واشنگتن پست: تعطیل کردن زندان گوانتانامو اجتناب ناپذیر است ..........................................................
نیویورک ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 07/04/86 خارجی.سیاسی.آمریکا.گوانتانامو.
روزنامه آمریکایی "واشنگتن پست"، در مقاله ای ضمن اجتناب ناپذیر خواندن تعطیلی زندان گوانتانامو، نوشته است در نهایت به نظر می رسد دولت بوش به سمت نتیجه ای پیش می رود که بیشتر کشورهای جهان مدتها قبل به آن رسیده اند و آن این است که زندان گوانتانامو یک فاجعه بوده و تعطیلی آن اجتناب ناپذیر است.
واشنگتن پست روز چهارشنبه نوشت "کاندولیزا رایس" و "رابرت گیتس" وزرای خارجه و دفاع آمریکا هر دو بوش را ترغیب کرده اند که زندان گوانتانامو را تعطیل کند و در صورتی که بوش این اقدام را انجام ندهد، این زندان قطعا توسط کنگره یا جانشین بوش تعطیل خواهد شد.
به نوشته این روزنامه، چنانچه بوش هم اکنون وارد عمل شود، او می تواند لکه ننگی را که گوانتانامو بر میراث وی باقی خواهد گذاشت کاهش دهد و از آن مهمتر اینکه او می تواند به ایجاد یک اساس پایدار برای نگهداری و بازجویی از مظنونان تروریست خارجی در آینده کمک کند.
این روزنامه افزوده است بستن گوانتانامو دشمنان آمریکا را از "اسامه بن لادن" گرفته تا "هوگو چاوز"، از داشتن نمادی قدرتمند برای لکه دار کردن آمریکا و توجیه سوء استفاده های خود محروم می سازد. البته این مساله باعث حل مشکلاتی که توسط دولت بوش با کنار گذاشتن کنوانسیونهای ژنو جهت نگهداری صدها زندانی آن هم بدون اتهام بوجود آمده است، نخواهد شد.
"این مساله همچنین باعث حل مساله لزوم بازداشت و بازجویی از تعداد اندکی از مظنونان تروریستی خارجی نخواهد شد و کسانی که در میادین متعارف جنگی دستگیر نشده اند و نمی توان آنها را بر اساس قوانین جنایی آمریکا محاکمه کرد، حال آنکه این افراد ممکن است تهدیدهای مرگباری علیه آمریکا باشند.
تلاش دولت بوش برای ایجاد پایگاه حقوقی جهت بازجویی و محاکمه در زندان گوانتانامو که سال گذشته به صورتی عجولانه توسط کنگره به تصویب رسید، تنها باعث عمیق تر شدن این آشفتگی شده است و نشانه آن هم احکام اخیر قضاتی است که اجازه برگزاری این دادگاه های نظامی را ندادند.
این درحالی است که تنها تعطیل کردن گوانتانامو و فرستادن زندانیان به کشورهای اصلی خودشان یا زندانهای داخل آمریکا تنها باعث بوجود آمدن یک مرداب حقوقی دیگر خواهد شد.
به این ترتیب، بازداشت شدگان تقریبا بدون شک از حق دریافت حکم احضاریه قضایی برخوردار خواهند شد و به همین علت آنها قادر خواهند شد در دادگاه زندانی شدن خود را به چالش بکشند. برغم اینکه ما معتقدیم زندانیان باید از این حق برخوردار باشند، ولی نتیجه احتمالی این اقدام سالها دادخواهی خواهد بود که دادگاه های نظامی و سیستم دادگاهی را که دولت بوش آنها را تاسیس کرده بود، به چالش خواهد کشید.
هر دو این سیستمهای حقوقی به بهبود قابل ملاحظه ای احتیاج دارند که البته بهتر است این تغییرات هرچه سریع تر صورت گیرد و بجای آنکه توسط قضات فدرال تحمیل شود، از طریق فرآیند دمکراتیک به تصویب برسد.
به همین علت است که تعطیلی گوانتانامو بایستی با لایحه هایی همراه باشد که زمینه های حقوق پایداری را برای نگهداری، بازجویی و محاکمه زندانیان خارجی فراهم کند.
برغم شکست سال گذشته، بوش همچنان از این فرصت برخوردار است که با کنگره به توافق برسد. او می تواند تعطیلی گوانتانامو و بهبود اساسی قوانین مربوط به کمیته ها و دادگاه های نظامی را پیشنهاد دهد، بخصوص که این افراد باید اجازه داشته باشند از وکیل برخوردار باشند و برای به چالش کشیدن مدارک موجود علیه خود از شهود استفاده کنند.
در مقابل، بوش می تواند تلاش کند تا از کنگره این مجوز را دریافت کند که تعداد محدودی از اتباع خارجی مظنون به تروریست بودن را بدون هیچ اتهامی در آمریکا نگهداری کند و برخی از آنان (همچون رهبران ارشد القاعده ) را بر اساس قوانینی خارج از دادگاه های متعارف جنایی محاکمه کند.
بوش می تواند یک سیستم حقوقی برای جنک علیه تروریسم ایجاد کند که روسای جمهوری آتی آمریکا نیز از آن استفاده کنند، اما چنانچه این اقدامات را انجام ندهد، او به عنوان رییس جمهوری در خاطره ها باقی خواهد ماند که مشکل افتضاحی به نام گوانتانامو را بوجود آورد و از فرصت موجود برای تصحیح آن استفاده نکرد." شبد/اروپام 2252/360 شماره 002 ساعت 05:00 تمام انتهای پیام E07.54-05-00