15 اردیبهشت در تقویم گردشگری کشور به عنوان روز کردستان تعیین شد ...............................................................
سنندج ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 17/04/86 داخلی. اجتماعی. گردشگری.
مسوول روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کردستان گفت: بنا به پیشنهاد معاونت گردشگری این سازمان، 15 اردیبهشت ماه هر سال به عنوان روز استان کردستان در تقویم گردشگری کشور، مشخص گردید.
" پریسا مهدی آبادی " روز یکشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: علت اصلی انتخاب 15 اردیبهشت به عنوان روز کردستان، مصادف بودن آن با برگزاری آیین سنتی " پیرشالیار " در کردستان می باشد.
به گفته وی براساس تصویب سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، هر استان در تقویم گردشگری کشور دارای روز بخصوصی است که از سوی معاونت گردشگری استان ها به سازمان متبوع پیشنهاد می شود.
وی اظهار داشت: انتخاب روز برگزاری آیین سنتی " پیرشالیار " به عنوان روز استان کردستان به دلیل قدمت دیرینه این آیین و برگزاری آن در روستا و محور گردشگری " اورامان " می باشد.
مهدی آبادی افزود: روستای اورامان تخت در مرکز مهم ترین مسیر طبیعت گردی استان در محور دزلی ـ اورامان تخت ـ ناو قرار گرفته است که همواره در برنامه کلیه تورهای گردشگری منطقه مورد توجه می باشد.
واژه " هورامان " از دو بخش " هورا " به معنی اهورا و "مان" به معنای خانه و جایگاه و سرزمین تشکیل شده است و بر این اساس هورامان به معنای سرزمین اهورایی و جایگاه اهورا مزدا است.
بنا به اعتقاد مردم منطقه، روستای " هورامان " زمانی شهری بزرک بوده و مرکزیتی خاص داشته است و به همین دلیل از آن به عنوان تخت یا مرکز حکومت ناحیه هورامان یاد می کنند.
مراسم پیر شالیار که جشن عروسی پیرشالیار ( شهریار ) را یادآور می شود، از زمان های بسیار دور در این منطقه برگزار می شده است.
جشن عروسی پیر شالیار ( شهریار) مراسمی بسیار کهن است، اگرچه این مراسم در طول زمان با تغییرات بسیاری مواجه بوده، ولی ریشه های کهن اساطیری خود را بخوبی حفظ کرده است.
در منابع مکتوب تاریخی آمده است: " یک پیر روحانی به نام پیرشالیار از مغان زرتشت نزد مردم اورامان بسیار محترم است و کتابش را به بیگانگان نشان نمی دهند و کلماتش به جای ضرب المثل به کار می رود.
هر سال در دومین هفته اردیبهشت، اهالی اورامان و روستاهای مجاور به رسم تبرک و برای شفای بیماران قطعه ای از تخته سنک کنار مزار پیر شالیار را می کنند و با خود می برند و بر این باورند که کرامت پیر شالیار باعث تبرک این سنک شده و سنک هر ساله دوباره سبز خواهد شد.
به نظر می رسد این مراسم که هم زمان با جشن سده بر پا می شود یادگار روزگار پرستش مهر در این سامان است. ک/3 7347/566 شماره 034 ساعت 12:11 تمام انتهای پیام E17.55-12-11