احتمال شیوع بیماریهای واگیردار در البانی، افزایش یافته است # تیرانا ، ایرنا: 19 فروردین 1378 برابر با هشت آوریل 1999 وضع وخیم بهداشتی آوارگان کــوزوو در البانی، احتمال شیوع بیماریـهای واگیردار را در این کشور، افزایش داده است .
نبود اب اشامیدنی و کمبود شدید امکانات بهداشتی و دارویی در اردوگاه ـ های اوارگان از یک سو و بیماریهای ناشی از جنک و اوارگی، از ســوی دیـگر مـوجب شـده است تا بیش از 270 هزار پناهنده به البانی با خطـر ابتلا بـه بیماریهای واگیر روبرو شوند.
براساس اخبار دریافتی، تاکنون ده ها اواره کوزوویی، براثر بیماریهایی چون اسهال خونی، سل و بیماریهای عفونی و ریوی، جان خود را در مرز البانی و مقدونیه یا اردوگاه های این کشورها، از دست داده اند.
روزنامه های چاپ البانی، روز چهارشنبه، از وضعیت پناهندگان کوزوویی به ویـژه در مـرز این کشـور با کوزوو به شـدت ابرازنـگرانی کـرده و از مـرک آوارگان خسته، گرسنه و سرمازده خبر دادند.
روزنامه " ریلیندیا دموکراتیک " چاپ تیرانا نوشت : تنها در روزدوشنبه 34 آواره کوزوویی در " کوکز " شمالی ترین شهر آلبانی، در نزدیکی مرز کوزوو براثر سرما و گرسنگی، جان خود را از دست دادند.
به نوشته این روزنامه، " کوکز " به یک دستشویی بزرک تبدیل شده و بوی تعفن از فاصله دور از این شهربه مشام می رسد.
مقامهای این شهر نه تنها از کمبود امکانات دارویی و بهداشتی نگرانند، بلکه از بروز بحران مواد غذایی نیز، در هراس بسر می برند.
به نوشته روزنامه ریلیندیا، از حدود 150 هزار اواره مسـتقر در شهـر " کوکز" البانی ، تنها 20 درصد از انها می توانند در چادرها بخوابند و پتو داشته باشند، در حالی که، 120 هزار تن دیگر در هوای سرد شمال البانی پوششی جز اسمان ندارند.
" کــوهایون " یک روزنامه دیگر البانی نیز از احتمال برقــراری اوضاع فوق العاده در شمال البانی درپی تشدید وخامت وضعیت اوارگان خبر داد.
این روزنامه نوشت: تا دیروز، شمار اوارگان کوزوو به بیش از 270 هزار نفر رسید و انتظار می رود در روزهای اینده بر تعداد انها، اضافه شود در حالی که نیازهای اولیه زندگی انها تاکنون براورده نشده است .
خبرنگار اعزامی ایرنا بـــه تیرانا، کــه از اردوگـاه هـای اوارگان کوزوویی مستـقر در پایتخت البانی دیدن کـرده اسـت نیز، از کمـبود شـدید امکانات دارویی و بهداشتی اوارگان خبر می دهد.
در این اردوگاه ها که هر یک چندین هزار اواره را درخود جای داده اند، آب آشامیدنی اندک است ، بوی تعفن و فاضلاب فضا را پرکرده و خوابگاه ها و دستشویی های عمومی فاقد امکانات اولیه بهداشتی بر احتمال سرایت بیماریهای واگیر در میان اوارگان افزوده است .
دکتر " درتیان اشپاتی " یک پزشک متخصص در اردوگاه اوارگان مستقر در شهربازی تیرانا، جایی که به نظر می رسد بهترین اردوگاه اوارگان کوزوو در البانی باشد، در این زمینه، به خبرنگار اعزامی ایرنا گفت: در اینجا شرایط اولیه زندگی مثل آب آشامیدنی و دستشویی وجود ندارد و خطر اپیدمی همه را تهدید می کند.
وی افزود: بیشتر کسانی که در این اردوگاه بسر می برند، زنان و مردان پیر، زنان تازه زایمان کرده و کودکانی هستند که، طی چند روز اوارگی ، کیلومترها راه را در زیر باران به طور پیاده طی کرده اند و بسیاری از انها از بیماریهایی چـون سـرماخوردگی ، برونشیت، اسهـال، بیماریهای عفـونی ، رنج می برند.
این پزشک مستقر دراردوگاه اوارگان مسلمان کوزوو اضافه کرد: در این اردوگاه وسایل ضروری و مورد نیاز برای معالجه بیماران وجود ندارد و وضع دارو هم خیلی وخیم است .
او گفت: همه می گویند: خیلی دارو امده، ولی مـن تاکـنون هـیچ دارویی ندیده ام.
وی گفت: وضع چادرها اصلا مناسب نیست چون با امدن باران همه امکانات اوارگان خیس شده و وضع خیلی بدتر می شود.
چنین وضعی را اوارگان اردوگاه ها نیز تایید کردند و شماری از انها در گفت و گو با خبرنگار ایرنا خواستار ارایه کمکهای بیشترامدادی ازسوی جامعه جهانی شدند.
در همین راستا، قرار است دومین هواپیمای حامل کمکهای انسان دوستانه جمهوری اسـلامی ایران به اوارگان مسـلمان کوزوو در البانی کـه فقط دارو ، وسـایل بهداشـتی و پزشـکی حمل می کند، صـبح پنجشنبه، در تیرانا به زمین بنشیند.
*الف.ع*