گفت وگو با نماینده دائم ایران در سازمان ملل # نیویورک - ایرنا 22 اردیبهشت 1377 برابر با 12 می1998 "محمد هادی نژاد حسینیان" سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل، اعلام کرد : جمهوری اسلامی ایران عضویت دائم سازمان کنفرانس اسلامی در شورای امنیت را برای افزایش کارایی این شورا در برخورد با مسائل جهانی مفید می داند .
وی ، روز دوشنبه ، در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به تشکیل یک گروه کاری بلندپایه در سال 1994 برای پیگیری و به نتیجه رساندن مسایا مربوط به تغییر ساختار سازمان ملل ، از نمایندگان تمام کشورهای عضو این سازمان تاسیس شده است . گفت : در حال حاضر نزدیک به پنج سال است که این گروه کاری بر سر دو موضوع مهم افزایش اعضای شورای امنیت و بهبود اصلاح آئین کار آن بحث و گفت وگو می کند ، اما هنوز به نتیجه روشنی دست نیافته است .
نژاد حسینیان ، مهمترین چالش پیش روی این گروه کاری را موضوع افزایش اعضای دائم شورای امنیت ذکر کرد و افزود: دولتهایی مثل آلمان ، ژاپن ، هند و برزیل معتقدند که، آنها شرایط عضویت دائم در شورای امنیت را دارا هستند ، اما رقبای آنها به دلیل آن که این موضوع تاثیر عمیقی بر منافع ملی آنان خواهد گذاشت ، با عضویت دائم این کشورها در شورای امنیت مخالفت می کنند که ایتالیا ، کانادا ، مکزیک ، آرژانتین و پاکستان از جمله مخالفین گروه اول هستند و تعارض بین این دو گروه ، عامل اصلی عدم توفیق گروه کاری شده است .
وی درباره موضع پنج عضو دائم کنونی شورای امنیت درباره افزایش اعضای شورا اظهارداشت : باید به این نکته توجه کرد که طبق مواد 108 و 109 منشور ملل متحد ، هر گونه اصلاح در منشور ، به رای مثبت هر پنج عضو دائم کنونی شورای امنیت نیاز دارد ، و از آنجا که هر گونه تغییری مبنی بر افزایش اعضای دائم شورای امنیت ، به اصلاح منشور نیاز دارد ، بنابراین در این مورد نیز رای موافق هر پنج عضو دائم ضروری است و اهمیت نظر مثبت این پنج عضو در موضوع افزایش اعضای شورای امنیت از همین نکته ناشی می شود .
وی افزود : در حال حاضر از بین اعضای دائم ، آمریکا ، فرانسه و انگلیس از پیوستن آلمان و ژاپن به عنوان دو عضو دائم دیگر حمایت می کنند، اما روسیه و چین فعلا در این زمینه سکوت اختیار کرده اند.
نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران درباره مباحث مربوط به حق وتو در گروه کاری ، گفت : در حالی که اکثر قاطع اعضای ملل متحد خواستار محدود شدن کاربرد حق وتو اعضای دائم شورای امنیت به فصل هفتم منشور ملل متحد هستند ، هر پنج عضو دائم شورای امنیت با کوچکترین تغییری در حق وتو خود مخالفت می کنند.
فصل هفتم منشور ملل متحد درباره اقدامات شورای امنیت درباره نقض صلح و تجاوز می باشد .
وی افزود : اکنون مساله حق وتو با موضوع افزایش اعضای دائم شورای امنیت ارتباطی نزدیک دارد، زیرا در صورت افزایش تعداد اعضای دائم شورای امنیت ، اکثریت اعضای ملل متحد و هر پنج عضو دائم کنونی شورا نیز باید با اعظای حق وتو به آنان موافقت کنند ، که حصول این توافق بسیار دشواراست .
از سوی دیگر ، نامزدهای عضویت دائم نیز مایل نیستند بدون کسب حق وتو راهی شورای امنیت شوند.
نماینده دائم ایران در سازمان ملل تصریح کرد ، مخالفت پنج عضو دائم کنونی شورا با هرگونه محدودیت در حق وتو ، باعث مخالفت گسترده کشورهای عضو سازمان ملل ، با اعطای این حق به اعضای دائم احتمالی در آینده خواهد شد .
نژاد حسینیان در پاسخ این سوال که موضع جنبش عدم تعهد درباره این تحولات چیست ؟ گفت : جنبش عدم تعهد معتقد است ، اکنون که توافق بر سر افزایش اعضای دائم وجود ندارد ، تنها به افزایش اعضای غیردائم باید بسنده شود . جمهوری اسلامی ایران نیز از این نظر حمایت می کند و در گروه کاری نظر آیت الله " علی خامنه ای" رهبر انقلاب اسلامی ، مبنی بر عضویت دائم سازمان کنفرانس اسلامی در شورای امنیت را مطرح کرده و معتقد است ، عضویت دائم کنفرانس اسلامی در شورا ، می تواند نقش بسزایی در افزایش کارائی شورای امنیت در حل مسائل جهانی داشته باشد.
وی تصریح کرد : جمهوری اسلامی ایران سرگرم گفت وگو با نمایندگان کشورهای مختلف درباره این پیشنهاد است .
تاریخ انتشار: ۲۲ اردیبهشت ۱۳۷۷ - ۰۰:۰۱