تاریخ انتشار: ۲۷ فروردین ۱۳۸۶ - ۰۰:۰۱
خواب، اختلالات و نارسایی های ناشی از آن (قسمت اول ) .................................................
تهران، خبرگزاری جمهوری اسلامی 27/01/86 داخلی.علمی.گزارش.خواب.
گزارش: مهری میردریکوند تقریبا یک سوم زندگی ما در خواب سپری می شود به اعتقاد بسیاری از پژوهشگران خواب مرحله ای از استراحت و تجدید قواست که این تجدید قوا بیشتر روحی است تا جسمی.
مغز همواره برای بهتر کار کردن به فرصتی برای ایجاد تغییرات فیزیولوژیکی نیاز دارد به همین خاطر به هنگام خواب سلول های خاصی در مغز فعالیت دارند و هرچه کمبود خواب بیشتر باشد این سلول ها مجبور به فعالیت بیشتری هستند.
به اعتقاد پژوهشگران خواب بیش از هر عامل دیگری در تجزیه و تحلیل اطلاعات مغز اهمیت دارد زیرا داده هایی که در طول روز وارد مغز می شوند در هنگام خواب و در آرامش، دوباره سازماندهی می شوند.
اما عمل بازسازی اطلاعات در مغز افرادی که با مشکلات خواب که متخصصان علم خواب از آن به "اختلالات خواب" یاد می کنند با توان کمتری صورت می گیرد.
بدون خواب استعداد شناسایی انسان تحلیل می رود و پس از سه تا چهار روز بی خوابی مغز دیگر نمی تواند به درستی کار کند و ممکن است شخص دچار توهم شود.
* اختلالات خواب بسیاری از مردم خواب راحتی ندارند و گرفتار اختلالات خواب هستند. آپنه خواب، بی خوابی، خروپف، سندرم پاهای بی قرار در خواب، راه رفتن هنگام خواب، صحبت کردن در خواب، کابوس ها و وحشت های شبانه از جمله مشکلاتی هستند که بسیاری از مردم با آن مواجه هستند.
اختلالات ناشی از خواب انواع مختلفی دارد که خروپف از جمله شایعترین آنهاست. خرخر شایع ترین دردسر مرتبط با خواب محسوب می شود این مشکل نه تنها اطرافیان بیمار را آزرده می کند بلکه گاه باعث خجالت زدگی خود فرد می شود.
اگر بافت نرم پشت گلو بیش از حد رها باشد، مسیر حلق را می بندد و هنگامی که هوای خروجی سعی می کند این مانع را کنار بزند، بافت می لرزد و صدایی را که ما می شنویم (خرخر) تولید می کند.
افرادی که گردن های کوتاه و پهن دارند بیشتر از بقیه خرخر می کنند، چون تجمع چربی در اطراف گردن راه هوایی فوقانی تنفس را تنک می کند.
سایر علل خرخر کردن ممکن است ناشی از سستی عضلات زبان یاحلق، بزرگی بافت حلق و انسداد مجاری بینی باشد.
* بیماری های مرتبط با خواب مشکلات مرتبط با خواب از حیطه وسیعی برخوردار است به گونه ای که تا کنون حدود 168 بیماری مرتبط با خواب شناخته شده است.
دکتر "علی محمد اصغری" عضو انجمن پزشکی خواب در این خصوص می گوید بدخوابی، بیخوابی و دیگر اختلالات مرتبط با خواب باعث پایین آمدن کیفیت خواب و بیماری های مرتبط با خواب می شوند به گونه ای که تاکنون حدود 168 بیماری مرتبط با خواب شناخته شده است.
چنانچه فرد خواب عمیق شبانه را تجربه نکند در طول روز دچار خواب آلودگی و خستگی می شود که این امر منجر به بروز مشکلاتی در محیطهای کاری افراد و یا منجر به بروز تصادفات خواهد شد.
به گفته دکتر اصغری حدود 20 تا 30 درصد تصادفات ناشی از مشکلات و اختلالات مرتبط با خواب است.
وی افزود 25 تا40 درصد مردم از خرخر شکایت دارند و حدود 30 تا 35 درصد مردم نیز دچار مشکل بیخوابی هستند.
وی با اشاره به اینکه 5 درصد مردان و 5/2 تا 3 درصد زنان دچار وقفه تنفسی حین خواب می شوند افزود به کاربردن دستگاه "سی پپ CPAP" از جمله راههای درمانی است که در مورد کسانی که دارای وقفه های تنفسی هستند به کار برده می شود.
در تکنیک سی پپ یا Pressure Airway Positive Continuous (فشار مثبت و پیوسته هوا)، تداوم جریان هوا یا اکسیژن به ریه ها از طریق لوله های باریکی که از سوراخ های بینی عبور می کند، تضمین می شود.
دکتر اصغری با اشاره به اینکه بیماری های خواب بسیار متنوع هستند افزود: درمان هر یک از اختلالات خواب نیاز به تخصص های مختلف دارد و کاری گروهی است.
عضو انجمن پزشکی خواب می گوید درمان خرخر بدون در نظر گرفتن اینکه این مشکل ممکن است همراه با وقفه تنفسی حین خواب باشد، بیشترین ضرر را به سلامتی بیمار وارد می آورد.
وی می گوید در بیشتر موارد می توان خروپف را درمان کرد. معمولا اضافه وزن دلیل اصلی خرخر است. آب کردن چربی اضافی دور گردن باعث کاهش فشار اضافی وارد بر مجاری تنفسی و توقف خروپف می شود. سایر درمانها بستگی زیادی به علت بیماری دارد.
دکتر اصغری با بیان اینکه بهترین روش تشخیص مشکلات تنفسی حین خواب "پلی سومنوگرافی" است افزود: قدرت تشخیص این روش برای درمان انسدادهای تنفسی خواب بسیار قوی است.
وی افزود: در این روش تمام اطلاعات مربوط به خواب فرد از قبیل حرکت اندامها، میزان اکسیژن خون، گرفتگی پای بیمار و انسداد تنفسی فرد طی خواب شبانه، کنترل می شود و پزشک با توجه به اطلاعات آن، گزارشی از وضعیت بیمار ارایه می دهد تا درمان متناسبی برای او به کار گرفته شود.
ادامه دارد...
علمی/1920/1786 شماره 142 ساعت 28:14 تمام انتهای پیام E27.14-28-11