گزارش "نیویورک تایمز" در مورد مخالفت فزاینده مردم عربستان با دولت این کشور # نیویورک - ایرنا 16 آبان 1375 برابر با 6 نوامبر 1996 روزنامه "نیویورک تایمز" روز سه شنبه نوشت : عربستان سعودی که در مدت یک سال با دو حادثه بمب گذاری به لرزه درامد و باکاهش درامد نفت، انفجار جمعیت و مبارزه جویی مذهبی که به طور فزاینده مشروعیت حکومت را زیر سوال می برد روبروست ، آشکارا دچار مشکلات داخلی است.
این روزنامه در گزارش ویژه ای در مورد اوضاع سیاسی اقتصادی عربستان و همچنین موج فزاینده مخالفت های مذهبی ، به نقل از یک مقام رسمی امریکا نوشت : حکام سعودی تحت فشارهایی قرار گرفته اند که هرگز برایشان سابقه نداشته است.
"نیویورک تایمز" افزود : باوجود این موضوع که به اعتقاد رهبران عربستان اوضاع این کشور نگران کننده نیست ، سازمان سیا طی ماه های اخیر تصویر تاریکتری از عربستان ارایه داده است و کارشناسان این سازمان این سوال را مطرح کرده اند که سلطنت در این کشور تا چه زمانی باقی خواهد ماند.
مخالفان دولت عربستان می گویند که خانواده سلطنتی در نگهبانی از مقدس ترین مکان های مذهبی اسلام خیانت کرده است و همچنین اعضای این خانواده را متهم می کنند که با ولخرجی و حرص و آز ثروت کشور را برباد داده اند.
"نیویورک تایمز" با اشاره به این موضوع که از ابتدای تاسیس حکومت پادشاهی سعودی در عربستان گروهی از مذهبی ها با تسلط "ملک عبدالعزیز" بر این کشور مخالف بوده اند افزود: بسیاری از مردم عربستان تازه ترین مخالفت ها با رژیم را که از سال 1992 میلادی ظاهر شده است ، نشانه ای از این امر می دانند که حکومت حمایت خود را در میان تشکیلات مذهبی کشور و به ویژه روحانیون مبارز مانند "شیخ سلمان العوده" که بطور مرتب در یکی از مساجد شهر "بریده" علیه دولت تبلیغ می کرد ، از دست داده است.
روحانیون مخالف دولت در عربستان اعمال خانواده سلطنتی را غیر مذهبی و فاسد می دانند.
این روحانیون سعودی ها را متهم می کنند که به قوانین اسلام خیانت کرده اند.
به عقیده انان یکی از دلایل این خیانت دادن اجازه به سربازان کافر غربی برای ورود به سرزمین عربستان ، یعنی جایگاه مقدس ترین اماکن مقدس اسلام است.
"نیویورک تایمز" اضافه کرد، باوجود دستگیری چندین روحانی و گروه زیادی از هواداران انها گفت و گو با مردم عربستان نشان می دهد که حمایت از روحانیون بسیار قوی است و نوارهای سخنرانی انها به طور محرمانه دست به دست می گردد.
یک دیپلمات امریکایی با اشاره به تظاهرات شهر "بریده" که در ان دست کم صدها جوان شرکت داشتند می گوید " این موضوع بسیار حساس و مهم است ، زیرا در عربستان هرگز از این اتفاق ها روی نمی دهد ." این روزنامه امریکایی در گزارش خود در تحلیل مشکلات اقتصادی عربستان با طرح این نکته که ازیاد جمعیت طی 15 سال گذشته درامد سرانه این کشور را به میزان دو سوم پایین آورده است ، می نویسد: این موضوع نیز باعث افزایش نارضایتی عمومی شده و بهانه ای به دست کسانی داده است که خانواده سلطنتی را به سوء اداره کشور متهم می کنند.
بسیاری از مردم عربستان نیز امریکا را مسبب تمامی این مشکلات می دانند.
اغلب انها فکر می کنند که امریکا از جنک خلیج فارس که منابع مالی عربستان صرف آن شد ، نفع برده است.
مخالفان مذهبی با اشاره به حضور نظامیان امریکایی در عربستان آنچه را که به گفته انها نفوذ ناسالم امریکا بر کشور و حکام ان است، محکوم می کنند.
این انتقادها سال گذشته یعنی زمانی که در جهان عرب این احساس وجود داشت که واشنگتن در مذاکرات اعراب و رژیم صهیونیستی ، از این رژیم حمایت می کند حامی بیشتری پیدا کرد.
"نیویورک تایمز" در ادامه با اشاره به فعالیت مخالفان دولت سعودی در خارج از عربستان نوشت : این گروه از مخالفان اتش ضدیت با رژیم سعودی را در داخل تندتر می کنند.
"خالد بن عبدالرحمن الفواز " یکی از دستیاران نزدیک "عثمان بن لادن" یکی از مخالفان حکومت عربستان می گوید " امریکایی ها نمی فهمند که در عربستان کسی آنها را نمی خواهد، آنها تنها زبان زور را می فهمند .
انها در لبنان و سومالی تنها پس از خونریزی منطقه را ترک کردند، در نتیجه مردم عربستان به این فکر افتادند که چرا انها همین کار را انجام ندهند." این روزنامه امریکایی در جهت کمرنک نشان دادن مخالفت ها و احتمال تغییر حکومت عربستان نوشت : اغلب ناظران سیاسی عقیده دارند هنوز بسیار زود است که گفته شود رژیم سعودی در معرض خطر فوری قرار دارد ، اما درعین حال این نظر را مطرح می سازد که بدترین طرح برای غرب این است که انقلاب اسلامی ایران در عربستان تکرار شود.
"اتفاق نظر همه در غرب این است که چنین احتمالی بسیار بعید است." تحلیل گران می گویند: هیچ نشانه ای وجود ندارد که مردم عربستان می خواهند به خیابان ریخته و به مقابله با دولت برخیزند.
"نیویورک تایمز" ادامه می دهد، حکومت پادشاهی عربستان ظاهرا با دقت مراقب احساسات عمومی است و احتمالا این موضوع که اخیرا به امریکا اجازه نداد در تازه ترین دور از حملات خود علیه عراق از پایگاه های عربستان استفاده کند ، نشانه ای از این جریان است.
به نظر می رسد که عربستانی ها همچنین تشخیص داده اند که باید بازرسان امریکایی را از تحقیقات خود در مورد بمب گذاری "ظهران" دور نگاه دارند.
این امر یا بر مبنای دل مشغولی های مربوط به حاکمیت کشور است یا از نگرانی های مرتبط با دادن اجازه به خارجی ها برای سردراوردن از مشکلات داخلی انها نشات می گیرد.
پس از حادثه بمب گذاری در "ظهران" که به گفته مقام های دولت کلینتون غرب تا چه اندازه در مورد تحولات عربستان اطلاع دارد، هنوز این معما باقی است که در جامعه ای که به نارضایتی امکان بروز داده نمی شود، چگونه باید شکایت هایی را که ابراز می شود ارزیابی کرد.
"نیویورک تایمز" در پایان گزارش خود به نقل از یک تبعه عربستان نوشت "نظر رسمی این است که امریکایی ها دوست عربستان و به طور کلی دوست کشور های خلیج ( فارس ) هستند.
این خط مشی دولت عربستان است ،اما اگر از مردم چنین سوالی پرسیده شود احتمالا خواهند گفت، مایلند که امریکایی ها از کشورشان خارج شوند." *****
تاریخ انتشار: ۱۶ آبان ۱۳۷۵ - ۰۰:۰۱