وسواس و احتمال ابتلای یکسان زنان و مردان به این بیماری ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 90/03/21 اجتماعی.سلامت.وسواس تهران- وسواس ایده، فکر، تصور، احساس یا حرکت مکرر و مضری است که با نوعی احساس اجبار و ناچاری ذهنی وعلاقه به مقاومت در برابر آن همراه است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی ایرنا، به اعتقاد متخصصان وسواس یکی از شایع ترین رفتارهای درونی و از اختلالات اضطرابی انسان ها است که پایه زیست شناختی دارد و گاهی از کودکی شروع می شود اما نمونه های آن را در تمام گروههای سنی می توان مشاهده کرد.
روانشناسان، وسواس را نوعی بیماری میدانند که تعادل روانی و رفتاری را از بیمار سلب می کند و او را در سازگاری با محیط دچار اشکال میسازد و این عدم تعادل و اختلال جلوه ای آشکار دارد.
روانکاوان نیز وسواس را نوعی غریزه واخورده و ناخودآگاه معرفی میکنند و آن را حالتی میدانند که در آن، فکر، میل یا عقیدهای خاص که اغلب وهمآمیز و اشتباه است، اختیار و اراده را از فرد سلب می کند و بیمار را وامیدارد که حتی رفتاری را برخلاف میل و خواستهاش انجام دهد و بیمار هرچند به بیهودگی کار یا افکار خودآگاه است اما نمیتواند از قید آن رهایی یابد.
تحقیقات برخی صاحبنظران نشان می دهد حدود 40 درصد وسواسی ها، این بیماری را از والدین خود به ارث بردهاند؟ اگرچه گروهی دیگر از محققان جنبه ارثی بودن آن را محتمل دانسته اند و انتقال زمینههای عصبی نیز میتواند ریشه و عاملی در این راه باشد.
حدود دو تا سه درصد مردم جهان به بیماری وسواس مبتلا هستند.
به گفته پزشکان، وسواس را در اقوام درجه یک و دو می توان یافت و علاوه بر این، نسبت جنسیتی در مبتلا شدن به وسواس در زن و مرد تقریبا برابر است.
وسواس به صورت های مختلف بروز میکند؟ تکرار و مداومت، تردید، شک در عبادت ، ترس، دقت و نظم افراطی، اجبار و الزام، احساس بن بست، عناد و لجاجت از مهمترین نشانه های این بیماری در افراد است.
بررسی های علمی نشان داده که وضع هوشی افراد وسواسی در سطحی متوسط و حتی بالاتر از این حد است.
وسواسیهایی که دارای هوش اندک یا با درجه ضعیف باشند، بسیار کم هستند و بر این اساس، رفتار آنها نباید حمل بر کم هوشی شود.
افرادی که در زندگی شخصی حساستر هستند، امکان ابتلا به بیماری وسواس در آنها بیشتر است ؟ در بین فرزندانی که معمولا از سوی والدین محکوم می شوند، این بیماری بیشتر دیده میشود.
پارهای از تحقیقات نشان داده است که شخصیت والدین و حتی صفات ژنتیکی، روابط همگن خویی و محیطی در ابتلا به بیماری وسواس موثرند و به همین علت، وسواس در بین دوقلوهای یکسان بیشتر دیده میشود تا در دیگران ؟ اگر چه ریشههای اساسی و کلی این امر کاملا مشهود نیست.
نکته قابل توجه این است وسواس در جوامع به ظاهر متمدن و پیشرفته و حتی در بین افراد هوشمند هم به میزانی قابل توجه دیده میشود.
گاهی وسواسها بصورت راه رفتن اجباری است. شخص، از این سو به آن سو راه میرود و اصرار دارد که تعداد قدم ها معین و طبق ضابطه باشد. مثلا فاصله بین دو نقطه از ده قدم تجاوز نکند و از آن کمتر هم نباشد.
بسیاری از افراد تصور می کنند اختلال وسواس اجباری در خانم ها بیشتر است اما برخلاف تصورر عموم ، احتمال ابتلای مرد و زن به OCD(اختلال وسواس اجباری ) یکسان است اما در گروه سنی نوجوانی، میزان ابتلای پسران از دختران بیشتر است که منشا ژنتیک دارد.
استادیار روانپزشکی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی در این زمینه به خبرنگار ایرنا می گوید: بیماری وسواس، از گروه بیماری های شایع اعصاب و روان محسوب می شود.
دکتر امید رضائی بیماری وسواس را یک اختلال وسواسی جبری می داند و می افزاید: وسواس، بخش فکری این اختلال است و اجبار، بخش رفتاری آن را تشکیل می دهد.
وی شست و شوی مکرر، کنترل کردن و تردید داشتن را از علائم وسواس برمی شمرد و می گوید: در وسواس ذهنی، یک فکر مزاحم در ذهن فرد مبتلا شکل گرفته و به دنبال آن فرد به طور مکرر به انجام اعمالی در این زمینه اقدام می کند تا آنجا که آن فکر مزاحم به یک رفتار تکراری و ناراحت کننده تبدیل می شود.
وی با بیان این که وسواس ممکن است ریشه در اتفاقات خانوادگی داشته باشد، اضافه می کند: خانواده نیز می تواند باعث ایجاد وسواس شود وحتی می تواند از آن تاثیر بگیرد و به اختلال عملکرد دچار شود.
رضائی، نسبت به آگاه سازی از بیماری وسواس توصیه می کند: افراد با مشاهده علائم این بیماری هر چه زودتر به متخصصان اعصاب و روان مراجعه کنند اجتمام 9134** ** شماره 012 ساعت 09:15 تمام
تاریخ انتشار: ۲۱ خرداد ۱۳۹۰ - ۰۰:۰۱