..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/10/16 سیاسی.هسته ای.بازتاب گروه پژوهش و بررسی های خبری - ابتکارعمل دیپلماتیک ایران در دعوت از کشورهای جهان برای بازدید از تاسیسات هسته ای آن باعث یحثهای گسترده ای بین مقامات سیاسی، کارشناسی و رسانه ها شده است.
ابتکار هسته ای جدید ایران مبنی بر دعوت نمایندگان کشورهای مختلف برای بازدید از تاسیسات هسته ای ایران با رویکردهای مختلفی در صدر اخبار و تحلیل های رسانه های عربی و غربی قرار گرفت. از جمله محورهای مهم در رویکرد رسانه های خارجی به اقدام دولتمردان ایرانی می توان از تلاش ایران برای ابراز حسن نیت در برنامه هسته ای، شک و تردید غربی ها در خصوص اهداف ایران از این اقدام و هم صدایی آمریکا و فرانسه در انتقاد از ابتکار ایران، پیشگامی مصر در استقبال از دعوت ایران و تناقض در انتشار اخبار برخی رسانه ها نام برد.
تلاش برای ابراز حسن نیت ----------------------------- در حالی که برخی رسانه ها در قالب تحلیل نگاه مثبتی به دعوت ایران برای بازدید از اماکن هسته ای خود ندارند اما برخی دیگر از رسانه ها تلاش ایران برای ابراز حسن نیت و شفاف سازی در برنامه هسته ای را در تیتر اخبار خود قرار داده اند.
روزنامه الوطن بحرین در گزارشی با تیتر-ایران درها ی تاسیسات هسته ای خود را به روی سفرای جهان می گشاید<، نوشت: ایران در چارچوب سیاست شفاف سازی و تاکید بر صلح آمیز بودن برنامه هسته ای خود از تعدادی از فرستادگان آژانس بین المللی انرژی هسته ای در وین دعوت کرده است ظرف 2 هفته از تاسیسات هسته ای ایران بازدید کنند.
الخلیج امارات نیز تیتر -در اقدامی برای نشان دادن حسن نیت، ایران سفرای هسته ای را به دیدار از اماکن هسته ای خواند< را برای گزارش خود برگزید.
خبرگزاری سوری -سانا< نیز با استناد به اظهارات رامین مهمانپرست سخنگوی وزارت خارجه ایران و علی اصغر سلطانیه نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی هسته ای -تلاش ایران برای شفاف سازی < در برنامه هسته ای را محور گزارش خود قرار داد.
شک و تردید غرب ------------------- برخی رسانه های خارجی رویکرد غرب را در قبال برنامه هسته ای ایران ترجیح دادند و به انعکاس نظرات مقامات غربی در این خصوص پرداختند.
الوطن عربستان با عنوان ؟ -دعوت ایران اروپا را به شک انداخت <، نوشت: ایالات متحده آمریکا و انگلستان اقدام ایران را مورد انتقاد قرار داده اند و تحلیل گران غربی این اقدام را تبلیغاتی می دانند. این روزنامه به نقل از جورج برکویچ کارشناس مرکز پژوهش های کارنگی می نویسد: این شفاف سازی ظاهری است ...ایران به برخی دیپلمات ها آن چیزی را نشان می دهد که می خواهد ببینند.
خبرگزاری کویت به انعکاس سخنان فلیپ کراولی سخنگوی وزارت خارجه آمریکا پرداخت و به نقل از وی نوشت که این اقدام هوشمندانه ایران نمی تواند بدیلی برای همکاری ان با آژانس بین المللی انرژی هسته ای باشد و بازدید از تاسیسات هسته ای کار بازرسان آژانس است.
همچنین وزارت خارجه فرانسه در اظهاراتی مشابه اقدام ایران را موازی با عملکرد آژانس هسته ای دانسته و بر ادامه فعالیت بازرسان آژانس تاکید کرده است.
خبرگزاری کویت همچنین نوشته است انتخاب و دعوت از برخی کشورها و استثنا کردن آمریکا، انگلیس، آلمان و فرانسه از میان اعضای 1+5 به باور برخی کارشناسان با هدف ایجاد انشقاق در اعضای این گروه پیش از دور جدید مذاکرات ایران در استانبول انجام می شود.
استقبال مصر --------------- الوطن بحرین از استقبال مصر از طرح ایران به عنوان اولین کشور پاسخ دهنده به دعوت ایران می نویسد و می افزاید: به نظر می رسد مصر اولین کشوری است که از دعوت ایران رسما استقبال کرده و حسام زکی سخنگوی وزارت خارجه مصر گفته که مصر از این اقدام ایران استقبال می کند.
تناقض در گزارش برخی رسانه ها ------------------------------------- در حالی که السفیر لبنان می نویسد: وزارت خارجه مجارستان به عنوان کشوری که ریاست دوره ای اتحادیه اروپا را برعهده دارد اعلام کرده است که دعوت ایران را در مشورت با گروه مذاکره کننده اتحادیه اروپا بررسی و به آن پاسخ خواهد داد خبرگزاری رویترز در بخش عربی خود گزارش داد که یک مقام آمریکایی گفته مجارستان این درخواست را رد کرده است.
از سوی دیگر روزنامه الاتحاد عربستان در گزارشی کاملا متناقض با سایر گزارش ها نوشت: ایران روز سه شنبه اعلام کرد که قصد دارد دشمن سرسخت خود ایالات متحده آمریکا را به همراه اتحادیه اروپا برای بازدید از اماکن هسته ای خود دعوت کند! و این خبر را به رامین مهمانپرست سخنگوی وزارت خارجه ایران نسبت داد.
علیرغم گذشت چند روز از ابتکار دیپلماتیک ایران هنوز کشورهای غربی نتوانسته اند رویکرد واحدی در برابر آن اتخاذ کنند.
پژوهش ج.الف 9123** شماره 074 ساعت 10:32 تمام
تاریخ انتشار: ۱۶ دی ۱۳۸۹ - ۰۰:۰۱