انجمن داروسازان تهران: دولت از صنعت داروسازی کشور حمایت ویژه کند ..................................................
تهران ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 87/06/03 اجتماعی.بهداشت .دارو دبیر انجمن داروسازان تهران گفت: دولت باید حمایت های ویژه خود را متوجه صنعت داروسازی کشور کند تا این صنعت روز به روز توان رقابت بیشتری در بازارهای جهانی داشته باشد.
به گزارش روز یکشنبه ایرنا ، دکتر عباس کبریایی زاده در یک مصاحبه مطبوعاتی در جمع خبرنگاران افزود: صرف جلوگیری از واردات دارو به کشور کافی نیست و آنچه به عنوان تهدید اصلی برای صنعت داروسازی کشور محسوب می شود، عدم حمایت های برنامه ریزی شده ساختار دولتی برای توسعه زیر ساخت های صنعت داروسازی کشور است .
کبریایی زاده گفت: فشارهایی که از نظر هزینه های دولتی همچون مالیات بر صنعت داروسازی تحمیل می شود فاکتور تهدیدکننده ای است که با حمایت های دولت می توان این فشار را کاهش داد.
دبیر انجمن داروسازان تهران همچنین افزایش هزینه های نیروی انسانی، انرژی و مانند آن را از دیگر مشکلات صنعت داروسازی کشور برشمرد وگفت: عدم حمایت های دولت در توسعه زیر ساخت های دارویی بیش از واردات دارو می تواند تهدیدکننده باشد و تنها راه توسعه صنعت در کشور حمایت از زیرساخت هاست .
کبریایی زاده به نظام آموزشی داروسازی در کشور اشاره کرد و گفت: نظام آموزشی ایران یکی از پیشرفته ترین نظام های آموزشی در دنیاست ولی متاسفانه از فارغ التحصیلان این رشته استفاده بهینه نمی شود .
دبیر انجمن داروسازان تهران خاطر نشان کرد: اگر از فارغ التحصیلان رشته داروسازی به نحو مطلوب استفاده شود هر یک از این نیروها می توانند به تنهایی یک بنگاه تجاری جدید برای تولید محصولات نوین باشند.
وی با ابراز تاسف از اینکه از قابلیت داروسازان در داروخانه ها به عنوان تکمیل کننده حلقه درمان استفاده نمی شود، گفت: کار و ساز حضور داروساز همراه با ارایه یکسری خدمات معین و قابل اندازه گیری باشد می تواند در چرخه درمان و منطقی کردن مصرف دارو بسیار موثر باشد .
کبریایی زاده با اشاره به اینکه در حال حاضر میانگین اقلام نسخ بیش از 3/3 واحد است در حالیکه میانگین پذیرفته شده در دنیا بین یک تا 5/1 واحد است گفت: حضور داروساز می تواند بسیاری از تجویزها را کاهش دهد.
وی گفت: اغلب نسخه ها حاوی دو ضد درد هستند که در هیچ پروتکل درمانی توصیه نمی شود و اگر حضور داروساز در تجویز داروها جدی گرفته شود، می توان از بسیاری از تداخلات دارویی جلوگیری کرد.
دبیر انجمن داروسازان تهران کاهش طول مدت بستری بیمار، کاهش عوارض جانبی دارو، تهیه انواع فرمول هایی دارویی که به فرایند بیماری کمک کند را از دیگر مواردی برشمرد که حضور داروساز می تواند در آن موثر باشد .
وی خاطرنشان کرد: باید به داروسازان علاوه بر آموزش در دانشگاهها در غالب دوره های تکمیلی، آموزش های تخصصی تر ارایه شود.
دبیر انجمن داروسازان ایران همچنین از شکایت انجمن های پزشکی از وزارت بهداشت به دیوان عدالت اداری به خاطر لغو غیرقانونی تعرفه های نظام پزشکی خبر داد و گفت: اقدام وزارت بهداشت در لغو تعرفه های نظام پزشکی برخلاف قانون بوده است به همین علت انجمن های پزشکی نسبت به این عمل به دیوان عدالت اداری شکایت کردند.
کبریایی زاده گفت: متاسفانه تعرفه خدمات دارویی در سال جاری نه تنها افزایش نداشت بلکه کاهش یافته است.
کبریایی زاده توضیح داد: سال گذشته تعرفه خدمات فنی داروخانه ها به ازای هر نسخه بین 400 تا 600 تومان بود که در سال جاری این رقم به 300 تا 400 تومان کاهش یافت.
وی تعرفه خدمات فنی را مربوط به نظارت داروساز بر اقلام نسخه دانست و گفت: باید خدمات فنی داروساز را به خدماتی همچون مشاوره با پزشک به خصوص در مواردی که بیمار دهها مولکول دارویی را مصرف می کند، توسعه داد.
کبریایی زاده در ادامه به سابقه طولانی کشور ایران در بحث داروسازی اشاره کرد و گفت: بیش از 75 سال پیش به موازات ورود طب نوین در ایران حرفه داروسازی با روش های نوین وارد ایران شد.
وی خاطرنشان کرد: دانشکده داروسازی تهران به عنوان قدیمی ترین دانشکده داروسازی کشور بسیاری از فرمول های دارویی را تهیه می کرد و در اوایل دهه 30 کارخانجات داروسازی شکل گرفته که از سال 1333 به بعد کارخانه های داروسازی به شکل نوین تاسیس شدند.
کبریایی زاده افزود: در حال حاضر بیش از 70 کارخانه داروسازی تولیدکننده دارو وجود دارد و 8300 داروخانه در سطح کشور مسوولیت عرضه دارو به بیماران را به عهده دارند .
وی گفت: حدود 13 هزار داروساز در بخش های مختلف همچون داروخانه، داروخانه شهری، داروخانه صنعتی و بیمارستانی، صنایع داروسازی، مراکز تحقیقاتی و دانشگاهها فعالیت می کنند که بیش از 95 درصد داروسازهای فعال در داروخانه های شهری و بیمارستان ها هستند و نزدیک به پنج تا شش درصد آنها در صنایع داروسازی و تحقیقاتی حضور دارند.
کبریایی زاده خاطر نشان کرد : به دلیل سابقه و قدمت طولانی ایران در صنعت داروسازی، زیر ساخت های خوبی برای تولید مولکل های داوریی وجود دارد.
وی افزود: بر اساس آمارهای منتشره در ایران بیش از 95 درصد داروهای مصرفی در ایران توسط تولیدکنندگان داخلی تولید می شود.
کبریایی زاده تاکید کرد: ما جزو کشورهای موفقی هستیم که تقریبا تمام خطوط تولید داروها در ایران را داریم.
وی با اشاره به اینکه 70 کارخانه داروسازی که در کشور وجود دارد، تصریح کرد: در واقع تمام خطوط تولید دارو به جز تولید داروهای ضد سرطان در کشور وجود دارد.
کبریایی زاده گفت: با پروژه ای که در سال 1379 تعریف و افتتاح شد، خطوط تولید داروهای ضد سرطان هم در سال های اخیر به توانمندی داروسازان کشور اضافه شد و ایران از جمله کشورهایی است که تمام خطوط تولید را در اختیار دارد.
وی به میزان مصرف دارو در کشور اشاره کرد و گفت: بر اساس آمار، حدود 30 میلیارد عدد دارو در سال گذشته در ایران مصرف شده است که نسبت رشد عددی آن نشان می دهد که تقریبا با میانگین و متوسط جهانی هماهنگی دارد.
وی گفت: ارزش داروی مصرف شده در سال 1386 حدود 19هزار میلیارد ریال بوده که تقریبا رشد متوسط مطلوبی در مقایسه با کشورهای در حال توسعه را نشان می دهد.
دبیر انجمن داروسازان با ابراز تاسف از رشد فزاینده آمارهای مصرف داروهای وارداتی گفت: ارزش واحد داروهای تولید داخل از نظر ریالی بسیار پایین تر از داروهای وارداتی است.
وی تصریح کرد: در سال گذشته بیش از 40 درصد از ارزش داروی مصرف شده در داخل کشور متوجه داروهای وارداتی بود و این در حالی است که حدود پنج تا پنج و نیم درصد از نظر عددی را داروهای وارداتی به خود اختصاص داده اند.
کبریایی زاده با اشاره به اینکه 95 درصد داروها تولید داخل بوده و تنها پنج درصد آنها وارداتی هستند، گفت: از نظر سهم بازار و ارزش ریالی حدود 60 درصد سهم صنایع داخلی و 40 درصد سهم بخش واردات است.
وی توضیح داد: قیمت داروهای وارداتی بسیار گران است و قیمت داروهای تولید داخل بسیار پایین است.
کبریایی زاده روند سهم بازار برای مصرف داروهای وارداتی را نسبت به سال گذشته روبه رشد اعلام و آن را تهدید بزرگی برای صنعت داروسازی کشور دانست.
دبیر انجمن داروسازان تهران، کنترل شدید قیمت گذاری بر روی داروهای تولید داخل را فاکتوری برای کاهش ارزش ریالی داروهای تولید داخل برشمرد.
وی با اشاره به قیمت بالای داروهایی وارداتی که میزان پرداختی بیماران را به شدت تحت تاثیر قرار دهد گفت: آمارها نشان می دهد که بیش از 45 تا 48 درصد پرداختی بخش داروها به بیماران تحمیل می شود و سهم سازمان های بیمه گر در پوشش بیمه ای به شدت در حال کاهش است و این روند گرایش بازار دارویی کشور به طرف واردات سبب می شود اقتصاد خانوار و پرداختی بیماران لطمه وارد شود.
کبریایی زاده افزود: بر اساس قوانین جاری کشور پرداخت سهم بیمار باید حدود 30 درصد باشد که متاسفانه این نسبت به 45 تا 48 درصد رسیده و می تواند سبب افزایش هزینه های خانوار در بحث دارو شود که این تهدیدی بسیار جدی است.
کبریایی زاده گفت: سال های 1386 و 1387 سال های بسیار خوبی از نظر تولید مولکول های جدید در صنعت داروسازی کشور بوده که انواع اینترفرون های آلفا و بتا در ایران تولید شد.
وی گفت: پیام تولید این دسته از مولکول ها این است که ایران خوشبختانه در بخش بیوتکنولوژی به فاز صنعتی شدن رسیده است.
کبریایی زاده افزود: در سال گذشته همچنین در بخش مواد اولیه موفق به تولید داروی بیماران تالاسمی شدیم و رتبه دوم جهانی را به دست آوردیم .
وی گفت: خوشبختانه زیرساخت های بسیار خوب صنعتی برای تولید انواع مولکول های دارویی در کشور وجود دارد و باید با بها دادن به این زیرساخت ها و توانمندی ها و سیاستگذاری های درست به نحو مطلوب از این زیرساخت ها استفاده کرد.
وی خاطر نشان کرد: استفاده درست از زیرساخت ها سبب می شود تا جهش بهتر و بیشتری در صنعت داروسازی کشور داشته باشیم .
کبریایی زاده گفت: قابلیت تولید بسیاری از مولکول هایی که امروز با قیمت های بسیار گزاف وارد می شود در کشور وجود دارد و تنها با یک سیاست درست می توان از آن ها بهره گرفت.
کبریایی زاده برنامه ریزی برای تربیت نیروی انسانی به خصوص در بخش مدیریت و بازرگانی صادرات را از دیگر مواردی دانست که می تواند ایران را به عنوان یک کشور موفق در بخش صادرات دارویی به خصوص در کشورهای منطقه تبدیل کند.
وی همچنین به زیرساخت هایی که در صنعت ماده اولیه دارویی کشور ایجاد شده اشاره کرد و گفت: در حال حاضر بیش از 90 واحد صنعتی تولید مواد اولیه در کشور وجود دارد که می توانند به عنوان زیرساخت های موفق در توسعه و مواد اولیه دارویی در کشور فعالیت کنند.
کبریایی زاده در ادامه به مساله تحریم ایران پرداخت و گفت: هیچکدام از صنایع داروسازی ایران تا کنون تحریم نشده است و تمام صنایع داروسازی ما در حال تولید هستند و شرکت داروسازی جابر ابن حیان ایران در تحریم نیست.
وی خاطر نشان کرد: مشکل اصلی صنعت داروسازی کشور در تامین مواد اولیه و تامین منابع بانکی صنعت داروسازی است.
کبریایی زاده افزود: متاسفانه به دلیل برخی از مشکلات بانکی و اختلالاتی که در روابط بانکی کشور با کشورهای اروپایی وجود دارد تامین مواد اولیه دارویی برای صنعت داروسازی کشور به صورت نقدی صورت می گیرد که سبب شده شرکت ها برای خرید مواد اولیه نقدینگی خود را به دو برابر افزایش دهند.
وی تصریح کرد: خریدهای نقدی، سیاست های انقباضی بانک مرکزی در دادن اعتبارات و تسهیلات در قالب وام و بدهی های تجمیع شده بیمارستان های دولتی به شرکت های توزیعی دارو، صنعت داروساز کشور را امروز با تهدید جدی روبرو کرده است.
شماره 037 ساعت 17:22 تمام