الگوهای خواب با ناهنجاریهای رفتاری در نوجوانان ارتباط دارد ...........................................................
تهران،خبرگزاری جمهوری اسلامی 31/04/86 خارجی.علمی.پزشکی.خواب.
تحقیقات جدید نشان می دهد ترجیح دادن فعالیتهای شبانه بر فعالیتهای روزانه با رفتارهای ضداجتماعی در نوجوانان و حتی کودکان هشت ساله ارتباط دارد.
به گزارش خبرگزاری رویترز از نیویورک، محققان می گویند نوجوانانی که دیر رفتن به رختخواب را ترجیح می دهند بیشتر از کسانی که سحر خیزی و شرکت در فعالیتهای تفریحی روزانه را دوست دارند دست به رفتارهای ضد اجتماعی می زنند.
دکتر الیزابت سوسمان از دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا می گوید ترجیح دادن فعالیتهای شبانه و تا دیر وقت بیدار ماندن با مشکلات رفتاری مرتبط است و حتی در کودکانی که هنوز به سن نوجوانی نرسیده اند مشهود است.
دیر خوابیدن باعث کمبود خواب می شود این امر به نوبه خود مشکلاتی نظیر عدم کنترل رفتاری و اختلال توجه را در پی دارد که با رفتارهای ضد اجتماعی و مصرف مواد مخدر ارتباط دارد.
این محققان ارتباط میان ترجیح فعالیتهای روزانه را با فعالیتهای شبانه و ارتباط آنها با رفتارهای ضد اجتماعی را در 111 کودک و نوجوان 8 تا 13 ساله بررسی کردند. در این مطالعه سطح هورمون کورتیزول از صبح تا شب و ارتباط آن با رفتار بررسی شد. همچنین سن رسیدن این افراد به بلوغ مورد توجه قرار گرفت.
محققان عواملی را یافتند که با رفتارهای ضداجتماعی در این گروه مرتبط بود، به ویژه در پسرانی که بیشتر از سایر همسالان خود دست به رفتارهای قانون شکنانه می زدند.
این یافته ها در مجله "Psychology Developmental" منتشر شده است.
در مورد دختران ترجیح دادن فعالیتهای شبانه با افزایش موارد رفتار پرخاشجویانه نسبت به همسالانشان مرتبط شناخته شد.
پسرانی که میزان بالای هورمون کورتیزول آنها به مدت طولانی بالا است (کاهش کمتر سطح کورتیزول از زمان بیداری تا 4 بعدازظهر)، بیشتر از همسالانشان مشکلات رفتاری داشتند. چنین ارتباطی در دختران دیده نشد.
بطور طبیعی سطح هورمون استرس کورتیزول که با ساعت شبانه روزی بدن مرتبط است در صبح هنگام و به محض بیدار شدن از خواب به اوج خود می رسد و بعدازظهر و ساعات اولیه شب پایین می آید.
در مطالعات قبلی ناهنجاری در ترشح این هورمون همچنین با افسردگی بالینی و رفتارهای ضداجتماعی مرتبط شناخته شده است.
طبق اظهارات والدین، پسرانی که در سنین پایین تری به بلوغ می رسند بیشتر تمایل به انجام رفتارهای قانون شکنانه و مشکلات رفتاری دارند.
خود این نوجوانان نیز علایم بیشتر اختلال رفتاری را گزارش کردند.
دخترانی که زودتر به بلوغ می رسند رفتار پرخاشگرانه بیشتری نسبت به همساالان خود دارند.
در مجموع این یافته ها بیانگر آن است که والدین و مراقبان باید نسبت به فعالیتهای دیروقت کودکان و نوجوانانشان هشیار باشند.
کنترل این فعالیتها برای تضمین اینکه آنها به موقع می خوابند و از خواب کافی برای عملکرد مناسب در مدرسه برخوردارند حائز اهمیت است.
علمی./1584/1786 شماره 119 ساعت 14:19 تمام