میزگرد اطلس تاریخی خلیج فارس در پاریس برگزار شد ................................................
پاریس، خبرگزاری جمهوری اسلامی 17/01/86 خارجی.سیاسی.فرانسه.خلیج فارس.
میزگرد اطلس تاریخی خلیج فارس با حضور محققان و صاحبنظرانی از کشورهای فرانسه، پرتغال، آلمان و جمهوری اسلامی ایران پنجشنبه شب در مرکز مطالعات عالی راهبردی پاریس برگزار شد.
به گزارش خبرنگار ایرنا، این میزگرد به همت مرکز مطالعات عالی راهبردی پاریس و با همکاری دانشگاه تهران و وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران برگزار شد.
بحث و تبادل نظر در زمینه اطلس تاریخی خلیج فارس از قرن شانزدهم تا هجدهم میلادی و نگاهی به وضعیت خلیج فارس در این دوره زمانی و جایگاه این آبراه مهم در نقشه های معتبر جغرافیایی آن عصر محور اصلی این میزگرد بود.
در این میزگرد که "پاتریک گوتیه" رییس بخش تحقیقات مرکز عالی مطالعات راهبردی پاریس و "ماری فرانسوا کرویل" مدیر بخش علوم انسانی و اجتماعی مرکز ملی مطالعات فرانسه "سه.ان.ار.اس" نیز در آن حضور داشتند، "ژان کلود واکه" رییس مرکز مطالعات عالی راهبردی پاریس در سخنان کوتاهی محورهای اصلی برپایی این همایش از جمله معرفی اطلس تاریخی خلیج فارس را برشمرد.
"علی آهنی" سفیر جمهوری اسلامی ایران در فرانسه نیز در ادامه این همایش و در سخنانی به تشریح نقطه نظرات خود در زمینه خلیج فارس و انتشار اطلس تاریخی آن پرداخت.
آهنی، خلیج فارس را میراث فرهنگی و تاریخی مشترک بشریت خواند و گفت: نام خلیج فارس و نام های مترادف آن در همه ادوار تاریخی و در همه زبان ها و فرهنک ها به همین نام به کار رفته است.
به گفته سفیر جمهوری اسلامی ایران در فرانسه نقشه های تاریخی اصیلی که در موزه ها و آرشیوهای معتبر جهان نگهداری می شوند و حتی بسیاری از آنان به عنوان میراث فرهنگی ملل در سازمان یونسکو به ثبت رسیده اند، همگی گواهی بر این نام تاریخی اند.
وی انتشار اطلس تاریخی خلیج فارس را نمونه ای موفق از همکاری پژوهشی مشترک بین مراکز علمی ایران و فرانسه خواند و نسبت به گسترش هر چه بیشتر روابط علمی و پژوهشی بین دانشگاه ها و موسسات مطالعاتی دو کشور ابراز امیدواری کرد.
"اصغر قریشی" مدیر کل اسناد تاریخی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز به تشریح اهمیت اسناد، مکاتبات و نقشه های تاریخی در شناخت بهتر روابط بین الملل پرداخت.
وی با معرفی اداره کل اسناد تاریخی وزارت امور خارجه خاطر نشان کرد: هم اکنون پنج میلیون سند تاریخی و میلیون ها صفحه از مکاتبات دیپلماسی ایران در دو قرن اخیر در این اداره نگهداری می شود که بدین مجموعه با ارزش باید صدها پیام رهبران جهان و همچنین هفت هزار نقشه تاریخی و باارزش را نیز افزود.
قریشی گفت: بسیاری از نقشه های باارزش تاریخی که هم اکنون در وزارت امور خارجه ایران نگهداری می شوند، از سوی نقشه نگاران کشورهای بزرک اروپایی در قرون گذشته تهیه شده اند. این نقشه ها به منظور آشنایی بیشتر اروپاییان با ایران، فرهنک و تمدن آن تهیه و تدوین شده بود.
وی در پایان انتشار اطلس تاریخی خلیج فارس را اقدامی مهم به منظور معرفی دقیق منطقه خواند که می تواند به عنوان داده های مستند مورد استفاده دانش پژوهان و علاقمندان قرار گیرد.
"یورک مانویل فلور"FLORES MANUEL JORGE" ازاساتید علوم جغرافیای نقشه نگاری در دانشگاه خصوصی "براون" آمریکا، نیز طی سخنانی از علم نقشه نگاری به عنوان یکی از علوم پایه و اساسی بشری خواند که در قرون گذشته امکان تعامل و شناخت بهتر جهان را فراهم ساخته بود.
به گفته این اندیشمند پرتغالی، امپراتورهای بزرک جهان از قرون پانزدهم به بعد با توجه به اهمیت توسعه راه های دریایی و فتح نقاط دوردست در جهان نیاز مبرمی به اطلاعات بیشتر در خصوص این نقاط داشتند و یکی از بهترین راه های نیل به این مهم استفاده از نقشه های جغرافیایی بوده است.
"مانویل فلور" در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تدوین نقشه های مهم و کاملی از جهان از قرون پانزدهم به بعد در اروپا خاطر نشان کرد: در تمامی این نقشه ها خلیج فارس به عنوان آبراهی مهم جایگاهی ممتاز را به خود اختصاص داده است.
وی افزود: این خلیج از همان هنگام با نام فارس شناخته شده بود و نقشه های موجود دقت طراحان آن را در به تصویر کشیدن تمام زوایای این آبراه تاریخی نشان می دهد.
وی افزود: نقشه های تاریخی علاوه بر اهمیت آن در ارایه داده های جغرافیایی از اهمیت سیاسی نیز برخوردار است چرا که حوزه اقتدار و سیادت کشورهای مختلف را نیز نشان می دهد.
این استاد برجسته جغرافیا و نقشه نگاری افزود: در نقشه های متعدد و با ارزشی که از خلیج فارس از قرون پانزدهم به بعد برجای مانده است، استیلای ایرانیان بر بخش اعظمی از منطقه و خلیج فارس و جزایر آن به تصویر کشیده شده است.
"الیو برانکافورت" "BRANCAFORTE ELIO" استاد آلمانی دانشگاه تولان از نیواورلیان آمریکا دیگر سخنران همایش اطلس تاریخی خلیج فارس در سخنان خود به بررسی تحقیقات و آثار برجای مانده از نقشه نگاران آلمانی در خصوص خلیج فارس پرداخت.
به گفته "برانکافورت" آلمانی ها از قرون پانزدهم به بعد و بیشتر به دلیل اهمیت بازرگانی منطقه درصدد تلاش برای شناخت هر چه بیشتر خلیج فارس برآمدند.
وی افزود: آلمان ها در قرون پانزدهم تا هجدهم هنوز قدرتی سیاسی و دارای فتوحات فرامرزی نبودند، اما برای بازرگانان آلمانی تجارت ادویه و ابریشم منطقه واجد اهمیت بود.
"برانکافورت" در ادامه سخنان خود به بیان اهمیت نقشه های برجای مانده از سوی نقشه نگاران آلمانی پرداخت و گفت: نقشه های بسیار باارزشی در این دوران از سوی آلمان ها تهیه شده است که در تمامی آنان اهمیت خلیج فارس و نام تاریخی آن کاملا محرز است.
اروپام/2091/270/1368 شماره 046 ساعت 13:15 تمام انتهای پیام E17.15-13-55
تاریخ انتشار: ۱۷ فروردین ۱۳۸۶ - ۰۰:۰۱