مشاهیر علما و دانشمندان خراسان شمالی، ارزشهای مغفول مانده ..........................................................
بجنورد ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 28/05/86 داخلی.فرهنگی.مشاهیر.
سرزمین خراسان از دیرباز مهد انسانهای بزرگی بوده است که خورشید گونه در آسمان خرد، ایمان، فرهنک و دانش این خطه تابیده و تاریخ بشریت را کمال و غنا بخشیده اند.
اما متاسفانه مقام و ارزش این بزرگان ناشناخته مانده به گونه ای که با گذشت سالیان در غبار زمان محو شده و اکنون حتی کمتر کسی از اهالی این خطه نامی از آنان را می داند.
شاید در برگهای کتاب تاریخ یادی از بزرگی این افراد بشود یا نه، به علاوه چه بسا انسانهای بزرگی که اکنون در قید حیاتند ولی سراغی از آنها گرفته نمی شود.
شماری از شهروندان خراسان شمالی از معرفی نشدن مفاخر و انسانهای برجسته و باسواد و چهره های ماندگار این استان گلایه مندند.
آنان در گفت و گو با ایرنا اظهار داشتند: انسانهای برجسته هر دیار مایه اعتبار و آبروی آن دیار هستند و باید به آنها توجه شود.
یک پیشکسوت فرهنگی در این باره گفت: خراسان شمالی شخصیتهای ارزشمندی را در دامان خود پرورش داده است.
حسین دوانلو افزود: افرادی از این دیار برخاستند که نه تنها برای این منطقه بلکه برای کشور و بشریت مفید فایده بودند و اکنون نیز کتابها و میراث ماندگار آنها سود رسان است.
وی اظهار داشت: بزرگانی چون موسوی بجنوردی، قوام الحکما، خوشنویس و مرتضوی باید به نسل کنونی به خصوص به دانش آموزان جوان معرفی شوند ولی متاسفانه در این زمینه غفلت و کوتاهی شده است.
او بیان کرد: چه بسا بزرگانی که اکنون در دانشگاه ها، حوزه ها و مراکز علمی مشغول به فعالیتند و باید دوربین های صدا و سیما به سوی آنها برود و قلم صاحب قلمان پیرامون آنها بچرخد.
شهروندی دیگر نیز گفت: ما در قبال علما و دانشمندان مسوولیم و باید نام آنها را زنده نگاه داریم.
مهرنوش رنجبر افزود: حداقل کار این است که با نامگذاری کتابخانه ها، اماکن فرهنگی و عمومی، مدرسه ها، خیابانها و کوچه ها به نام این بزرگان، جرقه ای در ذهن مردم ایجاد شود که این بزرگان که بوده اند و چه کرده اند که نام آنها زینت بخش اماکن و خیابان ها شده است.
وی اظهار داشت: باید تندیس این افراد در انظار عموم گذاشته شود، آثار آنها در کتابخانه های استان موجود و به شکل برجسته ای نمود داشته باشد، نام و زندگینامه آنها در متون درسی دانش آموزان گنجانده و از آنها برای افراد جامعه الگوسازی شود.
او اظهار داشت: دست به قلمان استان باید زندگی این بزرگان را در قالب کتاب به تحریر درآورند.
وی گفت: ما تنها می دانیم که مثلا آیت الله موسوی بجنوردی از این دیار برخاسته است ولی از اینکه او که بوده و چه کرده بی اطلاعیم از سویی چه بسا بزرگانی که حتی نامی از آنها نمی دانیم و نشنیده ایم.
او اظهار داشت: ما باید به واسطه همراه شدن با چنین افرادی به هویتی روشن که حاصل از آشنایی با گذشته و ریشه و تاریخ سرزمین خویش است دست یابیم و با استمداد از چنین کسانی با ضربات فرهنک مهاجم غرب مقابله کنیم.
مدیر کل فرهنک و ارشاد اسلامی خراسان شمالی نیز در گفت و گو با ایرنا بر لزوم معرفی مشاهیر و مفاخر فرهنگی و هنری و دینی و علمی استان تاکید کرد.
محمدرضا سوقندی اظهار داشت: یکی از مباحث مطرح در مسایل کلان کشور، بحران هویت و گسستگی فرهنگی و نگرانی نسبت به فرهنک ملی و ایرانی و فاصله افتادن میان نسلهاست.
وی ادامه داد: تعمیق و پیوند تاریخ فرهنگی و گسترش علاقه مندی به پیشینه فرهنگی مستلزم شناخت این مفاخر است.
او اظهار داشت: چه بسا معرفی این مفاخر منجر به آگاهی و علاقه مندی برای جلوگیری از بحران هویت و گسست فرهنگی میان نسلها شود.
این مسوول با اشاره به تهاجم فرهنگی گفت: در تهاجم فرهنگی، فرهنک مورد هجوم توسط فرهنک مهاجم تحقیر می شود و فرهنک غالب توانمندیها و ظرفیت ها و شاخص ها را به رخ می کشاند.
سوقندی توضیح داد: فرهنک مورد هجوم باید ظرفیتهای خود را باور کند تا بگوید ما بی ریشه و بی پیشه نیستیم و تاریخ چند هزار ساله داریم و زمانی که هنوز کریستف کلمب آمریکا را کشف نکرده بود ما از سرچشمه فرهنک اسلامی سیراب می شدیم و به این افتخار می کنیم.
وی ادامه داد: امروز دنیای دانایی محوری و توسعه دانش است و ما نیز که برای توسعه علم تلاش می کنیم و مراکز دانشگاهی را توسعه می دهیم باید از عالمان این عرصه ها تجلیل کنیم زیرا تجلیل از عالم تجلیل از شخصیت نیست بلکه تجلیل از اندیشه است.
او افزود: در این صورت جایگاه علم و عالم ارتقا می یابد، گرایش به علم بیشتر می شود و جوانان با الگوگیری از مشاهیر و مفاخر درس می خوانند و تلاش می کنند.
مدیر کل فرهنک و ارشاد اسلامی خراسان شمالی گفت: ما دارای فرهنگی دینی هستیم و این فرهنک مبتنی بر بزرگداشت بزرگان مفاخر و عالمان گذشته است بر خلاف برخی از فرهنگها که یک بزرک تا وقتی در قید حیات است، حیات دارد.
سوقندی افزود: در فرهنک اسلامی و ایرانی توصیه شده که مفاخر را احترام بگذارید و این سنت حسنه ای است و برکات زیادی دارد.
وی بیان کرد: از سویی با معرفی این مفاخر ما در واقع اخلاق، آداب، شیوه زندگی، سختی های زندگی شان برای درس آموزی و خدمتهای آنان را معرفی می کنیم و این خود باعث ترویج فرهنک می شود.
او تاکید کرد: جامعه جوان ما نیازمند الگو و اسوه است و اگر برای آنها الگو معرفی نشود به سراغ الگوهایی می روند که مناسب فرهنک ایرانی و اسلامی نیست.
مدیر کل فرهنک و ارشاد اسلامی خراسان شمالی در ادامه گفت: معرفی مفاخر و مشاهیر استان در حوزه کاری بیشتر دستگاه های استان هست که در حوزه فرهنک و ارشاد اسلامی بیشتر به مفاخر فرهنگی خواهد پرداخت.
سوقندی افزود: در این زمینه کارهایی نیز انجام شده مثلا در استان خراسان بزرک پیش از تقسیم کتابهایی در این زمینه انتشار یافته که البته کافی نیست.
وی ادامه داد: این اداره کل نیز در حال تدوین شناسنامه فرهنگی استان در قالب یک کتاب است که بخشی از آن به معرفی مفاخر اختصاص دارد.
او گفت: انجمن مفاخر فرهنگی استان نیز با عضویت شماری از مسوولان استان در حال فعال شدن است.
وی برگزاری همایشهایی در شهرستانها برای شناخت مفاخر فرهنگی، تجلیل از مفاخر زنده در برنامه ها و مناسبتها، فراخوان پژوهش در این زمینه، بررسی موضوع در شورای فرهنک عمومی استان و کمیسیون اجتماعی را از جمله اقدامات در این زمینه ذکر کرد.
او گفت: باید مفاخر دینی، نویسندگان، هنرمندان، شعرا و سایر فرهیختگان شناسایی شوند که البته این کاری زمانبر و دشوار ولی در دستور کار است.
ک/4 آ/626/659 شماره 134 ساعت 15:06 تمام
تاریخ انتشار: ۲۸ مرداد ۱۳۸۶ - ۰۰:۰۱