وحوش، میراث ارزشمند جنگل های خزری نیاز به حمایت دارد ...................................................
نوشهر ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 17/01/87 داخلی.اجتماعی.محیط زیست.حیات وحش.
شماری از کارشناسان از وحوش به عنوان میراث ارزشمند جنگل های خزری یاد می کنند و معتقدند سرمایه گذاری بیشتر و حمایت همه جانبه برای صیانت از این گونه ها ضروری است.
آنان در گفت و گو با خبرگزاری جمهوری اسلامی اعلام کردند: تخریب مناطق زیستگاهی، بهره برداری غیرمجاز از جنگل ها، شکار بی رویه، نبود قوانین جامع مربوط به بنگاههای بهره بردار، وجود دیدگاه تجاری نسبت به وحوش و نبود هماهنگی فرابخشی، نسل بسیار از گونه های جانواری را به خطر انداخته است.
برخی از کارشناسان حفاظت محیط زیست از ارایه آمار و ارقام در این زمینه خودداری می کنند اما اذعان دارند که در چند سال گذشته شمار وحوش جنگل های شمال رو به کاهش نهاده است.
امروزه یافتن رد پای برخی از جانوران نظیر ببر مازندران، عقاب طلایی، عقاب شاهی و خرس قهوه ای در جنگل های منطقه از محالات شده است.
این در حالی است که تا دهه های اخیر صدای برخی از این گونه ها در جنگل های هیرکانی و در ورای بوته ها و نیزارها طنین انداز بود و اما امروز نشانی از آنها نیست.
برخی از کارشناسان بر این باور هستند که نسل برخی از حیوانات نظیر غزال، پلنگ، مرال، شوکا، گراز، انواع گربه های وحشی، سمور و سنجاب هنوز در سرزمین های هیرکانی وجود دارد که برای صیانت از آنها باید برنامه اصولی تدوین شود.
بر اساس آمار تعداد زیستمندان در چهار منطقه حفاظت شده، پناهگاه های حیات وحش و سه اثر طبیعی - ملی در جنگل های شمال کشور، هشت گونه حشره خوران، صد گونه خفاش، 19 گونه جونده، یک گونه خرگوش ، 15 گونه گوشت خوار است.
افزون بر آن از 340 گونه پرنده جنگل های شمال ، 160 گونه بومی و بقیه مهاجر هستند که 93 گونه آن آبچر و کناری است.
کارشناسان بر این باورند که صدور پروانه های شکار در مناطق حفاظت شده پشتوانه علمی ندارد.
کارشناس ارشد رشته محیط زیست از شهرستان تنکابن گفت : تا چند دهه پیش ، وحوش در جنگل های خزری از امنیت برخوردار بودند.
"محسن صمدی" در گفت وگو با ایرنا افزود : متاسفانه در سالهای اخیر به دلیل برنامه ریزی غیراصولی، عرصه های طبیعی شمال جولانگاه شکارچیان،دامداران و قاچاقچیان چوب شده است.
وی تاکید کرد : آموزش مستمر با دیدگاه های علمی برای ارتباط حلقه های به هم ریخته حیات انسانی، گیاهی و جانوری در شمال کشور ضروری بوده که تا کنون به آن پرداخته نشده است.
وی ادامه داد : برای حفظ میراث ارزشمند جانوری مجموعه های مختلف باید برنامه ریزی و سرمایه گذاری کنند تا فرصت ها از دست نرود.
به گفته صمدی قوانین و مقررات چگونگی حفاظت از زیستگاههای جانوری و گیاهی بدون ملاحظه کاری متعارف باید بازنگری شود.
"علی حسینی" مدرس رشته زیست شناسی دانشکده های غیر انتفاعی شهرستان نور در گفت و گو با ایرنا گفت: تعرض انسان به جنگل ها، نسل بسیاری از جانوران نظیر مرال و شوکا را به خطر انداخته است.
به گفته او علاوه بر تهدید نسل، دست اندازی به زیستگاه های این جانوران به منظور بهره برداری از جنگل و کشیدن سیم خاردار در مسیرهای رفت و آمد از جمله عوامل انقراض به شمار می آید.
وی ادامه داد : در کشور ایران که منابع حیات وحش محدود است شکاربه عنوان منبع اکوتوریستی جرم بوده و وظیفه مراجع قانونی است که جلوی این سوداگری را بگیرد.
حسینی تصریح کرد : بر اساس کدام نظر علمی و کدام آمار برای جمعیت مازاد حیات وحش پروانه شکار صادر می شود.
این مدرس رشته زیست شناسی از مسوولان خواست تا به این سووال جواب دهندکه مگر جمعیت وحوش جنگل ها و مناطق حیات وحش شمال چقدر است که این همه آماج گلوله های تفنگ قرار می گیرند.
وی اضافه کرد : مجازاتهایی که برای شکار وحوش در نظر گرفته می شود مناسب با نوع جرم نبوده و باید بازنگری شود.
وی گفت : طبق ماده 10 قانون مربوط،شکار و صید جانوران وحشی بدون پروانه، خارج از محل های مندرج در پروانه، حمل ، عرضه ، فروش جانوران وحشی زنده یا کشته و از بین بردن رستنی ها یکصد هزار تا یک میلیون ریال جریمه نقدی و یک تا شش ماه حبس دارد.
به گفته او برخی از گونه های پرندگان وحشی نظیر کبک، تیهو، بلدرچین، ابیا توکا، انواع مرغابی ها باید در فهرست حمایتی سازمان حفاظت محیط زیست قرار گیرد.
وی یادآور شد: برخی از گونه های پستانداران وحشی مانند ببر مازندران ، پلیکان خاگستری، عروس غاز، قوی کوچک، عقاب طلایی، اردک بلوطی و غیره در جنگل های کشور از جمله شمال منقرض شدند.
وی تاکید کرد : باید با برنامه ریزی اصولی و همکاری فرابخشی از انقراض برخی گونه ها نظیر یوزپلنگ جلوگیری کرد.
استادیاد محیط زیست دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تربیت مدرس نور نیز گفت : گونه های مهم جانوری جنگل های شمال به حفاظت بیشتری نیاز دارد.
"مسلم اکبرنیا" افزود : این پستانداران از شاخصه های جانوری و بومی جنگل های مازندران است که برای حفاظت از آنها باید تدابیر ویژه اتخاذ شود.
وی ادامه داد : اگر نسل این حانوران منقرض شود ضربه سختی به سطوح مختلف تغذیه در جنگل وارد می شود.
به گفته او وجود چند مامور و محیط بان برای حفاظت ازاین گونه های جانوری کم است و باید توجه و فرهنگ سازی بیشتری در این زمینه صورت گیرد.
این استادیار دانشگاه تربیت مدرس از برخی گونه های حیات وحش به عنوان منابع تجدیدناپذیر در محیط زیست یاد کرد و گفت : این گونه ها اگر منقرض شوند، نمی توان آنها را بازسازی کرد.
به تاکید اکبرنیا سازمانهای متولی برای حفاظت و تکثیر این گونه های جانوری به همکاری مردم و اعضای شوراهای اسلامی نیاز دارند.
دو پارک ملی، سه اثر طبیعی، چهار پناهگاه حیات وحش، دو منطقه حفاظت شده البرز مرکزی و شمالی، 10 منطقه پشتوانه و شکار ممنوع و مناطق حفاظت شده 10 درصد جنگلی در مجموع با مساحت حدود یک هزار هکتار در استان مازندران وجود دارد.
بیش از 60 گونه از مجموع 163 گونه پستانداران و 240 گونه از مجموع حدود 500 گونه پرندگان ایران در زیستگاههای مازندران زیست و زادآوری می کنند.
رییس اداره محیط زیست نوشهر و چالوس در گفت و گو با ایرنا گفت : افزایش سلاحهای شکاری مجاز و غیرمجاز در دست افراد از جمله دلایل کاهش شمار وحوش در منطقه است.
" عبدالرضا صادقی " افزود : امکانات و تجهیزات این نهاد به روز نبوده و شمار پرسنل و نیروها برای حفاظت از وحوش کم است.
وی اظهار داشت : ایجاد راه های جنگلی در مناطق ممنوعه ، تخریب چشمه ها و آبشخورها و ساخت و سازهای غیرمجاز در مناطق بکر، حیات وحوش را به خطر انداخته است.
وی ادامه داد: موضوع حیات وحش برای برخی از مسوولان اهمیت ندارد و دفع غیر اصولی زباله نیز مشکلات را دو چندان کرده است.
صادقی گفت : برای حمایت از وحوش بهره برداری از عرصه های جنگلی به ویژه در مناطق حفاظت شده حوزه های آبخیز 45 ، 46 و 48 منطقه باید متوقف شود.
رییس اداره حفاظت محیط زیست نوشهر و چالوس افزایش خودرو، احداث واحدهای محیط بانی جدید افزایش مناطق امن، تدوین قانون جامع و شناسنامه دار شدن شکارچیان را در حفاظت از گونه های جانوری مهم دانست. ک/4 7516/621/508 شماره 014 ساعت 10:49 تمام