تاریخ انتشار: ۱۷ اردیبهشت ۱۳۷۶ - ۰۰:۰۱
نگاهی به روابط جمهوری اسلامی ایران وقطر # بوشهر - ایرنا 16 اردیبهشت ماه 1376 برابر با ششم می 1997 جمهوری اسلامی ایران و امیرنشین قطر از گذشته های دور به لحاظ همکیشی و همسایگی روابط بسیار دوستانه ای داشته اند و مبادلات بازرگانی بین مردم دو سرزمین همیشه برقرار بوده است .
براین اساس ، جمهوری اسلامی ایران همواره سعی داشته است که بر پایه احترام برابر ، روابط اجتماعی ، فرهنگی ، سیاسی و اقتصادی دوستانه دو کشور گسترش یابد.
از آنجایی که ایجاد حسن تفاهم و گسترش روابط دوستانه با همه کشورهااز اهداف اصلی جمهوری اسلامی ایران به شمار می رود، قطر از نخستین کشورهایی بود که پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران ، بر استقلال و رسمیت آن تاکید شد.
مسوولان سیاسی ایران در قطر می گویند: جمهوری اسلامی ایران با توجه به اعتقاد راسخ رهبر ایران بر توجه ویژه به مسایل خلیج فارس و رابطه با کشور های کرانه جنوبی آن ، مصمم به گسترش بیش از پیش رابطه با کشورهای همسایه بخصوص کشور مسلمان قطر است.
این در حالی است که در دیدارهای گذشته و حال مقام های دولت قطر با دولتمردان جمهوری اسلامی ایران ، بارها از روند رو به پیشرفت روابط ایران و قطر اظهار خشنودی شده است.
" محمود موحدی " سفیر ایران در قطر می گوید : طرح بزرک انتقال آب آشامیدنی از ایران به قطر و بهره برداری مشترک از بزرگترین حوزه گاز جهان ( پارس جنوبی ) در مرز آبی ایران و قطر از جمله مهمترین زمینه های همکاری دو کشور است.
سفیر جمهوری اسلامی ایران قرار داد نقل و انتقال های هوایی به منظور گسترش امر هوابری ،قرارداد بازرگانی در جهت افزایش سطح مبادلات بازرگانی و همکاری اقتصادی و نفتی ،تشویق صادرات و واردات مواد صنعتی و کشاورزی قرارداد همکاری علمی و پرورشی در زمینه اولیه و عالی، قراردادهای دادوستد ، آگاهی ها و بررسی های مربوط به نیروی کار را از دیگر موارد موثر در برقراری ارتباط بیشتر با قطر عنوان کرد.
موحدی افزود: در سال گذشته جمهوری اسلامی ایران حدود 17 میلیون دلاربه کشور قطر صادرات داشته و یک میلیون دلار نیز میزان واردات از این کشوربوده است .
وی گفت : در این مدت همچنین خط جدید هوایی و کشتیرانی تندرو بین شهرهای " بوشهر" و " دوحه " برقرار شده و در سال آینده نیز پرواز مستقیم بین " تهران " و " دوحه" توسط شرکت هواپیمایی قطر افتتاح خواهد شد.
سفیر جمهوری اسلامی ایران امضا قرارداد تاسیس مراکز تجاری در ایران و قطر از جمله دیگر موارد همکاری دو کشور در سال گذشته ذکر کرد و افزود: در آینده نزدیک عملیات ساخت این مراکز تجاری در دوحه و بوشهر در زمینی هر یک به مساحت 20 هزار متر مربع و بطور همزمان آغاز می شود.
به اعتقاد آگاهان سیاسی و اقتصادی اگر چه روابط ایران و قطر در حال حاضر بسیار نزدیک و دوستانه است اما به منظور استوار ساختن بیش از پیش مناسبات ، موارد مختلفی برای بالا رفتن سطح همکاری های دوطرف وجود دارد.
کارشناسان اقتصادی معتقدند: تبادل آگاهی و تکنولوژی، کاوش و استخراج نفت و گاز در خشکی و فلات قاره، بالابردن سطح ارتباط حمل و نقل دریایی ، دایر کردن نمایشگاه های مختلف صنعتی و فرهنگی ،ایجاد شرکت های چند ملیتی در زمینه های گوناگون ، همکاری در زمینه های رفع آلودگی دریا و محیط زیست ،صیدماهی و تبدیل آب شور به شیرین از جمله زمینه های مشارکت بین دو کشور است .
به اعتقاد این کارشناسان همکاری دوجانبه در خصوص وسایل ارتباط جمعی به ویژه برنامه های رادیو و تلویزیونی به زبان های فارسی و عربی ، ایجاد دفاتر نمایندگی خبری ، گسترش و بهبود کشاورزی قطر و اجرای طرح های مشترک کشاورزی ، اجرای طرح هایی در زمینه کسب انرژی از برق ، کنترل تغذیه در دو کشور به منظور رعایت اصول بهداشت و استانداردهای بین المللی از دیگر موارد همکاری اقتصادی ،اجتماعی و فرهنگی کشورهای ایران و قطر می دانند.
کارشناسان سیاسی نیز معتقدند: در زمینه ثبات سیاسی منطقه خلیج فارس ، تهران و دوحه گام هایی به منظور کاهش تشنج واستحکام سیاسی در این منطقه برداشته اند و تلاش زیادی در جهت نگهداری صلح و آرامش در خلیج فارس از سوی دو کشور صورت گرفته است.
سیاسیون بر این باورند که امنیت و ثبات سیاسی خلیج فارس برای کشور های کناره آن دارای اهمیت حیاتی است و بایستی کشورهای این منطقه خود مسوولیت اصلی امنیت آن را به عهده داشته باشند.
در این رابطه دیدگاه های تهران و دوحه یکسان است و بایستی تلاش های آنها برای پیشبرد راه حل های صلح جویانه به منظور جلوگیری از کشمکش بین همسایگان تداوم داشته باشد.
* ا.ش *