بیش از سه میلیون دلار کالا از مرز دوغارون به افعانستان صادر شد # تهران ، ایرنا 12 دی 1378 برابر با دوم ژانویه 2000 در نخستین ماه دورجدید فعالیت گمرک دوغارون در مرز ایران و افغانستان 3 میلیون و 284 هزار دلار کالای ایرانی به افغانستان صادر شد.
مرز دوغارون همزمان با شدت گرفتن جنک های داخلی افغانستان و ناامن شدن راه های این کشور بر روی ناوگان حمل و نقل جاده ای مسدود شد و صادرات ایران به افغانستان با صرف هزینه زیاد از طریق ترکمنستان انجام می شد.
به گفته " ناصر کاویانی نیا " ناظر کل گمرکات خراسان ( شمال شرقی ایران ) در آذر ماه سال جاری تشریفات گمرکی 5790 تن کالای صادراتی به ارزش 2 میلیون و 396 هزار و 564 دلار در گمرک دوغارون انجام شد.
در این مدت 1009 تن کالا به ارزش 498 هزار و 285 دلار از بازارچه مرزی یزدان و 957 تن کالا به ارزش 389 هزار و 145 دلار که تشریفات صدور آنها در سایر گمرکات ایران انجام شده بود، از مرز دوغارون به افغانستان صادر شد.
ماکارونی، سیمان، صابون، خرما، مایع ظرفشویی، شامپو، بیسکویت ومحصولات پلاستیکی بخش عمده صادرات ایران به افغانستان را تشکیل داد.
در اولین ماه فعالیت مجدد مرز گمرکی دوغارون همچنین 28139 تن کالا به صورت عبوری (ترانزیت ) خارجی خروجی و 808 تن کالا به صورت عبوری (ترانزیت ) خارجی ورودی از این مرز منتقل شد.
به گفته کاویانی نیا آرد، سیگار، شکر، چای، پارچه، ظروف شیشه ای، سواری مســتعمل و لوازم صــوتی تصـــویری کالاهای عمده عبوری (ترانزیت ) خارجی به افغانستان را تشــکیل داد. در همین حال کالاهایی نظیر کنجد، مغز گردو، تخم هندوانه و شیرین بیان از کالاهای عمده ترانزیت خارجی ورودی افغانسـتان بود که از طریق ایران به کشورهای مختلف جهان صادر شد.
به عقیده کارشــناسان اقتصـادی، آغاز فعالیت گمرک مرز دوغارون علاوه بر ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی در منطقه، موجب کاهش چشــمگیر هزینه های صدور کالاهای ایرانی به افغانستان شده است.
به گفته " همایون کریمی " کارشناس دفتر ترانزیت و امور بین الملل ســازمان حمل و نقل و پایانه های ایران ، در دوره تعطیلی مرز گـمرکی دوغارون کالاهای ایرانی از طریق ترکمنســتان به افغانستان صادر می شد که هزینه های گزافی را به صادرکنندگان تحمیل می کرد.
وی گفت: ترکمن ها برای عبور هر دسـتگاه کامیون از این کشور، عوارضی به میزان 600 تا 800 دلار دریافت می کردند و رانندگان موظف بودند به هنگام ورود به افغانســتان از مرز ترکمنستان نیز 165 دلار به عنوان عوارض ورود به خاک این کشور، پرداخت کنند.
در همین حال مراجعه کامیونداران به نمایندگی سیاسی ترکمنستان برای اخذ روادید ورود به این کشور، علاوه بر اتلاف وقت وایجاد زحمت برای کامیونداران، هزینه های دیگری را به صادرکنندگان تحمیل می کرد.
به گفته کریمی، صــادرکنندگان موظـف بودند، به ازای هر تن کالای عبوری (ترانزیتی ) 10 دلار به نمایندگی های سیاسی ترکمنستان در ایران پرداخت کنند که باتوجه به ظرفیت کامیون ها دربسیاری موارد این هزینه به 240 دلار می رسید.
برخی کارشناسان اقتصادی با اشاره به بکر بودن بازار افغانستان و وجود فرهنک مصرف کالاهای ایرانی در این کشور، بازگشایی مرز دوغارون را نقطه عطفی در گسترش مناسبات تجاری ایران و افغانستان می دانند.
با بازگشـــایی مرز دوغــارون مســیر عبور (ترانزیت ) کالاهای خارجی به افغانستان و برعکس به کمتر از یک سوم مسیر قبلی رسیده است.
به گفته مسافران افغانی که از مرز دوغارون وارد ایران شده اند، بازگشایی این مرز گمرکی، علاوه بر تسهیل رفت و آمد بین ایران و افغانستان موجب کاهش نسبی قیمت مایحتاج عمومی در این کشور شده است.
بر اساس امار گمرک ایران، درآذر ماه امسال 1733 مســافر ورودی و 1918 مسـافر خروجی از مرز دوغارون تردد کردند و تعداد مـــهاجران افغانی خروجی از این مرز به 12 هزار و 306 نفر رسید.