تاریخ انتشار: ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۰ - ۰۰:۰۱
این راه نامناسب است ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 90/02/13 اجتماعی.معلولان.مناسب سازی معابر تهران - نامناسب سازی معابر و اماکن عمومی نه تنها مشکل معلولان، بلکه معضل رفت و آمد شمار زیادی از افراد سالخورده به این اماکن است. هرچند در سال های اخیر برای رفع این مشکل تلاش هایی صورت گرفته اما بنظر می رسد برخی از ادارات نسبت به رفع این مشکل، اقدام شایسته ای انجام نداده اند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی ایرنا، در حال حاضر بیش از 25 درصد از افراد جامعه برای رفت و آمد به این مکان ها با مشکل روبرو هستند و این موضوع تنها متخص معلولان کشور نیست.
براساس آمار، در ایران سه میلیون معلول زندگی می کنند که بسیاری از آنان علاوه بر تحمل رنج ناتوانی جسمی، با مشکلات دیگری همانند نبود امکانات رفاهی در سطح شهر، عدم مناسب سازی محیط شهری، اماکن عمومی و سیستم حمل و نقل دست به گریبان هستند.
در این میان حتی قانون جامع حمایت از معلولان هم نتوانسته به طور کامل راه گشا و کارساز رفع مشکلات این قشر از جامعه باشد. مناسب سازی معابر و اماکن عمومی از مشکلات پیدا و آشکار معلولان و کهنسالان است که هنوز چهره آن در گوشه و کنار شهر دیده می شود.
نگاهی به وضعیت محیط شهری و مشکلاتی که در تردد معلولان و سالخوردگان وجود دارد به وضوح معضلات این قشر را نشان می دهد.
یک معلول ضایعه نخاعی که در دوران دفاع مقدس دچار محدودیت های جسمی ـ حرکتی شده است به خبرنگار اجتماعی ایرنا گفت: این حق مسلم جانبازان و معلولان است که مانند عموم مردم از امکانات جامعه استفاده کنند.
محمد مرادی جانباز 70 درصد با بیان اینکه راه دسترسی جانبازان و معلولان به 90 درصد ادارات و بانک ها مشکل است، تصریح کرد، به دلیل نوع فعالیت هایی که دارم ناچار هستم در سطح شهر و ادارات بسیاری تردد کنم اما گاهی به خاطر عدم دسترسی به ادارات و سازمان های مختلف شرمنده دوستان می شوم به دلیل این که گاهی مجبور هستم به فردی که با او کار دارم پیغام دهم و او برای رسیدگی به کار من در خیابان حاضر شود.
به گفته وی، چنانچه فرد معلول مانند افراد عادی بتواند وارد مراکز و ادارات مختلف شود و کار خود را انجام دهد، احساس عزت نفس بیشتری خواهد کرد.
وی با بیان اینکه در برخی از مراکز و ادارات رمپ ورودی - محل شیب دار تردد معلولان - برای معلولان ایجاد شده، افزود: هنوز در بسیاری از مکان های دولتی و یا مراکز تفریحی و فرهنگی از جمله پارک ها و سینماها راه دسترسی آسان برای معلولان وجود ندارد و لازم است این کار با جدیت پیگیری شود تا مناسب سازی از حالت شعار به عمل تبدیل شود.
مرادی گفت: وجود رمپ ورودی برای سوار شدن به اتوبوس و ایجاد مکان استقرار معلولان، احداث رمپ ورودی در تمامی اماکن عمومی، فروشگاه ها و همچنین ایجاد درب های عریض برای حرکت ویلچر و احداث سرویس های بهداشتی ویژه معلولان، امکاناتی است که حداقل باید در شهرهای بزرگ پیش بینی شود.
**افراد سالم جای پارک خودروی معلولان را غصب می کنند یک معلول دیگر نیز گفت: محل پارک برای خودروی معلولان در سطح شهر بسیار اندک است و یا جای پارک از مکان کار او، بسیار دور است. از سوی دیگر درجاهایی که این امکان پیش بینی شده برخی افراد عادی خودروهای خود را در آنجا پارک می کنند.
زهرا نکوییافزود: سرویس های بهداشتی سطح شهر نیز گاهی پله های زیادی دارد و یا توالت فرنگی ندارد و اگر هم رمپ ورودی و دستشویی مخصوص دارد درب ورودی آن ها آن قدر عریض نیست که بتوان با ویلچر از آن عبور کرد.
نکویی خاطر نشان کرد، گاهی ساختمان های اداری بدون رعایت استاندارد برای تردد معلولان ساخته می شود در صورتی که می توان با صرف هزینه ای اندک، آن را استاندارد و مناسب سازی کرد.
**رمپهایی با شیب غیراستاندارد، بلای جان معلولان است یکی دیگر از معلولان نخاعی درباره مشکلات تردد معلولان در سطح شهر گفت: بسیاری از مراکز دولتی و غیر دولتی برای ورود و خروج معلولان و افرادی که مشکلات جسمی ـ حرکتی دارند، مناسب نیست و این مراکز یا رمپ ورودی ندارند و یا اگر هم دارند استاندارد نیست و از شیب خوبی برخوردار نیست.
امیر علیزاده اضافه کرد: برخی از مراکز به ویژه فروشگاه ها و پاساژها نیز مشکلات طبقاتی داشته و با وجودی که دارای تعداد زیادی پله بوده اما آسانسور ندارد و راه دسترسی معلولان به این مراکز غیر ممکن است.
وی، نبود پل بر روی جوی های آب در سطح شهر را مشکل دیگر در تردد معلولان عنوان کرد و افزود: گاهی برای پیدا کردن یک پل و عبور از آن، باید مسافت زیادی را طی کنیم که برخی از سنگ فرش های پیاده روها نیز برای عبور ویلچر از روی آن ها مناسب نیست و چرخ های ویلچر در آن گیر می کند و یا معابر با هم، همسطح نیست و این مشکلی است که در بسیاری از محله ها دیده می شود.
حسین قادری ورزشکار معلول نیز گفت: سالن های ورزشی ما برای استفاده از معلولان مناسب سازی نشده است.
**وضعیت اماکن و فضاهای عمومی در شهر در حد مطلوب نیست سرپرست دفتر توانمندسازی معلولان بهزیستی کشور گفت: در چهارمحال وبختیاری کمترین و آذربایجان شرقی بیشترین مناسب سازی اماکن و فضاهای عمومی برای معلولان و سالمندان انجام شده است.
ولی الله نصر افزود: 27 درصد ساختمان ها و اماکن عمومی در کل کشور برای تردد معلولان مناسب سازی شده است که از میان همه استان ها، چهارمحال و بختیاری با 11 درصد کمترین و آذربایجان شرقی با 39 درصد بیشترین میزان مناسب سازی را داشته است.
وی در ادامه با بیان اینکه وضعیت مناسب سازی اماکن و فضاهای عمومی در شهرها درحد مطلوب نیست، اظهار داشت: این در حالی است که مناسب سازی ساختمان ها و اماکن عمومی در استان تهران تنها 24 درصد بوده است.
نصر همچنین درباره مناسب سازی محیط فیزیکی و مبلمان شهری معابر و تقاطع ها، تصریح کرد، مناسب سازی در این حوزه در کل کشور 6 درصد است که در این بخش نیز چهارمحال و بختیاری با یک درصد کمترین و اصفهان با 15درصد بیشترین، آمار را به خود اختصاص داده است.
وی همچنین درباره میزان مناسب سازی مراکز آموزشی گفت: میزان مناسب سازی مراکز آموزشی و دانشگاه های کشور 28 درصد است.
نصر درباره مناسب سازی ساختمان ها و مراکز بهداشتی درمانی نیز افزود: مناسب سازی مراکز بهداشتی درمانی 38 درصد، مراکز اداری 32 درصد، پایانه های مسافربری 31 درصد و ساختمان ها و بانک ها 27 درصد اعلام شده است.
این مقام مسئول در بهزیستی با اشاره به وجود مشکلات فراوان در رفت و آمد معلولان در سطح معابر شهری و اماکن عمومی، اظهار داشت: معلولان بخشی از جامعه هستند و وظیفه همه مسئولان است که در راستای احقاق حق آنان تلاش کنند نصر در ادامه بر مناسب سازی محیطهای کاری و شهری به منظور تسهیل دررفت و آمد و حضور معلولان در جامعه تاکید کرد و افزود: کمک به این قشر می تواند تنها به پرداخت های جزئی، بدون پشتوانه و کوتاه مدت منحصر نشود و بستر زندگی مناسب تر را برای آنان فراهم کند.
وی به ماده 2 قانون جامع حمایت از معلولان اشاره کرد و گفت: این قانون اواخر سال 83 در مجلس شورای اسلامی تصویب و اوایل سال 84 ابلاغ شد. براساس این قانون، باید شرایطی فراهم شود تا یک معلول مانند افراد عادی بتواند به اماکن و معابر دسترسی داشته باشد.
نصرادامه داد: مناسب سازی محیط و تسهیل در رفت و آمد معلولان، شاید کمترین کاری باشد که مسئولان و سایر مردم باید نسبت به آن اهتمام داشته باشند تا معلولان هم مانند افراد عادی بتوانند به راحتی در همه جا تردد کنند.
**شهرداری مهمترین دستگاه متولی در امر مناسب سازی ویژه معلولان است سرپرست سازمان بهزیستی کشور گفت: شهرداری باید به عنوان مهمترین دستگاه متولی در امر مناسب سازی معابر و اماکن عمومی، پاسخگو باشد.
احمد اسفندیاری با اشاره به اینکه بر اساس قانون جامع حمایت از حقوق معلولان ،دستگاه های دولتی باید مناسب سازی های لازم را برای تردد معلولان انجام دهند ،تصریح کرد، شهرداری از جمله مهمترین دستگاه های اجرایی در امر مناسب سازی معابر و اماکن عمومی برای معلولان بوده که باید در این زمینه پاسخگو باشد.
وی با یادآوری اینکه معلولان به دلیل وجود موانع در سطح شهر و اماکن عمومی ، قادر به تردد نیستند و این امرسبب خانه نشینی آن ها می شود، گفت: مترو و اتوبوسرانی کشور برای معلولان مناسب سازی نشده تا معلولان هم بتوانند همانند سایر شهروندان تردد کنند که این امر نیازمند توجه مسئولان در این زمینه بوده و با اینکه در اتوبوس ها جایگاه اختصاصی برای معلولان در نظر گرفته شده، اما نحوه سوار شدن این افراد به اتوبوس هنوز جای پرسش دارد.
اسفندیاری با اشاره به پیش بینی ردیف بودجه ویژه برای اجرای قانون جامع حمایت از حقوق معلولان برای نخستین بار در بودجه بهزیستی اشاره کرد و افزود: بر این اساس، امسال پیگیری موضوع مناسب سازی در بهزیستی سرعت بیشتری می گیرد.
سرپرست سازمان بهزیستی کشور گفت: بودجه این سازمان در ردیف های ملی نسبت به سال گذشته بالغ بر 5/24 درصد رشد داشته است.
وی، افزایش کیفیت و گسترش خدمات توانبخشی، بالا بردن پوشش توانبخشی مبتنی بر جامعه و نیز توسعه فعالیت های پیشگیرانه سازمان بهزیستی در قبال گروه های هدف این سازمان را مهم ترین اولویت های بهزیستی در سال جاری برشمرد.
اسفندیاری به تهیه گزارش اقدام های دستگاه ها و نهادهای دولتی درباره مناسب سازی ساختمان ها و معابر برای نخستین بار در سال گذشته اشاره کرد و افزود: با پیش بینی اختصاص ردیف بودجه ویژه در اجرای قانون حمایت از حقوق معلولان، پیگیری موضوع مناسب سازی در بهزیستی سرعت بیشتری می گیرد.
اجتمام **1569**9188** شماره 004 ساعت 09:17 تمام