تاریخ انتشار: ۳۰ فروردین ۱۳۸۸ - ۰۰:۰۱
نوشابه های گازدار انسان را به مرور فرسوده می کند # تهران ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 88/01/30 اجتماعی.بهداشت.نوشابه یکی از مشکلات تغذیه ای در ایران مصرف بیش از حد مجاز و بالاتر از استاندارد جهانی نوشابه های گاز دار است، مصرف سرانه نوشابه در کشور بیش از 33 لیتر است در حالیکه مصرف این نوشابه ها در کشورهای دیگر به میزان 11 تا 12 لیتر در سال است . نوشابه های گاز دار ترکیبی از گاز دی اکسید کربن ، مواد افزودنی، شکر صنعتی و آب است، هر قوطی نوشابه گاز دار معادل 10 قاشق شکر 150 کالری، 30 55- میلی گرم کافئین و غرق در رنک های مصنوعی است. متخصصان تغذیه معتقدند: این مقدار شکر ، کالری و مواد افزودنی مضر در یک محصول که هیچ ارزش غذایی ندارد، نگران کننده است، علاوه بر آن وجود بعضی از مواد نگهدارنده و نیز اسید بنزوئیک از جمله عواملی است که افراط کنندگان در مصرف نوشابه های گاز دار را به سوی بیماری های صعب العلاج و سرطان ها سوق می دهد . کارشناسان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مطالعه ای روی 40 دندان شیری فاقد پوسیدگی انجام دادند و پس از اندازه گیری سختی مینای آنها، این دندان ها در معرض نوشابه های گاز دار قرار داده شدند و سختی آنها مجددا مورد ارزیابی قرار گرفت، نتایج نشان داد که سختی دندان های شیری ، به طور قابل توجهی بعد از مصرف نوشابه های گاز دار کاهش می یابد. در این تحقیق نشان داده شد:با توجه به این که از دست رفتن سطح دندانی به محض رویش دندان در دهان آغاز می شود ممکن است آسیب به دندان های دائمی در دوران کودکی نیز دیده شود که این مسئله نه تنها برای رشد آتی دندان ها مخاطره انگیز است بلکه نیاز به ترمیم های وسیع را در آینده به دنبال خواهد داشت.از طرف دیگر اسید فسفریک و میزان بالای قند در این نوشابه ها به ترتیب منجر به سستی دندان ها شده و پوسیدگی دندان ها را تسریع می کنند دکتر ربابه شیخ الاسلام مدیر کل سابق دفتر بهبود تغذیه و جامعه وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی در این خصوص به خبرنگار ما می گوید: مصرف مداوم و روزانه نوشابه های گاز دار به علت وجود اسید فسفریک در تنظیم کلسیم و فسفر بدن اختلال ایجاد می کند. وی افزود: این اختلال به سه صورت ممکن است رخ دهد: اسید فسفریک نوشابه های گاز دار در بدن موجب خروج یون کلسیم از استخوان ها می شود. اگر این نوشابه ها حاوی کافئین هم باشند، سبب کاهش جذب کلسیم در استخوان ها می شود و دیگری اینکه املاح فسفات موجود در نوشابه های گاز دار ، مانع از جذب کلسیم وعده غذایی می شوند، بنابر این با مصرف مرتب این نوشابه ها ، بدن با اختلال در جذب کلسیم رژیم غذایی مواجه می شود. این متخصص تغذیه اظهار داشت:اختلال در جذب کلسیم باعث کمبود کلسیم بدن شده و در نهایت مشکلات استخوانی نظیر پوکی استخوان را بوجود می آورد، همچنین نوشابه های گاز دار به دلیل داشتن خاصیت اسیدی، سختی مینای دندان های شیری کودکان را از بین می برند. به گفته مدیر موسسه سلامت، بالا رفتن میزان اسید فسفریک در خون بر عملکرد کلیه ها تاثیر منفی داشته، از آنجایی که کلیه ها قادر به دفع سریع آن نمی باشند باعث وارد آمدن فشار مضاعف به کلیه ها می شود. وی با اشاره به اینکه مصرف نوشابه های گاز دار سبب می شود تا کلسیم از استخوان ها خارج شده و درون خون جریان یابد، افزود: این امر به نوبه خود موجب رسوب کلسیم اضافی در کلیه ها شده و در نهایت منجر به تشکیل سنک های کلسیمی در کلیه ها می شود. شیخ الاسلام در خصوص اثرات زیان آور نوشابه های گازدار بر دستگاه گوارش، اظهار داشت: به علت دمای پایین این نوشابه ها در دستگاه گوارش تاثیر آنزیم های گوارشی کم شده و موجب پیدایش استرس در سیستم گوارشی می شود و در نتیجه غذای کمتری جذب بدن می شود و باقی مانده غذای هضم نشده باعث ایجاد سموم و گازهای بد بو شده که از طریق جذب روده ای وارد خون و به تمام بدن منتقل می شود. مجری طرح بررسی اختلالات گوارشی و کمبود ید در ایران تصریح کرد: سر انجام پخش سموم در بدن باعث پیشرفت بیماری های گوناگون خواهد شد، علاوه بر آن اسید فسفریک نوشابه های گاز دار اسید کلریدریک موجود در معده را خنثی کرده در نتیجه عملکرد صحیح معده را تحت تاثیر قرار می دهد. شیخ الاسلام ادامه داد: هنگامی که معده ناکار آمد شد غذای مصرفی گوارش نیافته، سبب سوء هاضمه، نفخ و کاهش جذب مواد مغذی می شود. وی گفت: نوشابه های گازدار که دارای رنگها و طعم های مختلفی است با مصرف مداوم آن، اعضای گوارش، کلیه، مری، روده و دیگر بافتهای بدن دچار فرسودگی می شود و سیستم ایمنی در برابر بیماریهای تضعیف می گردد. وی گفت: از طرف دیگر اسیدیته نوشابه های گازدار که بین 2/5 تا 3/5 است و موجب پدید آمدن محیطی اسیدی در معده می شود و از آنجایی که در کل مسیر سیستم گوارشی تنها معده قادر به مقاومت در برابر چنین محیط اسیدی است، در دیگر اعضای سیستم گوارش بدن مانند دهان، گلو و مری در پی مصرف نوشابه های گاز دار، محیط اسیدی نابهنجار و مخربی ایجاد می شود. عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: علاوه برآن نوشابه های گازدار خطر سرطان مری را افزایش می دهند و باعث اتساع معده می شوند که این امر به نوبه خود باعث برگشت محتویات اسیدی از معده به داخل مری می شود. شیخ الاسلام توضیح داد: برگشت محتویات اسیدی معده بداخل مری یا رفلاکس با سرطان مری ارتباط مستقیم دارد، کشورهایی که در آنها میزان مصرف نوشابه گاز دار به ازای هر فرد در سال بیشتر از 80 لیتر است، با افزایش میزان سرطان مری مواجه بوده اند. اجتمام 9022//1348**