به مناسبت روز جهانی عصای سفید/ روشندلان را یاری کنیم (1) ......................................................
مشهد،خبرگزاری جمهوری اسلامی 23/07/86 داخلی.اجتماعی.نابینا هر پنج ثانیه یک نفر و در هر دقیقه یک کودک در جهان نابینا می شود.
تقریبا 45 میلیون نفر نابینا و 135 میلیون نفر با دید کم در دنیا وجود دارند و این یعنی تقریبا 180 میلیون نفر در دنیا دچار درجاتی از اختلالات بینایی هستند.
پنج دلیل عمده نابینایی عبارت از تراخم (عفونت چشمی )، آب مروارید، اختلالات انکساری، نابینایی کودکی یا خشکی چشم و انکوسرکیازیس یا نابینایی رودخانه است .
به گفته کارشناسان تقریبا 20 میلیون نفر در دنیا بعلت آب مروارید دچار نابینایی هستند و پنج برابر این تعداد نیازمند جراحی آب مروارید برای بازیابی دید کامل خود هستند.
همچنین تخمین زده می شود که سالانه باید سه هزار عمل آب مروارید به ازای هر یک میلیون نفر جمعیت انجام شود تا اختلال بینایی و نابینایی ناشی از آب مروارید کنترل گردد.
نابینایی کودکی یا خشکی چشم از جمله موارد شایع است که سالانه بیش از 500 هزار کودک به این دلیل بینایی خود را از دست داده و بسیاری از آنان در سنین پایین می میرند.
کارشناسان می گویند: بیش از 4/1 میلیون کودک در دنیا نابینا هستند و در صورت عدم مداخله جدی این رقم تا سال 2020 به دو میلیون نفر خواهد رسید ضمن اینکه بیش از نیمی از این کودکان ظرف یک الی دو سال، عمدتا به علت عوارض ناشی از کوری می میرند.
علل نابینایی کودکان متفاوت از علل نابینایی بزرگسالان است و همچنین تا حدی وابسته به منطقه زندگی آنان می باشد و اکثریت این نابینایی ها نیز قابل پیشگیری یا درمان می باشد.
کارشناسان معتقدند: علل قابل اجتناب و قابل درمان نابینایی کودکان شامل انکسار قرنیه بعلت کمبودهای تغذیه ای و عفونت ها، عوامل داخل رحمی ، سرخک و بیماریهای ژنتیکی می باشد.
دانشمندان معتقدند نابینایی ناشی از سوء تغذیه علت اصلی نابینایی کودکان در بیش از 40 درصد موارد است ، تخمین زده می شود که 250 میلیون کودک در سنین قبل از دبستان ، دچار کمبود ویتامین A هستند و سالانه بعلت کمبود ویتامین A ، 250 هزار کودک نابینا شده و دو میلیون کودک می میرند.
به عقیده کارشناسان تمامی عوامل شایع فوق که در بروز نابینایی موثر است ،در صورت برنامه ریزی صحیح و مدیریت کافی بر منابع براحتی قابل درمان و پیشگیری است و در این صورت می توان از نابینایی میلیون ها انسان در هر سال پیشگیری کرد.
در یک تعریف ساده نابینایی عبارت است از کاهش بینایی به حدی که مانع اشتغال فرد با اتکای خود می شود، یا فرد را برای زندگی وابسته به دیگران یا وسایل کمکی می نماید.
نابینایی درجه های بسیار گوناگونی دارد، برخی هرگز نور را نمی بینند، بعضی دیگر فقط می توانند نور را از تاریکی تشخیص دهند و در میان نابینایان عده ای هم هستند که از دید ناچیزی برخوردارند.
از این همه نابینایی که در جهان زیست می کنند ، فقط درصد اندکی کور مادرزاد هستند ضمن اینکه کور متولد شدن ، پدیده ای است که هنوز علل آن را کاملا کشف نکرده اند.
به عقیده دانشمندان نابینایی پس از تولد بیشتر بر اثر بیماریهای چشمی رخ می دهد و گاهی هم یک بیماری عمومی ، مانند بیماری قند یا مننژیت ، ممکن است عامل کوری فرد باشد که البته در اغلب موارد قابل پیشگیری است.
سازمان بهداشت جهانی (WHO) تخمین می زند در حال حاضر 27 تا 35 میلیون نابینا در جهان زندگی می کنند و 90 درصد نابینایان جهان در ممالک در حال توسعه و عمدتا در آسیا و آفریقا می باشند که اغلب در جوامع محروم و در مناطق روستایی زندگی می کنند.
خطر کوری در بسیاری از این جوامع به فراموشی سپرده شده و 10 تا 40 برابر بیشتر از مناطق صنعتی توسعه یافته اروپا و آمریکا است.
این در حالی است که سازمان بهداشت جهانی ، برای پیشگیری از نابینایی، مراکزی در 60 کشور در حال توسعه مستقر ساخته است تا با مطالعات گروهی ، اطلاعات صحیح اپیدمیولوژیک را بدست آورده و پایه ریزی برای برنامه ریزی هدف دار ، اجرا و ارزیابی صحیح برنامه های پیشگیری از نابینایی فراهم شود.
پس از ذکر همه عوامل بروز نابینایی باید گفت که نابینایان نیز همانند دیگر افراد جامعه حق استفاده از کلیه امکانات رفاهی معمول در محیط و اجتماع را دارند.
آنان حق دارند از پیاده روها، خیابان ها، بزرگراه ها و وسایل حمل و نقل همگانی مانند هواپیما، قطار، اتوبوس، اتومبیل، کشتی، هتل، اماکن عمومی، مراکز تفریحی و مذهبی استفاده کنند.
اگر در بعضی اوقات، محدودیتی برای استفاده از این تسهیلات و اماکن وجود داشته باشد باید فراگیر و برای همه افراد جامعه باشد و اگر شخص یا سازمانی فقط برای نابینایان در استفاده از تسهیلات همگانی، محدودیت ایجاد کند یا حقوق نابینایان عاقل و بالغ را نادیده بگیرد، مجرم شناخته می شود.
همچنین به عقیده کارشناسان دولت موظف است که نابینایان را به مشارکت در امور دولتی تشویق کند تا آنان به کار مشغول شوند و مسوولان دولتی همه ساله باید روز 23 مهرماه مطابق با 15 اکتبر را به عنوان بزرگداشت نابینایان و قانون عصای سفید، به نحوی شایسته ارج نهند.
کارشناسان همچنین معتقدند مردم نیز باید در برخورد با نابینایان رفتار معقولانه ای داشته باشند و گامهای صمیمانه و موثری برای آنان بردارند.
سرپرست اداره کل بهزیستی خراسان رضوی در این خصوص گفت: پیش بینی می شود حدود 9 دهم درصد جمعیت استان دچار معلولیت بینایی شامل نابینایی و کم بینایی باشند .ک/4 ادامه دارد...
7496/589/659 شماره 080 ساعت 13:04 تمام