آفریقا، بازاری بزرک برای تجارت ایران - بخش دوم ....................................................
تهران ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 09/07/86 داخلی.اقتصادی.بازرگانی.آفریقا.صادرات جمهوری اسلامی ایران بیشترین کالاهای مورد نیاز خود در آفریقا را از کشورهای تونس ، آفریقای جنوبی، سودان، مغرب و مصر وارد می کند.
* کالاهای صادراتی ایران فرش و سایر کف پوش ها ، قیر ، گاز طبیعی و مشتقات آن ، سدیم و مشتقات آن ، موم پارافین و وازلین و روغن های صنعتی، انواع رزین ، کاشی و سرامیک و سنک های ساختمانی ، لوازم ساختمانی و خانگی ، وسایط نقلیه و تراکتور و ماشین آلات صنعتی و خشکبار ، مصنوعات پلاستیکی ، روی و مصنوعات آن و...
کالاهای صادراتی ایران به آفریقا را دربر می گیرند.
* صادرات نفت خام به آفریقا براساس آمارهای رسمی در فاصله سال های 82 تا 85 صادرات نفت ایران به شش کشور آفریقای جنوبی ، مصر، کنیا، ماداگاسکار، مغرب و تانزانیا صادر می شد که البته این صادرات از روند منظمی برخوردار نبود.
براساس گزارش وزارت نفت ، در میان شش کشور واردکننده نفت خام ایران درفاصله سال های 82 تا 85 درافریقا، بیشترین میزان صادرات به کشور آفریقای جنوبی صورت گرفته است .
همچنین در سال 82 به پنج کشور آفریقای جنوبی ،مصر، کنیا ، ماداگاسکار و مغرب به ترتیب نفت خام به ارزش یک میلیارد و 437 میلیون دلار ، 14 ، 25 ، 84 و 31 میلیون دلار صادر شد .
براساس گزارش های رسمی،درسال 83 کشورهای آفریقای جنوبی،مصر، ماداگاسکار و مغرب و تانزانیا واردکننده عمده نفت خام ایران در این قاره بودند. هر کدام از این کشورها به ترتیب به ارزش دو میلیارد و 222 میلیون دلار ، 45 ، 17 ، 283 و پنج میلیون دلار نفت خام از ایران وارد کردند .
صادرات نفت خام کشورمان در سال 84 نیز تنها به دو کشور آفریقای جنوبی با دو میلیارد و 611 میلیون دلار و مغرب با 609 میلیون دلار انجام شد .این دو کشور نیز در سال 85 هر کدام به ترتیب با دو میلیارد و 345 میلیون دلار و 809 میلیون دلار واردکنندگان نفت خام ایران بودند.
* کشورهای مورد توجه ایران در گسترش مناسبات با آفریقا کارشناسان بازرگانی از چهار کشور کنیا، سنگال ، تونس و آفریقای جنوبی در چهار نقطه آفریقا به عنوان "مناطق هاب" آفریقا نام می برند و اعتقاد دارند، موقعیت خاص و بندری این کشورها، مرکزیت خاصی برای گسترش مناسبات جمهوری اسلامی با آنها ایجاد کرده است.
سه کشور مصر، الجزایر و سودان نیز در میان مهمترین طرف های آفریقایی مورد توجه جمهوری اسلامی ایران در گسترش مناسبات اقتصادی و تجاری با این قاره قرار دارند.
* خدمات فنی و مهندسی میزان قراردادهای منعقده خدمات فنی و مهندسی کشورمان با قاره آفریقا طی سال های 80 تا 85 در مجموع 903 میلیون و 15 هزار دلار بود. این نسبت در مجموع در فاصله سال های 73 تا 79 به میزان 343 میلیون دلار برآورد شد.
همچنین در سال های 81 تا 83 بالغ بر 5/10 میلیارد ریال جوایز صادراتی به پروژه های اجرا شده در آفریقا به صادرکنندگان کشورمان ، پرداخت شد .
* مناسبات ایران با کشورهای منطقه هاب * آفریقای جنوبی میزان صادرات کالا از ایران به آفریقای جنوبی در سال 85 ، 16 میلیون و 830 هزار دلار بود و در مقابل میزان واردات ایران 123 میلیون و 29 هزار دلار بود.
تسهیلات ریالی بانک توسعه صادرات به شرکت های ایرانی برای صدور کالا به این کشور در فاصله سال های 83 تا 85 ، در مجموع 16 میلیارد و 800 میلیون ریال بود.
محصولات صنعتی، مصنوعات پلاستیکی و ملامین و وسایل حمل ونقل و نیرو محرکه کالاهای صادراتی شرکت های ایرانی به آفریقای جنوبی را در بر می گیرند.
تراز تجاری کشورمان با آفریقای جنوبی در سال گذشته ، 106 میلیون و 199 هزار دلار کسری را نشان می دهد.
* کنیا مناسبات اقتصادی ایران با کنیا نشان می دهد که صادرات کالاهای ایران به این کشور در سال گذشته 10 میلیون و 847 هزار بود و واردات کالا نیز از این کشور به سه میلیون و 202 هزار دلار بالغ شد.
قراردادهای اعتباری در دست بررسی بانک توسعه صادرات برای کنیا در خصوص صادرات تراکتور است که برای این اقدام پنج میلیون دلار تسهیلات در نظر گرفته شده است.
تسهیلات ریالی شرکت های ایرانی به این کشور نیزپنج میلیارد و 640 میلیون ریال است.
* سنگال مناسبات تجاری ایران و سنگال، هرچند که سال گذشته چندان چشمگیر نبود، اما این تراز تجاری به نفع ایران بود، در این سال صادرات ایران به این کشور در مجموع پنج میلیون و 394 هزار دلار بود، اما واردات از این کشور فقط 761 هزار دلار اعلام شده است.
طرح احداث خطوط انتقال برق از جمله قراردادهای اعتباری منعقده بانک توسعه صادرات با کشور سنگال است.
احداث خط مونتاژ سمند از دیگر قراردادهای اعتباری در دست بررسی بانک توسعه صادرات است که میزان تسهیلات در نظر گرفته شده برای آن 64 میلیون دلار در نظر گرفته شده است.
بانک توسعه صادرات علاوه بر پرداخت 40 میلیون و 783 هزار دلار به شرکت های ایرانی جهت صادرات کالا به این کشور، 180 میلیون ریال نیز به طرحهای ایرانی در سنگال اختصاص داده است.
* تونس تراز تجاری ایران و تونس در سال گذشته به نفع تونس بود، میزان صادرات کالای ایران به این کشور سه میلیون و 204 هزار دلار برآورد شده و در مقابل 88 میلیون و 364 هزار دلار کالا از این کشور وارد ایران شد.
احداث خطوط اعتباری کوتاه مدت و میان مدت با ارزشی افزون بر 30 میلیون دلار از جمله قراردادهای اعتباری منعقده بانک توسعه صادرات از سال 80 تا زمان حاضر است.
* سودان تراز تجاری جمهوری اسلامی ایران با کشور سودان در سال گذشته با رقم پنج میلیون و 875 هزار دلار از روند مثبتی برخوردار بوده است.
میزان صادرات ایران به سودان در سال گذشته 37 میلیون و 797 هزار دلار برآورد شده و در مقابل واردات کشورمان از سودان نیز 31 میلیون دلار و 922 هزار دلار است.
قراردادهای اعتباری منعقده بانک توسعه صادرات با سودان از سال 80 تاکنون 41 میلیون دلاربوده و همچنین قراردادهای اعتباری در دست بررسی بانک توسعه صادرات با این کشور افزون بر 6/70 میلیون دلار است.
طرح احداث تصفیه خانه آب جبل اولیا، صادرات واگن، تصفیه خانه آب عطیره ، تصفیه خانه پمپ پارس تجهیزات سنگین صنایع دفاع، تجهیزات گاز و صادرات صنایع اپتیک مهمترین محورهای صادراتی قراردادهای اعتباری بانک توسعه صادرات است.
همچنین تسهیلات ارزی پرداختی بانک توسعه صادرات به شرکتهای ایرانی جهت صادرات کالا به آفریقا در فاصله سالهای 83 تا 85 در مجموع دومیلیون و 817 هزار و 901 دلار برآورد شده و تسهیلات ریالی پرداختی بانک توسعه صادرات، 500 میلیون ریال است.
عمده ترین کالاهای صادراتی شرکتهای ایرانی را محصولات فلزی و ریخته گری، قیر، پارافین، صنایع غذایی و محصولات صنعتی در بر می گیرند.
* مصر براساس آمارهای رسمی صادرات کالا ایران به مصر درسال گذشته 92 میلیون و 977 هزار دلار بود و در مقابل از این کشور فقط 12 میلیون و 212 هزار کالا وارد کشور شد.
تراز تجاری ایران با مصر افزون بر 80 میلیون و 765 هزار دلار بوده که به نفع کشورمان است.
* الجزایر میزان صادرات ایران به الجزایر در سال گذشته 15 میلیون و 275 هزار دلار برآورد شده و واردات از این کشور تنها 255 هزار دلار بوده است.
مازاد تراز تجاری کشورمان با الجزایر افزون بر 150 میلیون دلار است.
ادامه دارد...
اقتصام/1601/1558/ شماره 039 ساعت 11:07 تمام
تاریخ انتشار: ۹ مهر ۱۳۸۶ - ۰۰:۰۱