شیر مادر، معجزه ای آرامبخش برای مادر و کودک ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 90/05/09 اجتماعی.مناسبت ها.روز جهانی شیر مادر تهران - شیر مادر علاوه بر داشتن تمام ویتامین ها و مواد غذایی لازم، حاوی مواد ضد بیماری است که کودک را در برابر انواع بیماری ها مصون نگه می دارد.
شیردهی نوزاد باید پس از تولد در کوتاهترین زمان ممکن آغازشود چرا که او را در مقابل ایجاد بیماری های التهابی روده در سنین بالاتر محافظت می کند.
مادران باید بدانند هیچ شیری حتی شیر خشک و شیرهای متفرقه نمی تواند جایگزین مناسبی برای شیر مادر باشد.
تقویت رابطه عاطفی بین مادر و نوزاد و تضمین سلامت مادر از دیگر فواید شیردهی نوزاد با شیر مادر است.
متخصصان اطفال می گویند: برقراری تماس پوست مادر و نوزاد بلافاصله پس از تولد و شروع تغذیه با شیر مادر ظرف ساعت اول، مساله ای موثر در رشد نوزاد است.
به گفته آنان، مادران جوان باید بدانند که شیر خوار در شش ماهه اول زندگی به هیچ چیز جز شیر مادر نیازی ندارد؟ یعنی شیر مادر نیاز شیر خوار به آب ، قند و مواد مغذی برای رشد را تامین می کند.
مهمترین مزایای شیرمادر تناسب داشتن با دستگاه گوارش شیرخوار( عدم حساسیت ) و داشتن ترکیب متناسب با نیازهای شیرخوار است.
نخستین شیر ترشح شده در هر نوبت شیرخوردن، آب، املاح، ویتامین و پروتئین بالایی دارد و با ادامه شیردهی درصد این مواد کم و مقدار چربی شیر زیاد می شود.
به این ترتیب، هم نیاز به مواد مغذی و آب و هم نیاز به کالری در هر وعده شیرخوردن تنظیم می شود که در هیچ شیر مصنوعی چنین شرایطی وجود ندارد.
متخصصان اطفال می گویند: شیر مادر ایمنوکلوبولین های زنده دارد و تا هشت ساعت خارج از یخچال نیز سالم می ماند .
به گفته آنان، مادر با شیردهی به وزن طبیعی خود باز می گردد و انجام این کار برای او و نوزاد ارتباط عاطفی قوی ایجاد می کند.
شیردهی همچنین اثر پیشگیری از بارداری دوباره دارد و در موارد استثنائی که مادر قادر به شیردهی نباشد، می توان شیردهی را قطع کرد.
کارشناسان تغذیه نیز می گویند: بین تغذیه با شیر مادر و ضریب هوشی (IQ( رابطه وجود دارد و کودکانی که به مدت شش ماه یا بیشتر از شیر مادر تغذیه می کنند، بیشترین بهره را می برند.
تماس عاطفی که هنگام شیر دادن شکل می گیرد، احتمالا در افزایش ضریب هوشی نقش دارد اما نقش اصلی به عهده اسیدهای چرب است که در تکامل مغزی نقش خود را ایفا می کنند.
دکتر سیمین پارسا عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نیز معتقد است: حضور مشاور در کنار مادران در هنگام شیر دهی، امری ضروری است.
وی می افزاید: برخی از مادران پس از زایمان، دچار نگرانی های متعددی هنگام شیر دهی می شوند و با مشاهده عوامل مختلف، شیر دهی را قطع می کنند.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اضافه می کند: برخی مادران به محض گریه بیش از حد، کم کردن یا بالا نرفتن وزن نوزاد خود، به سرعت مانع بهره مندی کودک از این شیر سالم و مملو ازپروتئین می شوند.
وی با بیان این مطلب که مادران باید بدانند بروز این مسایل هیچ ارتباطی به تغذیه کودک از طریق شیر مادر ندارد، می گوید: بیشتر مادران از فواید و مزایای شیر مادر برای خود و فرزندانشان مطلع هستند اما متاسفانه هنوز تاثیرات آن را باور ندارند.
وی اضافه می کند: این در حالی است که عده ای تصور می کنند در شرایط بحرانی و هنگامی که مادر افسرده ، عصبانی و دچار مشکلات خانوادگی شده است، باید فرزند را از مادر جدا کرد.
پارسا تاکید می کند: جدا کردن مادر و کودک در شرایط بحرانی، از نظر علمی درست نیست.
دکتر ناصر کلانتری دبیر انجمن علمی تغذیه با شیر مادر ایران نیز در این رابطه می گوید: متاسفانه، برخی افرادی که مطالبی را در مورد کاربرد شیر مادر ارایه می کنند یا آموزش می دهند، هنوز معجزه این شیر را نپذیرفته اند.
وی می افزاید: آنان ترجیح می دهند استفاده از شیر خشک را به مادران توصیه کنند غافل از اینکه عوارض این شیر گاهی به دلیل تهیه نادرست، باعث مرگ و میر نوزادان می شود.
به گفته وی، تدوام شیر دهی، استرس را در مادران کاهش می دهد و آرامشی بی نظیر را برای آنان به ارمغان خواهد آورد.
دکتر زهرا نوع پرست سرپرست سابق معاونت اجتماعی و پیشگیری از آسیب ها در سازمان بهزیستی کشور نیز می گوید: تداوم دوران شیر دهی، سبب کاهش استرس در نوزادان می شود.
وی اضافه می کند: شیر مادر در طول شش ماه، تمام انرژی، مواد مغذی و مایعات مورد نیار را برای شیرخوار فراهم می کند.
نوع پرست ادامه می دهد: اگر از بدو تولد نوزاد، تماس کودک با سینه و حتی خود مادر به سرعت برقرار شود، رشد و تکامل کودک از جنبه های مختلف و ابعاد شناختی تسریع می یابد.
وی می گوید: پدیده باندینگ یک ارتباط عاطفی بین مادر و شیرخوار است و هر چه ریشه های آن عمیق تر شود، شیردهی موثرتر و مفیدتر خواهد بود.
وی می افزاید: گفتار کودکانی که از شیر مادر بهره مند می شوند، کامل تر و نحوه صحبت کردنشان نیز روان تر از بقیه خردسالان است.
نوع پرست تصریح می کند: این کودکان همچنین از نظر میزان ضریب هوشی در مقایسه با نوزدانی که به شیر مادر دسترسی نداشتند، بسیار بالا است و حتی بینایی آنان نیز دارای تکامل بیشتری است.
به گفته وی، رشد شناختی، حسی و روحی کودک با استفاده از شیر مادر به طور چشمگیری ارتقا می یابد.
دکتر محمدرضا وفا متخصص تغذیه نیز درباره مفهوم تغذیه انحصاری با شیرمادر می گوید: مفهوم تغذیه انحصاری با شیرمادر این است که شیرخوار بجز شیرمادر به هیچ نوع غذا یا نوشیدنی دیگری ( حتی آب ) نیاز ندارد.
به گفته وی، شیرخوار باید در فواصل زمانی تقریبا منظم از شیرمادر تغذیه شود.
10 مرداد ماه، روز جهانی شیر مادر نامگذاری شده است.
اجتمام 9134** ** شماره 017 ساعت 11:08 تمام
تاریخ انتشار: ۹ مرداد ۱۳۹۰ - ۰۰:۰۱