هفته بدون دخانیات/کارشناس کنترل دخانیات وزارت بهداشت : سالانه 50 هزارنفر در ایران بر اثر استعمال دخانیات می میرند ..................................................
تهران ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 87/03/08 اجتماعی کارشناس دبیر خانه کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی گفت: سالانه 50 هزار نفر در ایران جان خود را بر اثر استعمال دخانیات از دست می دهند.
مهندس فرزانه فرشاد روزچهارشنبه در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا به زیان های ناشی از مصرف دخانیات اشاره کرد و گفت : سالانه پنج میلیون نفر در جهان و 50 هزار نفر در ایران بر اثر استعمال دخانیات جان خود را از دست می دهند.
به گفته فرشاد ،سالانه 1740 میلیارد تومان در اثر مصرف دخانیات دود می شود و 3480 تا 5220 میلیارد تومان در سال صرف درمان بیماری های ناشی از مصرف دخانیات می شود .
وی افزود : مصرف سیگار از عوامل تاثیر گذار مهم در ابتلا به بیماری های قلبی ، عروقی ، سرطان به ویژه سرطان ریه ، آسم در کودکان و سایر بیماری های گسترده می شود .
این کارشناس دخانیات وزارت بهداشت با اشاره به اینکه مصرف دخانیات سالیانه 4/3 درصد افزایش داشته است گفت : میزان مصرف دخانیات به شدت در حال توسعه بوده و سالیانه 4/3 درصد افزایش دارد .
فرشاد افزود : در حال حاضر یک میلیارد و 300 میلیون نفر از جمعیت جهان سیگاری هستند که 84 درصد آنها در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران است وی گفت : طبق بررسی های انجام شده در سال 1384 ، 2/14 درصد جمعیت 15 تا 64 ساله کشور مصرف کننده مواد دخانی و 9/11 درصد این جمعیت ،مصرف کننده مواد دخانی به صورت روزانه هستند.
فرشاد در ادامه به وضعیت استعمال دخانیات در بین نوجوانان 13 تا 15 ساله اشاره کرد و گفت : بر اساس آمار سال گذشته سه درصد از نوجوانان سیگار می کشند.
وی گفت : از سه در صد نوجوانان 13 تا 15 ساله ، 1/5 درصد پسران و 9/ درصد را دختران تشکیل می دهند .
وی افزود : 1/26 درصد نوجوانان 13 تا 15 ساله نیز سایر مواد دخانی به غیر از سیگار را استعمال می کنند.
این کارشناس دخانیات خاطر نشان کرد : بر اساس نظر سنجی های به عمل آمده ، 7/9 درصد نوجوانان 13 تا 15 ساله که غیر سیگاری هستند ،مستعد سیگاری شدن طی یک سال آینده می باشند .
فرشاد به مقایسه در صد افراد سیگاری در سال های 82 13و 86 13 پرداخت و گفت : بر اساس این مقایسه ، تعداد افراد سیگاری از دو درصد به سه درصد افزایش داشته است.
به گفته این کارشناس دخانیات ، درصد مصرف کنندگان سایر مواد دخانی عمدتا قلیان از 12 درصد به 26 درصد افزایش داشته است.
وی در ادامه به زیان های قلیان نیز اشاره کرد و گفت : بر خلاف تصورهای سنتی جامعه ، دود منتشره از قلیان حاوی مقادیر بیشماری از مواد سمی است و نیکوتین حاصل از دود قلیان مانند سیگار و سایر مواد دخانی اعتیاد آور است .
وی افزود : مصرف کننده قلیان در هر وعده مصرف 50 تا 200 پک می زند و هر پک حاوی 15 درصد تا یک لیتر دود است .
فرشاد تصریح کرد : هر فرد مصرف کننده قلیان در هر وعده معادل با مصرف 100 نخ سیگار است .
و مونواکسید موجود در دود قلیان در مقایسه با سیگار به مراتب بیشتر و اثرات آن برای چه برای مصرف کننده و چه برای افراد در معرض دود آن ، فراتر از سیگار است .
وی به خطر انتقال بیماری های عفونی ، به دلیل استفاده مشارکتی از قلیان اشاره کرد و گفت : توتون و تنباکو استفاده شده در قلیان از نازل ترین انواع توتون و تنباکو است .
همچنین ، چاقی های شکمی یکی از عوارض شایع مصرف قلیان است که عامل و تشدیدکننده بسیاری از بیماری ها مثل دیابت ، فشار خون بالا و برخی بیماریهای دیگر است.
شماره 003 ساعت 08:36 تمام