما حق دارید، می توانید که در آن ورقه بنویسید جمهوری دموکراتیک، بنویسید رژیم سلطنتی، هر چه خواستید بنویسید، مختار هستید.
در آستانه برگزاری رفراندوم امام راحل طی پیامی ملت را به شرکت در همه پرسی فرا خواند، در بخشی از این پیام آمده است:... این رفراندوم سرنوشت ملت ما را تعیین می کند.این رفراندوم یا شما را به آزادی و استقلال می کشاند و یا مثل سابق، به اختناق و پیوستگی به غیر. این رفراندوم چیزی است که همه باید در آن شرکت کنند... شما می توانید هر فرمی را که می خواهید انتخاب کنید... شما حق دارید و می توانید که در این ورقه جمهوری دمکراتیک را بنویسید، رژیم سلطنتی یا هر چه را می خواهید بنویسید. در این مورد مختار هستید.
به این ترتیب برگزاری همه پرسی تعیین نوع نظام سیاسی در کمتر از 50 روز پس از پیروزی انقلاب اسلامی بیانگر اعتقاد و عزم رهبران انقلاب به ویژه امام خمینی (ره ) مبنی بر مراجعه به آرای مردم و رعایت قواعد مردم سالاری دینی است.اکثریت مردم ایران نیز در سایه ارشادات رهبر کبیر انقلاب اسلامی در همه پرسی تعیین نظام سیاسی شرکت کرده و همانگونه که آرزو داشتند جمهوری اسلامی را برگزیدند.
گزارمیز/1912/ 1418 شماره 275 ساعت 18:20 تمام
تاریخ انتشار: ۱۱ فروردین ۱۳۹۰ - ۰۰:۰۱