تاریخ انتشار: ۲۱ تیر ۱۳۷۶ - ۰۰:۰۱
تحلیل طراح پیمان دیتون از تحولات بوسنی # نیویورک - ایرنا 21 تیر ماه 1376 برابر با 12 جولای 1997 یک سیاستمدار و تحلیل گر آمریکایی ضمن تمجید از اقدام روز پنجشنبه نیروهای تحت رهبری ناتو در بوسنی که منجر به دستگیری یک متهم به ارتکاب جنایات جنگی در این کشور و مرک یک متهم دیگر شد ، آن را نشانه ای مثبت که توهمات بسیاری را از بین می برد ،دانست .
" ریچارد هالبروک " معاون پیشین وزارت امور خارجه آمریکا و از طراحان اصلی پیمان صلح دیتون در نیویورک تایمز روز جمعه نوشت این اقدام این فکر را که نیروهای تثبیت کننده در بوسنی ( اسفور ) صرفا مشغول روزشماری هستند تا حدود یک سال دیگر که ماموریت آنها به پایان می رسد منطقه را ترک کنند، باطل کرد .
این اقدام همچنین ، نادرستی استدلالی را که چنین عملی به ماموریت جدیدی ازسوی شورای ناتو نیازداردنشان داد .
هالبروک افزود سومین توهمی که انتظار می رود باطل شده باشد، این است که ناتو به دلیل ترس از عملیات تلافی جویانه نباید دست به عمل بزند .
در این رابطه ، این موضوع نکته آموز است که " مامچیلو کراجیسنیک " رئیس جمهوری مشترک صرب بوسنی خواستار آرامش و خویشتن داری صرب ها شد .
حقیقت این است که صرب های بوسنی از ناتو می ترسند . ناتو نباید از آنها بترسد .
سیاستمدار آمریکایی ادامه می دهد اقدام روز پنجشنبه لازم بود تا به مردم بوسنی نشان داده شود نیروهای اسفور هنوز به دنبال اجرای قرارداد دیتون هستند . اما علیرغم این واقعیت این اقدام را نباید به معنای پیروزی در اجرای قرادادهای دیتون تلقی کرد .
هالبروک نوشت صرب های بوسنی و از جمله " کراجیسنیک " همچنان در هر فرصتی مانع اجرای مفاد سیاسی پیمان دیتون هستند و با سیاست ها و اهداف آمریکا و متحدان اروپایی آن به مقابله اساسی بر می خیزند .
سیاستمدار آمریکایی افزود آنچه در معرض خطر می باشد بیش از سرنوشت جنایتکاران جنگی است . عقب نشینی نیروهای اسفور طبق برنامه فعلی اعلام شده یعنی در اواسط سال 1998 ، فقط باید موقعی انجام گیرد که قرارداد دیتون در مقیاس وسیعی انجام گرفته و مخالفان اصلی آن از صحنه خارج شده باشند .
هالبروک در پایان می افزاید در نتیجه کسانی که بیشتر مایل هستند نیروهای اسفور طبق برنامه فعلی از بوسنی خارج شوند باید درک کنند که برای فراهم آوردن امکان این هدف ، باید در وقت باقیمانده از این نیروها با قدرت بیشتری استفاده کرد .