جایگاه دورکاری در کشور، زیرساخت های لازم، چالش های پیش رو ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/05/26 علمی آموزشی.فناوری های نوین.دورکاری تهران- دورکاری نوعی شیوه انجام کاری است که کارکنان بدون حضور در اداره خود به انجام کارهای روزمره اداری خود در هر ساعت از شبانه روز می پردازند. دورکاری در کشور چگونه انجام پذیر خواهد بود؟ کارمند دورکار به آن دسته از کارمندانی گفته می شود که بتوانند خدمات خود را به صورت خارج از محیط کاری ارایه دهند.
تصویب آیین نامه دورکاری کارمندان دولت در آخر ماه خرداد ماه سال جاری توسط معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی اعلام شد.
در شیوه های کاری معمول افراد اجبار دارند تا در ساعتی مشخص به محل کار فیزیکی معینی بروند و رعایت زمان را بکنند و نشان دهند که چه کاری می کنند.این درحالی است که در روش کار از راه دور فرد اجازه داده می شود که در هر ساعت از شبانه روز در ساعات غیر متوالی کار خود را انجام دهد.این روش انجام کار از نظر بهره وری موقعیت بهتری را داراست.
دکتر علی اکبر جلالی استاد دانشگاه علم وصنعتدر گفت و گو با ایرنا در این باره گفت: در دنیا دورکاری از سال های بسیار دور انجام می شده و به صورت قانونی جدی در آمده است .
وی افزود: برخی از شرکت های خصوصی بزرگ در دنیا مانند ای.بی.ام که یک شرکت کامپیوتری است، تا 90 درصد ا ز کارکنان آن دور از اداره اصلی کار می کنند و همین روش کار موجب سبب شده که میلیون ها دلار در هزینه های این شرکت صرف جویی شود.
وی افزود: در سال 2004 میلادی، 85 درصد از 8 هزار و 500 نفری که درباره روش انجام کار به صورت دورکاری سوال شدند شیوه انجام کار به صورت دورکاری را ترجیح دادند.
جلالی گفت: با توجه به افزایش امکانات در سال جدید تمایل کارمندان در اروپا به 95 درصد رسیده است.
عضو انجمن جامعه اطلاعاتی ایران خاطرنشان کرد: درکشورهای آسیایی و کشورهای درحال توسعه مانند هندوستان بسیاری از افراد به این شیوه به انجام کارهای اداری می پردازند به طورری که تقریبا تمام کارهای حسابداری بانک های آمریکا به عهده هندی ها است و همچنین بسیاری از فعالیت های نرم افزاری کشور آمریکا به عهده هندی ها است.
وی گفت که در سال 2007 تعداد کارمندانی که از طریق دورکاری به انجام کارهای اداری خود می پرداختند به 127 میلیون نفر رسید و افزود: تا سال 2004 درکشور انگلیس تنها 35 میلیون نفر کاربر اینترنت بودند که 27 درصد از این تعداد کار از را ه دور انجام می دادند.
علی اکبر جلالی درباره مزایای این روش کاری معتقد است: با این روش هزینه ای که برای اجاره ساختمان و هزینه های گرمایشی و سرمایشی ساختمان پرداخت می شود صرفه جویی شده و به عنوان مزایا به کارمندان پرداخت می شود.
استاد دانشگاه علم وصنعت یادآور شد: براساس آمارهای منتشر شده در وب سایت های جهانی، 74 درصد از اروپاییان معتقدند که با دورکاری رابطه بهتری با همکاران خود خواهند داشت و در تحقیق دیگر، 67 درصد از افراد معتقد بودند دورکاری کیفت کار آن ها را افزایش می دهد.
به گفته کارشناسان این روش کاری موجب می شود افراد کمتر اجتماعی باشند.
چراکه با ورود کارکنان به یک محیط احتماعی، آداب و رسوم خاصی را رعایت می کنند که در محیطهای خصوصی این آداب رعایت نمی شود.
کارشناسان معتقدند ارتباط میان کارکنان موجب افزایش آموزه های آنان می شود.
به گفته جلالی براساس تحقیقی که روی افراد دورکار انجام شد، 51 درصد افراد معتقد بودند دورکاری زمان زیادی را از آن ها می گیرد و موجب ایجاد مشکلات خانوادگی می شود و 80 درصد آنان در یک نظر سنجی معتقد بودند که دورکاری موجب کاهش استرس در آن ها می شود.
یک کارشناس فناوری اطلاعات درباره زیرساخت های لازم برای اجرای دورکاری گفت : یکی از ابزارهای مورد نیاز برای این روش کاری VPN یا - Virtual Networking Privated- است. به این معنا که اطلاعات تبادل شده میان کاربران دربین دو شرکت که از یکدیگر فاصله دارند منتشر نشود.
وی گفت: این کار از طریق ایجاد یک تونل مجازی میان دو رایانه در فضای مجازی انجام شده که در آن اطلاعات رمزگذاری نیز می شوند.
امیر حسین حسینی خاطرنشان کرد: افزایش پهنای باند شبکه اینترنت کشور از دیگر نیازهای ایجاد بستر دورکاری در کشور است چراکه با سرعت پایین خطوط اینترنت در کشور انجام دورکاری به صورت پیشرفته جوابگوی این کار نیست.
وی یادآور شد: از سوی دیگر ابزارهای سخت افزاری و شبکه مورد نیاز در کشور و نرم افزارهای مورد نیاز این کار باید مورد بررسی قرار گیرد.
حسینی اظهار داشت: فرسودگی ابزارهای شبکه ای کشور و نیز نامناسب بودن استادنداردهای به کار گرفته شده در شبکه های زیر ساختی نیز از دیگر مشکلات اجرای دورکاری در ابعاد بالا است.
علی اکبر جلالی درباره روش انجام دورکاری در کشور گفت: دولت باید اجرای دورکاری رابه بخش خصوصی واگذار کند و خود به بخش های نظارتی و سیاست گذاری وارد شود.
وی گفت: این کار می تواند در قالب پروژه هایی به شرکت های خصوصی واگذارکرد و هزینه آن را از محل صرفه جویی ساختمان و دیگر موارد به آن ها پرداخت و لازم نیست که دولت هزینه جدیدی را روی این کار انجام دهد.
استاد دانشگاه علم و صنعت خاطرنشان کرد: با انجام این روش کاری ، نوعی رقابت میان شرکت ها به وجود خواهد آمد و از سوی دیگر نوعی اشتغال زایی نیز در برخواهد داشت. این شرکت های خصوصی می توانند طریقه انجام دورکاری را به کارمندان آموزش داده و کار نظارت بر نحنه انجام کارهای آن ها را انجام دهند بدون اینکه از محتوای کاری کارمندان مطلع شوند.
به گفته جلالی چنین شرکت هایی می توانند حتی رایانه ها و امکانات سخت افزاری مورد نیاز کارمندان را به سازمان ها اجاره دهند.
آگاهی مدیران و کارکنان از نحوه انجام دورکاری از جمله موارد مهم است. به گفته کارشناسان با ایجاد رشته دورکاری در دانشگاه ها می توان افراد متخصص در این زمینه را تربیت کرد.
براساس تحقیقات انجام شده در کشورهای توسعه یافته به منظور میزان رضایت مدیران از اجرای دورکاری ،مدیرانی که تسلط خوبی روی فناوری اطلاعات داشتند از این روش کاری رضایت داشتند چراکه می توانستد بر نحوه انجام کار کنترل و نظارت داشته باشند.
این درحالی است که در مقابل مدیران ناموفق دلیل را در عدم آشنایی کافی با فناوری های نوین می دانستند.
امیر حسین حسینی کارشناس فناوری اطلاعات در این باره و در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا گفت: آموزش کارمندان و مدیران باید چیزی فراتر از مهارت های هفت گانه آی.سی.دی.ال باشد که در ابتدای اجرای دولت الکترونیک به کارمندان آموزش داده شد. در آموزش این مهارت ها کارکنان با نحوه انجام کارهای روزمره خود از طریق رایانه آگاه شده اند و این درحالی است که در دورکاری مهارت های بسیاری مورد نیاز است.
حسینی اظهار داشت: در دورکاری باید کارمندان با نرم افزارهای پست الکترونیک، نرم افزارهای چت صوتی تصویری، سیستم های پیام فوری، کنفرانس های تصویری، نحوه دسترسی به اسناد سازمانی از طریق اینترنت و نحوه اجرای امنیت در آن ها و بسیاری از آموزش های دیگر آشنا شوند.
علی اکبر جلالی درباره قوانین و مقررات دورکاری معتقد است: گام اول این است که در قالب قوانین و مقررات مشاغلی را که از طریق دورکاری می توان انجام داد مشخص شده و گام بعدی تعیین ساعات کاری کارکنان و در صورت افزایش بهره وری مزایای قابل ارایه و در صورت کاهش بهره وری تنبیهات مورد نیاز تعیین خواهد شد.
عضو انجمن جهانی جامعه اطلاعاتی کشور گفت: دورکاری موضوعی است کشور باید خود تجربه کرده و تجربه دیگر کشورها اثر بخش نخواهد بود چراکه آن ها تجربه متفاوتی از ایرانیان دارند.
به گفته علی اکبر جلالی، در کشورهای توسعه یافته ای که به دورکاری می پردازند، دولت 20 درصد حقوق کارمندان را افزایش می دهد.
وی گفت: این کار به این علت است که سازمان ها و شرکت ها متحمل هزینه های ساختمان و خدمات جانبی آن نمی شوند و میزان صرفه جویی شده در هزینه ها را به کارمندان پرداخته و در مقابل بهره وری کارمندان افزایش می یابد.
استاد دانشگاه علم وصنعت خاطرنشان کرد: با انجام چنین روش هایی دولت کوچک شده و کیفیت کاری افزایش می یابد اما انجام چنین کارهایی نیازمند قوانین و مقررات خاصی است .
علمی **ز.س// شماره 111 ساعت 18:13 تمام
تاریخ انتشار: ۲۶ مرداد ۱۳۸۹ - ۰۰:۰۱