سپری شدن جوانی، پایان زندگی یاآغازی دوباره/گزارشی به مناسبت9مهر روزسالمند ......................................................................
تهران، خبرگزاری جمهوری اسلامی 08/07/86 داخلی.اجتماعی.گزارش.سالمند.
گزارش از لیلا صمدی "کاهش جمعیت"، "فرزند کمتر، زندگی بهتر" و...جملات و هشدارهایی است که روزانه در بسیاری از مکان های پر رفت و آمد شهری یا بر صفحه تلویزیون به چشممان می خورد و بی تفاوت از کنار آن می گذریم.
این هشدارها ناشی از نگرانی از افزایش جمعیت کشور وپدیده انفجار جمعیت است. امروز گزارش های مختلف جمعیت شناسی داخلی و خارجی نشان از جوان بودن جمعیت کشور دارد که مسوولان نیز بسیاری از معضلات اجتماعی کشور را ناشی از این موضوع می دانند.
بالارفتن سریع جمعیت براثر بهبود شرایط بهداشتی ودرمانی و نبود کنترل بر زادوولد درکشور تاقبل از دودهه گذشته، پدیده انفجار جمعیت را در ایران به وجود آورد.
اما جمعیت شناسان بر این باورند تا چند دهه آینده معضل جوانی جمعیت به معضل افزایش تعداد سالمندان کشور تغییر شکل می دهد و در آینده باید به جای مشکل اشتغال، ازدواج و تحصیل جوانان به رفع مشکلات سالمندان در جامعه اندیشید.
بابرآوردهای علمی وآمارهای موجود درسازمان بهزیستی درسال1430 خورشیدی درایران حدود25میلیون نفر (23تا 25 درصد جمعیت کشور) سالمند خواهیم داشت، که به گفته مدیرکل دفترسالمندان سازمان بهزیستی اگر درباره این پدیده بزرک برنامه ریزی درستی انجام نشود، تبدیل به معضلی غیرقابل حل خواهد شد.
"محمدرضا شهبازی" از افراد 60 سال به بالا به عنوان افراد سالمند یادکرد و گفت: مرکز آمار ایران در سال 84، حدود 5/4 میلیون نفر از جمعیت کشور را در این سن جای داده است.
وی چهار طبقه بندی را برای سالمندان، شامل سالمند جوان ، سالمند پیر ، خیلی پیر و کهنسال برشمرد و گفت: سیاست دولت وبهزیستی به نگهداری سالمند در خانواده گرایش دارد، زیرا اکثرکارشناسان متفق القولند که زندگی در درون جامعه و خانواده برای سالمندان بهتر است.
وی شورای ملی سالمندان را مرکزی در بهزیستی ذکر کرد که مشکلات سالمندان را مدنظر دارد و پنج کمیته فرهنگی ـ اجتماعی، بهداشت و پیشگیری ، ورزش و سیاحت، آموزش وپژوهش، درمان و توانبخشی در این شورا مشکلات مختلف سالمندان را بررسی می کنند.
به گفته این مقام مسوول در بهزیستی، شورای ملی سالمندان باید این کمیته -ها را هماهنک و سیاست های کلی را تعریف کند تا دستگاه ها برنامه های ملی در امر سالمندان راتعریف کنند.
مدیرکل دفتر سالمندان بهزیستی گفت: هم اکنون 176 مرکز نگهداری سالمندان در سطح کشور وجود دارد که تنها 20 مرکز روزانه هستند.
وی مراکزروزانه نگهداری ازسالمندان را مراکزی ذکر کرد که فقط سالمندان روزها در آن زندگی می کنند و شب ها به خانواده های خود بازمی گردند.
"مجید قمی" عضوهیات مدیره آسایشگاه معلولان و سالمندان کهریزک نیز معتقد است: ایجاد مراکز روزانه برای بخش خصوصی مقرون به صرفه نیست، زیرا نگهداری از هر سالمند ماهانه حدود 350 هزار تومان هزینه دارد و حتما باید سازمان- های خیریه و دولتی این مراکز را ایجاد کنند.
"حسین امیرانی" معاون توانبخشی سازمان بهزیستی استان تهران با اشاره به وضعیت سالمندان در کشور، گفت: بحث سالمندان مانند امور کودکان یا جوانان در جوامع در ساختار رفاه اجتماعی می گنجد که از دل برنامه های اجتماعی و اقتصادی کلان بیرون می آید.
وی افزود: یک ویا چند سازمان نمی توانند این موضوع را اداره کنند ،بنابر این بهتر است شاخص های رفاه اجتماعی را جدا از هم نبینیم.
امیرانی گفت: در حالی که که در کشور بدیهیات اولیه مانند مناسب سازی فضاها برای معلولان، به تازگی در نظر گرفته شده است، در کشورهای دیگر ساختار -های فیزیکی را برای تمامی سنین و حالات تدوین می کنند.
آمار نشان می دهد حدود 11 هزار نفر سالمند در استان تهران با در نظر گرفتن شاخص های معلولیت و نیازمندی، مورد توجه قرار گرفته اند که نزدیک به پنج هزار و 200 نفر آن ها در مراکز و حدود شش هزار نفر بین خانواده ها، خدمات دریافت می کنند.
"احمد علی اکبری کامرانی" متخصص طب داخلی و فلوشیپ طب سالمندی دانشگاه علوم بهزیستی نیز ، ضرورت برنامه ریزی برای قشر سالمند را مورد تاکید قرار داد.
وی گفت: ایران، کشور جوانی است ودغدغه اصلی مسوولان اشتغال جوانان است از این رو بحث سالمندی در این خصوص شاید تعجب برانگیز باشد.
علی اکبری گفت: کشورهای غربی و اروپایی بحث سالمندی و برنامه ریزی در این زمینه را 60 سال پیش آغاز کرده اند و با این سابقه طولانی برنامه ریزی، اذعان می کنند که در مواجهه با این پدیده غافلگیر شده اند.
وی هشدار داد : اجرای برنامه های کشوری و تربیت نیروهای متخصص و فراهم آوردن امکانات محیطی و مکانی لازم، یک الی دو دهه به طول می انجامد و اگر هر چه زودتر فکری برای برنامه ریزی جامع برای این قشر نشود ،ایران نیز غافلگیر خواهد شد.
این کارشناس از سالمندان به عنوان نیروهای با تجربه و با انرژی فراوان یاد کرد و گفت: برنامه ریزی برای سنین مختلف سالمندی با هم متفاوت است و طبیعی است افراد سالمند 60 ساله را نباید با افراد کهنسال در یک ردیف قرار داد.
وی پیشنهادکرد: بادعوت به کار سالمندان به صورت پاره وقت ، از تجربیات آنان بهره ببریم، زیرا هم به اقتصاد آنان کمک می شود و هم از بروز بیماری زودهنگام نظیر افسردگی برای این قشر جلوگیری خواهد شد.
این کارشناس، به بحث ارایه خدمات پزشکی، بهداشتی ، بیمارستانی و تامین آسایشگاه مربوط به سالمندان با سنین بالا اشاره کرد وگفت : هنوز بیمارستان توانبخشی و بیمارستانی که مراقبت میان مدت برای سالمند داشته باشد در کشور وجود ندارد.
علی اکبری گفت : دوره های بهبود و برگشت به حالت اول بیماران سالخورده به مراتب از فرد جوان طولانی تر است ، از این رو مراکز و بیمارستانی برای مراقبت میان مدت برای سالمند ضروری به نظر می رسد.
وی افزود: یک جوان وقتی احساس بی حالی به او دست می دهد ، به پزشک مراجعه می کند و پزشک هم از او آزمایش های مختلف پزشکی می گیرد، اما این دیدگاه نسبت به سالمند وجودندارد و تصور می شود بیماری، طبیعت سالمند است و این بی توجهی خسارات جبران ناپذیری به سالمند وارد می سازد.
این متخصص طب سالمندی، آموزش مراقبت های سالمندی برای پزشکان و متخصصان را مورد تاکید قرار داد و گفت: رشته های پزشکی داخلی، نزدیکترین طب به طب سالمندی است که می توان با برگزاری دوره هایی در خصوص مشکلات سالمندی و شیوع و فراوانی دوران سالمندی، آنان را در ارایه خدمات بهتر به سالمندان یاری داد.
وی ، دوره های آموزش حرفه ای برای پزشکان عمومی، تربیت کادر هیات علمی دانشگاه ها در خصوص طب سالمندی را از جمله اقدامات لازم برای پیشرفت در طب سالمندی دانست.
وی اعلام کرد دکترای سالمندشناسی هم اکنون از سوی دانشگاه علوم بهزیستی تقدیم وزارت بهداشت شده است.
این متخصص طب سالمندی دانشگاه علوم بهزیستی ، بیماری های قلب و عروق، فشار خون و سکته های مغزی را از بیماری های جسمی نام برد که در صدر جدول عوارض سالمندان قرار دارد .
وی افزود : بیماری آرتروز اگر چه از نظر فراوانی از بیماری قلب و عروق بالاتر است، ولی چون ریسک جانی کمتری دارد از اهمیتش کاسته شده است.
"علی اکبری "، بیماری های بدخیم و سرطان را بعد از بیماری های قلبی و عروقی و سکته های مغزی از بیماری شایع سالمندان یاد کرد و گفت:از نظر روحی و روانی افسردگی از شایع ترین کسالت دوران سالمندی به شمار می آید که زمینه بروز آن را در بیرون فرد باید جست.
وی افزود: فردی که با شغلی سال ها خو گرفته و از نظر اجتماعی بازنشسته می شود، ممکن است به افسردگی دچار شود و رفع این مشکل نیزداروی ضد افسردگی نیست، بلکه باید عوامل بروز آن را برطرف کرد.
"محمد رضا شهبازی " مدیرکل دفتر سالمندان بهزیستی نیز ، اختلالات بینایی وشنوایی رادارای شیوع بالا بین سالمندان ذکر کرد و گفت براساس تحقیق وزارت بهداشت حدود 90 درصد سالمندان دچار اختلالات شنوایی و 84 درصد دچار اختلالات بینایی هستند.
وی با بیان این که "اختلالات بینایی در روستاها خیلی بیشتر است " گفت : به دنبال این هستیم تا بتوانیم وسایل کمک توانبخشی لازم را تا حد ممکن تامین کنیم .
اجتمام/9119/1611 شماره 066 ساعت 12:34 تمام