متخصصان: فقرآهن، موجب کاهش ضریب هوشی کودکان وبهره وری بزرگسالان می شود # شیراز، خبرگزاری جمهوری اسلامی 4/10/86 داخلی.علمی.پزشکی.آهن برخی متخصصان وکارشناسان تغذیه معتقدند:فقرآهن درکاهش ضریب هوشی کودکان و بهره وری بزرگسالان و بروز برخی بیماری ها تاثیرگذار است. این گروه ارتقای سطح سلامت عمومی و کنترل بیماریهای عفونی وانگلی، آموزش تغذیه، غنی سازی مواد غذایی، مکمل یاری آهن و اطلاع رسانی به جامعه را در پیشگیری و کنترل کم خونی فقرآهن موثر می دانند. کم خونی ناشی از فقر آهن یکی از شایعترین اختلالات تغذیه ای در کشورهای در حال توسعه و مهمترین نوع کم خونی تغذیه ای در کودکان و زنان در سنین باروری است. این بیماری سبب کاهش بهره وری،افزایش ابتلا به بیماری ها در مادران و کودکان و کاهش ظرفیت جسمی و روانی در بخش بزرگی از جامعه می شود و در کشور ما حدود 20 درصد بانوان و سه درصد مردان دچار کم خونی فقر آهن هستند. خون شامل مایعی به نام پلاسما است که گلبول های قرمزو سایرسلول های خونی در آن معلق هستند، درون گلبول های قرمز ماده ای به نام هموگلوبین وجود دارد، هموگلوبین پروتیینی است که اکسیژن را به مغز،ماهیچه و سایربافت های بدن می رساند،آهن اساسی ترین ماده ای است که برای ساختن هموگلوبین نیاز است.
یکی از متخصصان تغذیه گفت: کم خونی در همه سنین دیده می شود اما زنان در سنین باروری بدلیل عادت ماهیانه، بارداری و شیردهی ، کودکان شش ماه تا دو ساله، کودکان در سنین پیش دبستانی بیشتر در معرض کم خونی فقرآهن قرار دارند. دکتر محمد حسن افتخاری افزود: مهمترین عللی که موجب بروزکم خونی فقرآهن می شود، دریافت ناکافی آهن، از دست دادن خون، بارداری ، اشکال در جذب آهن است. وی رنک پریدگی دائمی زبان و مخاط داخل پلک چشم و لب ها،کم رنک شدن خطوط کف دست، احساس ضعف و خستگی، سیاهی رفتن چشم، بی تفاوتی، سرگیجه، سردرد، بی اشتهایی، حالت تهوع، خواب رفتن و سوزن سوزن شدن دست ها و پاها ، تنگی نفس و تپش قلب از علایم این بیماری عنوان کرد. وی اضافه کرد:برای پیشگیری از کم خونی فقرآهن باید دررژیم غذایی روزانه غذاهای حیوانی و گیاهی، افزایش دهنده های جذب آهن مانند مواد حاوی ویتامین ث ، گنجانده شود و از مصرف کاهش دهنده های جذب آهن خودداری شود. وی ادامه داد:آهن غذاهای حیوانی از قابلیت جذب بالایی برخوردار است 20 تا 30 درصد آن جذب می شود در حالی که جذب آهن در غذاهای گیاهی آهن دار بین سه تا هشت درصد است. مدیرگروه مبارزه با بیماری ها گفت: خونریزی مکرر بینی در کودکان، ابتلا به عفونت های انگلی مانند ژیادیار و کرم قلابدار،عادت ماهیانه، زایمان، خونریزیه ای دستگاه گوارش ، زخم معده، اثنی عشر و بواسیر می تواند موجب از دست رفتن خون در بدن و بروز کم خونی فقر آهن شود. دکتر پروین افسر کازرونی افزود: در دوران بارداری بدلیل رشد جفت و جنین و افزایش حجم خون، نیاز مادر و جنین به آهن افزایش می یابد ، عدم دریافت آهن کافی در این دوران منجر به بروز کم خونی می شود. وی اظهارداشت:زنان باردارازگروه هایی هستند که در اولویت اول برنامه های آهن یاری قرار دارند و قرص آهن بین زنان باردار و شیرده بصورت رایگان در مراکز تحت پوشش شبکه های درمانی توزیع می شود. وی ادامه داد: همچنین بیماری های روده ای مانند پولیپ، اسهال های مزمن، اعمال جراحی انجام شده در روده موجب اختلال در جذب آهن می شود و در کودکان ابتلابه بیماری های عفونی و عفونت های تنفسی موجب کاهش اشتها و کاهش جذب آهن می شود. قائم مقام معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: در استان فارس 8/32 درصد گروه سنی 15 تا 23 ماهه، 5/25 درصد کودکان زیر شش سال، 23 درصد نوجوانان، 42 درصد مادران و زنان باردارو ده درصد افراد میانسال دچار کم خونی فقرآهن هستند. دکترحسن جولایی افزود: این مهم بدلیل نوع تغذیه، مصرف موادغذایی آهن دار باموادی که جذب آهن را کاهش می دهند و مصرف پایین مواد گوشتی حبوبات است.
وی اظهار داشت:با توجه به اینکه اسید معده از عوامل موثر در جذب آهن است، مصرف زیاد داروهای ضد اسید نیز می تواند موجب اختلال در جذب آهن در افراد میانسال شود. وی ادامه داد: هم اکنون در فارس آرد مصرفی برخی نانوایی ها با آهن غنی سازی می شود،دردبیرستان هابه دختران به مدت شش هفته قرص آهن داده می شودو زنان باردار و کودکان تحت پوشش مکمل یاری آهن هستند. کارشناس مسوول واحد تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت:خانواده ها باید دربرنامه غذایی روزانه ازانواع گوشت (گوشت قرمز، ماهی، مرغ)،جگر، حبوبات مانند عدس، لوبیا، سبزی های تیره (اسفناج، جعفری ) استفاده کنند. مرضیه وکیلی افزود: مصرف انواع گوشت افزایش دهنده جذب آهن است،مصرف مقدار کمی گوشت در غذا، جذب آهن منابع گیاهی را افزایش می دهد. وی اظهار داشت: استفاده از منابع غذایی حاوی ویتامین ث مانند پرتقال و سایر مرکبات، گوجه فرنگی، کلم، فلفل دلمه ای، جوانه غلات و حبوبات موجب افزایش آهن قابل جذب در موادغذایی می شود. وی ادامه داد: در برنامه غذایی کودکان خشکبار، برگه آلو، انجیر، کشمش، انواع شربت های خانگی و دوغ کم نمک به جای نوشابه های گازدار،مصرف پروتیین سویا به همراه گوشت استفاده شود.ک/4 680/515/675
تاریخ انتشار: ۴ دی ۱۳۸۶ - ۰۰:۰۱