باورم کن تا ببینم .................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 23/07/1390 اجتماعی.روز جهانی نابینایان.گیلان رشت - باورم کن تا ببینم و حرکت کنم به سوی آینده ای بهتر که اگر باورم کنی، به دوردست ها نظارگر خواهم شد.
بعضی افراد با معلولیت های مختلف در اطراف ما زندگی می کنند که نابینایان و کم بینایان گروهی از آنها را شامل می شوند؛ کسانی که دنیای اطراف خود را از طریق حس بینایی درک نمی کنند اما به درک زیبایی های آن علاقمندند.
نابینایان، انسان های صبوری که جهان را با چشم دل می بینند و با اطرافیان خود به همین طریق ارتباط برقرار کرده و مسیر زندگی شان را با مونسی همیشگی به نام عصای سفید طی می کنند.
اگرچه نابینایان از نعمت بزرگ بینایی محرومند اما در دل و جان خود دنیایی با نشاط و طراوت دارند که سرور و شادی زندگی شان را در جویبار احساس آنها می توان جستجو کرد.
نابینایی محدودیت نه ناتوانی معلولیتی است که بنا به دلایل مختلف در افراد بروز می کند.
یاسین کوچولوی دو ساله ای که پدر و مادرش قبل از یک سالگی متوجه نابینایی دلبندشان شده اند؛ او ثمره یک ازدواج فامیلی است و به دلیل مشکلات ژنتیکی به نابینایی مبتلا شده است.
مادرش می گوید پزشکان و مشاوران ژنتیک هشدارهای لازم در رابطه با ازدواج فامیلی و احتمال ابتلا فرزندشان به این معلولیت را داده بودند اما آنها بی اعتنا از این مسئله مهم گذشتند.
بیماری های ارثی، مشکلات ژنتیکی، دیابت، عفونت های مادر در دوران بارداری، نرسیدن اکسیژن در حین بارداری به مادر و مصرفی برخی از داروها از جمله عواملی است که می تواند موجب بروز نابینایی شود.
نگرش جامعه نسبت به روشن دلان و برداشت آنها نسبت به خود که طبعاً متأثر از برخورد جامعه و فرهنگ حاکم است، نقش بسیار مهمی در چگونگی تشکیل انگیزه ها، توسعه و رشد استعدادهای نابینایان دارد.
بنابراین؛ جامعه، مدرسه و خانواده مسوولیت خطیری در زمینه ایجاد و تقویت انگیزه های بالنده در نابینایان را بر عهده دارند.
در سال 1950، سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد "یونسکو" و شورای جهانی نابینایان در جلسه ای مشترک، قانون "عصای سفید" را بررسی و تصویب کردند و روز 15 اکتبر برابر با 23 مهرماه در روز جهانی "عصای سفید" یا روز جهانی "نابینایان" اعلام نمودند. "دولت موظف است نابینایان و دیگر معلولان جسمی را برای شرکت در امور اجتماعی و اقتصادی تشویق کند و زمینه اشتغال آنها را فراهم نماید، نابینایان حق دارند، آزادانه از خیابان ها، پیاده روها و سایر وسایل حمل و نقل استفاده کنند و اگر در بعضی موارد، محدودیتی وجود داشته باشد، باید این محدودیت قابل اجرا برای همگان باشد، همه ساله مسوولان دولت باید روز 15 اکتبر را به عنوان بزرگداشت عصای سفید به نحو شایسته ای ارج نهند و اهمیت قانون عصای سفید را مورد بحث قرار داده و قدمهای موثری برای آنها بردارند." این؛ بخشی از قانون عصای سفید است. هر ساله برنامه ها و همایش های مختلف به مناسبت روز جهانی نابینایان برگزار می شود اما مهمتر از همه این برنامه ها این است که نابینان را باور کنیم و یادمان نرود که آنها نیز همانند افراد سالم حق زندگی در این دنیا را دارند.
در همین رابطه؛ مشاور ژنتیک بالینی و بیماری های ارثی و متخصص بیماری های کودکان و نوزادان بهزیستی استان گیلان گفت: بیماری های ارثی، ژنتیکی و ازدواج های فامیلی از جمله عوامل برای بروز نابینایی است.
دکتر فرخنده حبیبی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا عفونت های دوران بارداری مادر را نیز از دیگر عوامل نابینایی در نوزاد عنوان و اضافه کرد: عفونت ها در دوران حاملگی اگرچه ممکن است برای مادر خطر چندانی نداشته باشد اما در نوزاد عوارض زیادی را ایجاد خواهد کرد.
وی بیان اینکه بیماری های ارثی بیشتر در ازدواج های فامیلی بروز می کند، خاطرنشان ساخت: زوج های دارای ازدواج های فامیلی و همچنین داشتن فرد نابینا در خانواده، قبل از ازدواج حتماً بایستی از مشاوره های لازم ژنتیکی برخوردار شوند .
این مشاور ژنتیک بالینی و بیماری های ارثی، به زوج ها بویژه در ازدواج های فامیلی توصیه کرد تا قبل از ازدواج و یا قبل از بارداری حتماً از مشاوره ژنتیک برای تولد نوزادی سالم بهره مند شوند.
رییس آموزش و پرورش استثنایی گیلان که 32 دانش آموز نابینا را در مدارس استثنایی و 22 دانش آموز دیگر را در طرح تلفیقی "در مدارس عادی" تحت پوشش دارد، گفت: نابینایان همانند سایر افراد دارای استعدادهایی هستند که تنها بایستی آنها و توانمندیشان را باور کنیم. "اسماعیل بشارتی مقدم" در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به استعدادهای دانش آموزان نابینا همانند سایر هم سن و سالهایشان افزود: اگر کودکان نابینا و سایر گروه های سنی را باور و به آنها فرصت دهیم، می توانند پا به پای همسالان بینای خود فعالیت کرده، بیاموزند و تحول یابند.
وی تصریح کرد: باورها و دانش ما درباره نابینایی، بر نحوه رفتار، واکنش و انتظارات و نیز شیوه آموزش و پیام های کلامی و غیر کلامی که به نابینایان انتقال می دهیم، تاثیر دارد. رییس اداره آموزش و پرورش استثنایی گیلان خاطر نشان ساخت: مهمترین مسئله در مورد نابینان آن است که باورشان کنیم و آنان نیز خود را به خوبی و به طور کامل باور کنند. وی اضافه کرد: بر اساس تصور برخی افراد؛ بین افراد بینا و نابینا از نظر حسی و حرکتی، رفتاری و شناختی تفاوت های بسیاری وجود دارد اما در حقیقت تفاوت میان این دو گروه، فقط در حد دیدن و ندیدن است و سایر ویژگی همچون رفتار و استعداها در بین افراد بینا و نابینا یکسان است. بشارتی با بیان اینکه رفتار مناسب نزدیکان خانواده از جمله پدران و مادران به عنوان نزدیک ترین افراد به فرد نابینا، در رشد استعدادهای آنان تاثیر مستقیم دارد، گفت: زمانی که پدر و مادر با فرزند نابینای خود رفتاری معمولی در پیش می گیرند به گونه ای که تصور می شود که کودک روشندل شان از هر لحاظ سالم است، از فرزند خود هم رفتاری معمومی توقع دارند در واقع با این کار زمینه و بستر مناسب برای رشد و پرورش استعدادهای کودک فراهم می شود.
رییس اداره آموزش و پرورش استثنایی استان گیلان یادآور شد: ما برای کودکان استثنایی از جمله نابینایان معجزه نمی کنیم بلکه به او فرصت داده تا توانایی های بالقوه اش را شکوفا کند.
وی با بیان اینکه نابینایان برای حضور فعال در جامعه به مجهز شدن امکانات و وسایل کمکی نیاز دارند، اضافه کرد: تعبیر روز جهانی نابینایان به روز "عصای سفید" متأثر از همین ارتباط تنگاتنگ با مسئله تجهیزات و وسایل کمکی است.
بشارتی با تاکید بر اینکه معلولیت های شدید بینایی در روزها و هفته های نخست زندگی کودک قابل تشخیص است، اظهار داشت: اما برخی از معلولیت های خفیف ممکن است که تا پیش از ورود کودک به مدرسه مشخص نشود.
وی بیان کرد: قرار گرفتن در معرض فعالیت های گوناگون مانند خواندن و نوشتن می تواند نشانه های نقایص بینایی را آشکار کند.
وی تاکید کرد: نگرانی های مربوط به مشکلات بینایی کودک، باید در درجه اول با والدین در میان گذاشته شود تا زمینه ارجاع به پزشک خانواده، مربی بهداشت مدرسه یا بینایی سنج فراهم شود.
همچنین معاون توانبخشی بهزیستی استان گیلان در گفت وگویی نابینایی را معلولیتی سخت عنوان و بیان کرد: مهمترین مسئله در نابینایان آن است که خود را به خوبی و به طور کامل باور کنند و ما نیز آنها و توانمندی هایشان را باور کنیم.
"رحیم تکاملی" با اشاره به پشتکار و تلاش نابینایان افزود: در زمان حاضر بسیاری از نابینایان تحت پوشش بهزیستی در مسابقه های مختلف ورزشی و فرهنگی و هنری حائز رتبه هستند.
وی با تاکید بر اینکه جامعه بایستی شرایط و امکانات لازم و برابر با سایر افراد را برای پیشرفت و ترقی نابینایان فراهم نماید، اظهار داشت: توجه مسوولان مربوطه به روشندلان و فراهم کردن بسترهای لازم برای حضور آنان در جامعه و تغییر نگرش ها، تغییر رفتار نسبت به این قشر را به همراه خواهد داشت.
معاون توانبخشی بهزیستی استان گیلان ادامه داد: نابینایان نیز بایستی با نشان دادن توانمندی ها و استعدادهای شان و اعتماد به نفس در تغییر رفتار مردم نسبت به خودشان تلاش کنند.
وی آمار نابینایان و کم بینایان ثبت شده در بانک اطلاعاتی بهزیستی استان گیلان را دو هزار و 186 نفر عنوان و خاطر نشان کرد: این تعداد از خدمات بهزستی از جمله کمک هزینه دانش آموزی، دانشجویی و وسایل کم توانبخشی ویژه بهره می برند.
رییس انجمن بینایی استان گیلان نیز در آستانه فرارسیدن روز جهانی نابینایان به خبرنگار ما گفت: 23 مهرماه مصادف با 15 اکتبر؛ روز جهانی نابینایان به عنوان روز نمادین توجه به حقوق شهروندی و ایجاد فرصتهای مناسب و برابر با دیگران است.
"احمد ممتازی" افزود: هر ساله در چنین روزی موسسات دولتی و غیردولتی مربوطه، به بهانه این روز درباره گفته ها و ناگفته های فراوان خود در رابطه با نابینایان به بیان مطلب می پردازند.
وی اظهار داشت: سازمان های ویژه افراد دارای معلولیت که بیشتر توسط خود افراد نابینا یا کم بینا تاسیس می شود، دغدغه ای جز خدمت به همنوعان خود ندارند.
وی بیان داشت: دست اندرکان این سازمان ها در مسیر فعالیت خود با سعی و تحمل مشکلات و سختی های فراوان، بستری مناسب را برای حضور هر چه بیشتر افراد دارای معلولیت بینایی و بهره مندی آنها از امکانات موجود چون سایر شهروندان فراهم می کنند.
ممتازی به آغاز فعالیت این انجمن در تابستان سال 81 اشاره و ادامه داد: دست اندرکاران این موسسه مردمی با کسب و اندوخته 7 سال تجربه تشکیلاتی در دفتر نمایندگی انجمن نابینایان ایران در گیلان، تمام همت خود را به کار بسته اند تا جامعه را با حقوق حقه و طبیعی معلولین بینایی آشنا کنند. وی به عضویت حدود 700 نفری نابینایان و کم بینایان در انجمن اشاره و اضافه کرد: باور منطقی بین نابینایان و کم بینایان مبنی بر اینکه خداوند خلقت آدمی را آن گونه قرار داده که با وجود محرومیت از یک عضو ، نه تنها می تواند چون سایر افراد اجتماع به زندگی طبیعی خود ادامه دهد، بلکه می تواند به عنوان یک عنصر موفق و توانمند، در جامعه خود ایفای وظیفه کند، از اهداف و تلاش انجمن است.
23 مهرماه مصادف با 15 اکتبر روز جهانی نابینایان نامگذاری شده است.
گزارش از: شادی خورشیدی سدهی 7286/695
تاریخ انتشار: ۲۳ مهر ۱۳۹۰ - ۰۰:۰۱