تاریخ انتشار: ۱۹ خرداد ۱۳۸۶ - ۰۰:۰۱
ظروف سفال میبد یزد ، جلوه ای از هنر کویریان ...............................................
یزد ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 19/3/86 داخلی.فرهنگی.سفال.صنایع دستی.
محصولات سفالی میبد یزد، جلوه ای از هنر، فرهنک و تمدن مردمان خطه کویر ایران به شمار می رود.
شهرستان میبد از دیرباز ، مهد صنایع دستی مختلف از جمله صنعت سفالگری بوده و دست ساخته های سفال آن شهرت جهانی دارد.
این صنعت، هم اکنون نیز در میبد رونق خاصی دارد و از این نظر از جایگاه ویژه ای برخوردار است.
گردشگرانی که به استان یزد سفر می کنند در بازگشت، دست ساخته های این بخش را که نشانه ذوق و هنر یک هنرمند سفالگر است به سوغات می برند.
سفالگری نخستین صنعت ساخته دست بشر از خاک و یکی از قدیمی ترین صنایع ایران است.
سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد طی سال های اخیر کوشیده است با شناسایی مناطقی که کار سفالگری در آنجا هنوز ادامه دارد با حفظ اصالت های بومی به اشاعه این صنعت قدیمی بپردازد.
رواج و رشد صنایع پلاستیک، ملامین، چینی و غیره طی سالهای گذشته باعث رکود نسبی صنعت سفال شده بود اما طی سالهای اخیر با رویکرد جدید سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی، این صنعت رو به گسترش است.
کارشناسان و صاحب نظران معتقدند: تنوع در طرح، رنک، لعاب و بهبود کیفیت جنس ظروف سفالی طی سال های اخیررویکرد جدیدی میان مردم نسبت به مصرف تولیدات آن ایجاد کرده است.
به گفته کارشناسان، ظروف سفالی بهترین وسایل نگهداری مواد غذایی است و جدای از مصرف تزئیناتی صنایع دستی سفال ، مصرف آن به عنوان وسایل زندگی میان قشرهای مختلف مردم افزایش یافته است.
یک کارشناس صنایع دستی یزد به خبرگزاری جمهوری اسلامی گفت: توسعه و گسترش هنر سفالگری می تواند جاذبه های گردشگری استان یزد را رونق بخشد.
عماد تشکری افزود: در هنر سفالگری یک هنرمند با اندکی گل ، احساساتش را به شیوه زیبایی بروز می دهد.
وی خاستگاه این هنردر ایران را شهرستان های میبد،یزد و لالجین همدان عنوان کردواظهار داشت:در شهرستان میبد، هنر سفالگری با نقاشی و صیقل زدن رنک ها همراه است.
تشکری با اشاره به تنوع فراوان در این صنعت اضافه کرد: این تنوعمی تواند آینده درخشان تری را برای صنایع دستی به ویژه سفال کشورمان رقم بزند.
وی استعدادهای تولید سفال در استان یزد به ویژه در شهرستان میبد را خوب ارزیابی کرد و گفت:توجه به این صنعت می تواند ضمن ایجاداشتغال برای جوانان، درآمد صنعتگران را نیز افزایش دهد.
تشکری، توجه به صنایع دستی را توجه به پیشنیه تاریخی و اصالت فرهنگی گذشتگان دانست و افزود: پرداختن به کیفیت تولیدات صنایع دستی و سفال در رونق این صنعت نقش اساسی دارد.
وی با بیان اینکه با تبلیغات و اطلاع رسانی مناسب فرهنک استفاده از سفال در میان مردم رشد یافته است گفت: اصلاح روش های تولید، بهبود طرح ، بالابردن بازده تولید و کیفیت محصولات ، لازمه رونق بخشیدن بیشتر به صنایع دستی است.
معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری یزد نیز گفت: 500 نفر هنرمند در 40 کارگاه سفالگری این استان مشغول فعالیت هستند.
محمد بهشتی نژاد، با بیان اینکه قدمت این صنعت در یزد به 500 سال قبل باز می گردد افزود: محصولات تولید شده در این بخش شامل انواع ظروف سرامیکی، سفالی ، گلدان، کوزه، کاسه، تنور و قلک است.
در میان مردم شهرستان میبد، سفالگری به نام هایی چون سبوسازی، کوزه گری و تنورسازی نیز شهرت دارد.
به منظور طراحی انواع نقش ها بر روی ظروف سفال از دستگاهی به نام آسیابک استفاده می شود که در گذشته از جنس سفال بوده و هم اکنون از جنس فلز است.
هنرمند سفالگر ، ظروف سفالی آماده را بر روی آسیابک قرار می دهد و با به حرکت درآوردن آن خطوط ممتد و موازی موجود در نقوش را بر روی ظروف ترسیم می کند.
درگذشته، خاک مصرفی سفالگری در میبد از محلی به نام "لب دروازه" که به آن " گل کنه " هم می گفتند تهیه می شد ولی اینک این خاک از روستای شمس آباد این شهرستان تهیه می شود.
خاک رس عنصر اصلی در سفالگری است و در دشت رسوبی یزد و در منطقه جنوب میبد توده های عظیم خالصی از این نوع خاک انباشته شده است.
این خاک از لحاظ فیزیکی دارای شرایط استثنایی است که صنعتگران میبد آن را " گل رس " یا " گل کوزه " می نامند که دارای خاصیت شکل پذیری و نرم و چسبندگی فراوان است.
ویژگی خاک میبد و مناسبت آن برای کار سفالگری به گونه ای است که ساکنان باستانی این منطقه در نخستین تجارب خود توانسته اند به این خاصیت پی ببرند.
شهرستان میبد با 50 هزار نفر جمعیت در 60 کیلومتری شمال یزد واقع شده است.ک/4 651/1027/675 شماره 137 ساعت 47:14 تمام انتهای پیام E19.20-47-14