تاریخ انتشار: ۸ اردیبهشت ۱۳۸۹ - ۰۰:۰۱
پوسیدگی دندان، دومین بیماری شایع در جامعه ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/02/08 اجتماعی.سلامت.بهداشت.دهان و دندان تهران- یک دندانپزشک اظهار داشت: پوسیدگی دندان، دومین بیماری شایع در سطح جامعه است که برای پیشگیری از این بیماری، باید هر شش ماه به دندانپزشک مراجعه کرد.
دکتر نغمه باقری، روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی ایرنا گفت : پوسیدگی دندان بطور چشمگیری در بین افراد جامعه شایع است و پس از سرماخوردگی، شایع ترین بیماری در سطح جامعه است که در اصطلاح عامیانه، کرم خوردگی دندان نیز می گویند.
وی، تغییر رنگ دندان از سفید به قهوه ای یا سیاه، سوراخ شدن دندان در محل پوسیدگی و بوی بد دهان را از نشانه های پوسیدگی دندان بیان کرد و افزود: حساس بودن یا درد گرفتن دندان در موقع خوردن غذاهای گرم و سرد و ترش و شیرین و یا فشار دادن دندان های روی یکدیگر از دیگر نشانه های پوسیدگی دندان است.
باقری درباره علت پوسیدگی دندان ها گفت: به طور طبیعی صدها نوع میکروب در دهان وجود دارد و هنگامی که از دندان ها به خوبی مراقبت نشود، این میکروب ها با مواد موجود در بزاق، لایه نرم بیرنگ وچسبنده ای تشکیل می دهند که بر روی دندان ها می چسبد و صرفا با آب خالی شسته نمی شود که به این لایه، پلاک میکروبی می گویند.
وی اضافه کرد: باکتری های موجود در پلاک از مواد قندی غذاها تغذیه می کنند و در جریان این کار، اسید تولید می شود. این اسید تولید شده، مینای دندان را حل می کند و پوسیدگی ایجاد می شود .
این دندانپزشک درباره نحوه صحیح مسواک زدن گفت: لازم نیست مسواک کردن حتما با خمیر دندان انجام گیرد، بلکه چنانچه خمیر دندان در دسترس نباشد، باید حتی با آب خالی مسواک کرد.
وی تاکید کرد: استفاده از نمک خشک، جوش شیرین یا سایر پودرها برای مسواک کردن درست نیست و باعث ساییدگی مینای دندان و خراشیدگی لثه می شود اما استفاده از آب نمک رقیق شده -نصف قاشق چای خوری در یک لیوان آب جوشیده سرد شده- اشکالی ندارد.
وی درباره استفاده از نخ دندان نیز گفت: با مسواک کردن نمی توان سطوح بین دندانی را به خوبی تمیز کرد. برای این کار باید از نخ دندان استفاده شود باقری درباره مراقبت از دهان ودندان زنان باردار اظهار داشت: در دوران بارداری، تغییراتی در بدن زن پیدا می شود که امکان ایجاد پوسیدگی دندان وبیماری لثه را در آنان زیادتر می کند.
این دندانپزشک افزود: زنان باردار، علاقه زیادی به مصرف مواد قندی و شیرینی دارند که مصرف زیاد مواد قندی، زمینه را برای پوسیدگی دندان و بیماری لثه مساعد می کند.
وی تصریح کرد: در دوران بارداری، زنان گاه دچار حالت تهوع واستفراغهای مکرر می شوند که این امر موجب می شود بزاق دهان آنان اسیدی شود و اسیدی شدن بزاق هم احتمال ایجاد پوسیدگی دندان و بیماری لثه را افزایش می دهد.
باقری درباره نحوه مراقبت دهان و دندان در زنان باردار گفت: هر زن باردار باید در ماههای سوم تا هفتم، هر ماه یکبار و در ماههای هشتم و نهم، هر ماه دو بار به دندانپزشک مراجعه کند.
وی گفت: در صورت وجود استفراغ، توصیه کنید که بعد از هر استفراغ ، دهان را با دقت بشویند وبا جوش شیرین دهان شویه کنند؟ برای این کار باید نصف قاشق چایخوری جوش شیرین را در یک لیوان آب جوشیده سرد شده حل کنند و با این محلول غرغره کنند.
این دندانپزشک درباره مراقبت های پس از زایمان نیز اظهار داشت:زنان باید تا سه ماه پس از زایمان، یک بار و از سه ماه تا یک سال پس از زایمان نیز بار دیگر توسط دندانپزشک معاینه شوند و وضعیت دهان ودندان آنان در پرونده خانوار ثبت شود.
دکتر باقری درباره مراقبت از دندان های کودکان تا دو سالگی گفت: پستان یا شیشه شیر را به مدت طولانی نباید در دهان کودک نگه داشت و مواد شیرین به پستانک نزد.
وی خاطرنشان کرد: تا حد امکان، از دادن مواد ومایعات شیرین مثل آب قند، نبات داغ و دیگر موارد به کودک بخصوص در طول شب باید پرهیز کرد.
باقری بیان داشت: پس از سن شش ماهگی، بعد از هر نوبت شیر دادن، بخصوص در طول شب، مقدار کمی آب به کودک باید داد تا دهانش تمیز شود.همچنین حداقل روزی دو بار، بخصوص بعد از شیر یا شربت دارویی، باید یک تکه گاز یا پارچه تمیز را به دور انگشت اشاره خود بپیچید وآن را با آب خیس کنید، سپس انگشت خود را با ملایمت و با دقت روی لثه و دندان های شیر خوار بکشید.
این دندانپزشک تاکید کرد که این کار را باید از همان آغاز رویش اولین دندان شیری انجام داد.
وی افزود: قطره آهن را در انتهای زبان کودک باید ریخت تا با دندان ها تماس پیدا نکند و باعث تغییر رنگ آنها نشود. همچنین از ماه ششم تولد کودک ، هر بار که کودک برای پایش رشد کنترل می شود، باید رویش دندان ها را بررسی و با جدول رویش دندان ها مقایسه کرد .
باقری تصریح کرد: اگررویش دندان ها بیشتر از 9 ماه تاخیر داشته باشد، باید کودک را به مرکز بهداشتی درمانی ارجاع غیر فوری دهید .
این دندانپزشک درباره مراقبت دهان و دندان در کودکان دو تا شش ساله توصیه کرد: دندان های شیری پوسیده حتما پر و از کشیدن آنها خودداری شود.
وی با تاکید بر اهمیت تغذیه صحیح وروش استفاده درست از مواد قندی، افزوا: باید برای کودکان مسواک مناسب یعنی کوچک ونرم تهیه کرد.
وی با بیان اینکه شروع مسواک کردن دندان های کودک از دو و نیم سال است، گفت: این کار باید تا پایان سه سالگی کاملا به وسیله مادر یا پدر انجام گیرد.
باقری توضیح داد: برای این کار، پدر یا مادر باید سر کودک را روی زانوی خود بگذارد که البته بعد از سه سالگی کودک می تواند روبروی والدین به حالت ایستاده قرار گیرد و با ملایمت و به آرامی مسواک را روی سطوح داخلی وخارجی دندان های کودک به طور افقی حرکت داد.
وی توصیه کرد:در کودکانی که خمیر دندان را قورت می دهند ، بهتر است تا رفع عادت از خمیر دندان استفاده نشود.
این دندانپزشک همچنین تاکید کرد: به هیچ وجه نباید برای مسواک کردن دندان بچه خشونت بکار برد؟ بلکه باید با آموزش و تشویق مداوم کودک، او را به این کار راضی کرد.
وی افزود: برای آموزش کودکان، بهتر است والدین در حضور فرزندان شان دندان های خود را مسواک بزنند .
باقری درباره نخ کشیدن دندان در کودکان گفت: این کار باید از سه سالگی آغاز شود و از حدود هشت سالگی ، این کار باید توسط خود کودک با نظارت والدین انجام شود.
وی درباره اثرات منفی ناشی از مکیدن انگشت یا پستانک بعد از سن چهار سالگی اظهار داشت: مکیدن انگشت یا پستانک فقط تا چهار سالگی اشکالی ندارد و چنانچه بعد از آن ادامه پیدا کند، اثر بدی در شکل گیری و رشد دندان ها و فک ها خواهد شد.
باقری درباره فیشورسیلانت یا مسدود کردن شیارهای دندان گفت: سطح جونده دندان های آسیای بزرگ در ابتدای رویش، دارای شیارهای بسیار عمیق است، جهت جلوگیری از تجمع مواد غذایی و شروع پوسیدگی در این نقاط، دندانپزشک با استفاده از مواد مخصوص این شیارها را پر و کم عمق می کند تا موهای مسواک به راحتی بتواند این شیارها را تمیز کند.
وی مناسب ترین زمان استفاده از فیشورسیلانت را تا دو سال بعد از درآمدن اولین دندان آسیا در سن شش سالگی و رویش دومین دندان آسیا در 12 سالگی دانست.
اجتمام **ز.س/1572 شماره 024 ساعت 12:55 تمام