"سبلان" جاذبه ای دل انگیز برای کوهنوردان و گردشگران # اردبیل - ایرنا: 14 تیر 1377 برابر با پنج ژوئیه 1998 کوه زیبا و مرتفع "سبلان" در استان اردبیل ایران منطقه ای بکـر و مستعد برای توسعه ورزش های کوهستانی و صنعت گردشگری کشور محسوب می شود.
گنجینه ای از دیدنی های طبیعی از جمله دریاچه ، قله های متعدد ، دره های عمیق ، برکه هاو یخچالهای زیبا، چشمه های آبگرم معدنی ، مراتع سر سبز و آب و هوای مفرح در این کوه از دوستداران طبیعت پذیر ایی می کند.
کوه سبلان که سپیدی قله چهار هزار و 811 متری آن در گرم تــرین روزهای تابستان هم می درخشد ، در 30 کیلومتری غرب شهر اردبیل واقع است .
طول این کوه 65 کیلومتر و عرض آن 45 کیلومتر است و از شهرستان هـــای اردبیل ، نیر ، مشگین شهر و سراب به خوبی دیده می شود.
بر روی دهانه آتشفشان خاموش "سبلان" دریاچه زیبایی بــه عمق تقریبی 50 متر و قطر 130 متر قرار دارد که شش یخچال دایمی اطراف آن را احــاطه کرده است.
به گفته کوهنوردان باسابقه ،آب این دریاچه فقط به مدت یک ماه دراواسط تابستان یخ نمی بندد.
یخچال اصلی سبلان با یک هزار و 500 مترارتفاع و 700 مترعرض از مهم ترین یخچال های آن است که شکاف هایی به عمق 60 متر درآن دیده می شود.
به نوشته منابع تاریخی یخ و برف این یخچال ها هیچگاه ذوب نشـده است و قدمت آنها به قدمت خود کوه "سبلان" پس از خاموش شدن آتشفشان می رسد.
سرپرسـت گروه کوهنوردی "ساوالان اردبیل" می گوید: قله های" سبلان" در سال پذیرای بیش از ده هزار نفر از کوهنوردان از اقصی نقاط کشور و جهان است .
به گفته "لطفعلی حاج محمدی" ده ها قله فرعی با ارتفاع بین سه هزار تا چهار هزار و 700 متر قله اصلی سبلان موسوم به "سلطان ساوالان " را احــاطـه کرده است که از مهم ترین آنها می توان به "کسری داغ"،"یاپراق داغ" ، "قیزیل بره"، "بابامقصود" ، "گوی داغ" و" قوملی داغ " اشاره کرد.
وی افزود: ســـه پناهگاه در سه مسیر صعود به قله "سبلان" شامل پناهگاه شمال شرقی (حسینیه مقدس اردبیلی )، پناهگاه غربی و پناهگاه شمال غربی (کسری ) وجود دارد.
کوهنوردانی که بـــه دفعات به قله های "سبلان" صعود کرده اند ،از دره ها، چشمه ها ،آب گرم هــای معدنی و مناظر بدیعی که دست هنرمند طبیعت طی هزاران سال در این منطقه خلق کرده است ، سخن می گویند.
یک کوهنورد با سابقه اردبیلی می گوید: آب گرمهای "قوتورسویی" ،"شابیل" و صخره های "محراب داشی" (سنک محراب ) و دره " شیـروان " هنگام صعود به قله سبلان از سمت شمال شرقی توجه هر بیننده را به خود جلب می کند.
به گفته "حمید رهبری" ، تالاب های "قره گل" ، "طاووس گلی "، "نعمت گلی" و ده ها تالاب دیگر در دامنه کوه "سبلان" وجود دارد که بر زیبایی های این کوه افزوده است .
رهبری می افزاید: صعود از دامنه کوه به قله "سبلان" در مسیر شمال شرقی (شابیل و قوتورسویی ) به طورمتوسط هفت ساعت ، در مسیر جنوبی (دهکده الوارس ) ده ساعت و در مسیر غربی (موییل ) نه ساعت طول می کشد.
کوه سبلان ، دره ها و گردنه های پرپیچ و خم زیادی را در دل خود جای داده است که از آن جمله می توان از دره های "شیروان" ، "داش" ، "ساری"، "ایران " ، " الوارس " و گردنه های " هزارمیخ "، " صایین " و " ییلی " یاد کرد.
"هوشنک میدانی " یا میدان اشک (اشکانیان ) و"نادرباخان " نیز از مکان های تاریخی کوه "سبلان" محسوب می شوند.
"نادرباخان" (نگاه نادر) در بالای دره " شیروان " قــرار دارد ، که می گویند نادرشاه افشار هنگام لشکر کشی به طرف عثمانیان با اقامت در ایــن محل بر عظمت سپاهیان خود در عمق دره نظاره می کرده است .
طرح پیشنهادی ایجاد "تله کابین" از شهر سیاحتی "سرعین" تا قله "سبلان" امکان استفاده بهتر گردشگران داخلی و خــارجی از ایــن کوه زیبا را فراهم می سازد .
* 139 *
تاریخ انتشار: ۱۴ تیر ۱۳۷۷ - ۰۰:۰۱