تاریخ انتشار: ۱۳ تیر ۱۳۸۶ - ۰۰:۰۱
تابستان گرم با مهمانان ناخوانده خانگی ...............................................
تهران، خبرگزاری جمهوری اسلامی 13/04/86 داخلی.اجتماعی.موجودات موذی سر سفره نشسته ای که یک باره مهمان ناخوانده ای با پاهای پرزدارش بی هوا و سلانه سلانه وارد سفره ات می شود و از کنار ظرف غذا به سمت دیگر سفره حرکت می کند، کوچک است اما هیبت زشت و کریه دارد ، ناخودآگاه لقمه از دست فرو می افتد.
صدای جیغ و داد فضا را پر می کند و هر کسی به دنبال لنگه دمپایی ، صندل ، تخته چوب و جارو می گردد، بخش عمده غده هیپوفیز که در تلاش برای رفع جوع و گرسنگی است به آستانه سیری می رسد، مبل ها جابه جا می شود و بالاخره میهمان قهوه ای ناخوانده در سه کنج اتاق گیر می افتد و له می شود اما این پایان قصه نیست ....
بر اساس اعلام کارشناسان بیش از700 نوع بیماری مشترک قابل انتقال از حیوان به انسال در دنیا وجود دارد این در حالی است که سالانه بیش از 100 میلیارد ریال برای درمان این بیماری ها در کشور ایران هزینه می شود.
بااستناد به اظهارات اخیر معاون سلامت وزارت بهداشت، درمان وآموزش پزشکی و به رغم پیشرفت روزافزون علم، بیماری های قابل انتقال از حیوان به انسان در سال های اخیر در کشور شیوع فراوانی داشته است.
دکتر" موید علویان" در مراسم گشایش همایش روزملی مبارزه با بیماری های مشترک انسان و حیوان از شیوع 30 درصدی تب مالت ، 25 تا30 درصدی سالک و 10 درصدی حیوان گزیدگی در کشور خبر داد.
وی تاکید کرد که نظام مراقبت و سازمان دامپزشکی و سایر دستگاه های مربوط باید تلاش بیشتری برای کنترل این بیماری ها نسبت به گذشته انجام دهند.
این در حالی است که بتازگی پروتکل درمانی برای پیشگیری از بیماری های قابل انتقال بین حیوان و انسان از سوی وزارت بهداشت به دانشگاه های علوم پزشکی سراسرکشور ابلاغ شده است.
معاون وزیر بهداشت همچنین از مردم درخواست کرد که به منظور پیشگیری ازاین بیماری ها، ازمصرف لبنیات پاستوریزه نشده خودداری کنند وبااستفاده از روش های مناسب و بهداشتی به دفع زباله اقدام کنند.
اما داستان حیوانات موذی در فصل تابستان همچنان باقی است چنانچه با آغاز فصل گرما و بالارفتن دمای شهرها، تلاش شهرنشینان برای مقابله با این حیوانات خانگی آغاز می شود و بازار فروش مواد حشره کش به یکباره داغ می شود .
این در حالی است که بیشتر مشتریان این حشره کش ها عمدتا بانوان خانه دار هستند که به دنبال راه حل مناسبی برای مقابله بااین دسته از مهمانان ناخوانده آشپزخانه خود هستند.
موجودات موذی با گرم شدن هوا از مخفیگاه های خود خارج می شوند، آنان در گوشه و کنار و پستوی خانه به صورت مخفیانه زندگی می کنند و باعث انتقال انواع بیماری ها از منبع آلودگی به انسان می شوند.
پشه ، مگس ، شپش ، کنه ، ساس ، موش ، مارمولک ، سوسک و موریانه وحیوانات دیگر از زمره این موجودات هستند که تعدادی از آنها مستقیما موجب بیماری می شوند و تعدادی ازاین موجودات نیز بیماری را از منبع آلودگی به انسان منتقل می کنند.
برخی ازموجودات موذی همچون شپش و ساس می توانند ازطریق استفاده از وسایل شخصی مشترک و تماس نزدیک با افرادی که حامل این موجودات هستند به فرد سالم منتقل شوند و مهمترین راه پیشگیری ، رعایت اصول بهداشت فردی و عدم استفاده مشترک از وسایل شخصی و یا لباس یکدیگراست.
اما تعدادی از این موجودات خود باعث بروز بیماری نمی شوند بلکه آلودگی را از منبع آن به افراد سالم منتقل می کنند و این موجودات نیز خود به دو بخش جداگانه تقسیم می شوند دسته اول موجوداتی که مستقیما عوامل بیماری را همچون میکروب ها، کیست ها و تخم کرم ها را از منابع آلودگی همچون فضولات حیوانی ، انسانی و انواع زباله از طریق کرک ها ، دهان و موهای پایشان به مواد خوراکی سالم منتقل می کنند.
دسته دوم نیز موجودات موذی هستند که عوامل بیماری زا را با گزش فرد از داخل خون فرد بیمار به فرد سالم منتقل می کنند که ازاین جمله می توان به انواع پشه اشاره کرد که باعث انتقال بیماری مالاریا و سالک از فرد بیمار به فرد سالم می شوند.
آنچه مسلم است دفع غیربهداشتی زباله ها و مواد زاید مصرفی انسان ، فضولات ، فاضلاب ها و عدم حفاظت پس مانده های خوراکی و ضایعات آشپزخانه و نیزدفع غیراصولی مدفوع که منبع تغذیه مناسبی برای انواع سوسک ها ومگس ها است از جمله عواملی هستند که محیط را برای فعالیت حیوانات موذی مستعد می کند.
همچنین عدم توجه به رعایت بهداشت فردی ، استفاده مشترک از وسایل شخصی عدم استحمام مرتب که منجر به شیوع بیماری گال (جرب ) و نیز آلودگی بدن به میکروب شپش نیز از جمله عواملی برای حیات و زیست مناسب حیوانات موذی است.
این در حالی است که تنها راه مقابله با حشرات موذی به غیراز استفاده از سم ها و حشره کش های متداول در بازار مصرف ، رعایت بهداشت محیط زیست و رعایت بهداشت فردی لازم است .
ازاین رو علاوه بر دفع بهداشتی زباله و فاضلاب باید از توری در و پنجره برای جلوگیری از ورود این حیوانات در منازل استفاده کرد.
همچنین استفاده از سطل های زباله در دار و کیسه زباله مناسب می تواند تا حدی در محفوظ نگه داشتن پس مانده های خوراکی و ضایعات آشپزخانه مناسب باشد.
هرچند تفکیک وسایل بهداشتی و شخصی از سایر افراد و استفاده نکردن از البسه دیگران ، شستشوی دائم بدن و استحمام مرتب ، شست وشوی دست ها قبل از تهیه غذا و عدم استفاده از پتو و ملحفه مشترک ازمهمترین راه های مقابله با بیماری هایی است که از طریق حیوانات موذی به انسان منتقل می شود.
اجتمام/ 1777/1581 شماره 151 ساعت 18:16 تمام انتهای پیام E13.26-18-16