کارشناس وزارت بهداشت: کمبود روی یکی از مشکلات تغذیه ای شایع در ایران است # تهران، خبرگزاری جمهوری اسلامی 12/04/85 داخلی.اجتماعی.وزارت بهداشت.روی. کارشناس ارشد دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: کمبود روی یکی از مشکلات تغذیه ای شایع در ایران به شمار می رود. "زهرا عبداللهی" روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، افزود: بررسی ملی تعیین وضعیت ریزمغذی ها نشان می دهد که تمام گروههای سنی از جمله کودکان زیر شش سال، نوجوانان دختر و پسر بین 14 تا 20 سال و زنان باردار از کمبود روی رنج می برند. وی ادامه داد: کمبود روی درکودکان می تواند سرعت رشد را کاهش داده و با تغییراتی در حس بویایی و چشایی همراه است که سبب بی اشتهایی و کاهش وزن می شود. کارشناس ارشد دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، گفت: مطالعات متعدد نشان داده است که عنصر روی بر قدرت یادگیری تاثیر قابل ملاحظه ای دارد و مشکلاتی در قسمت حافظه و یادگیری در نوزادان حیواناتی که دچار کمبود روی بوده اند به اثباث رسیده است. عبداللهی افزود: کمبود روی در دوران بارداری عواضی چون سقط جنین، نقص عضو مادرزادی، وزن کم در زمان تولد، زایمان دیر یا زود هنگام را به دنبال دارد. وی ادامه داد: به دلیل نقش روی بر سیستم ایمنی، کمبود آن مقاومت در برابر بیماری ها را کاهش می دهد، به ویژه در کودکان موارد ابتلا به بیماری های شایع دوران کودکی از جمله بیماریهای تنفسی و اسهالی را افزایش می دهد.
وی گفت: کودکان دچار کمبود روی بیشتر در معرض عفونت قرار دارند و تاخیر در بلوغ جنسی از دیگر عوارض کمبود روی به شمار می رود. عبداللهی افزود: میزان نیاز روزانه بر اساس توصیه سازمان بهداشت جهانی و سازمان فائو، روزانه 5/5 میلی گرم اعلام شده است. وی ادامه داد: روی در تمام مواد غذایی حیوانی و گیاهی که منبع خوب پروتئین هستند وجود دارد، منابع غنی روی عبارتند از صدف، جگر و انواع گوشت ها بویژه گوشت قرمز ، تخم مرغ ، حبوبات و انواع مغزها است. این کارشناس گفت: به طور کلی قابلیت جذب روی از منابع حیوانی بیشتر از منابع گیاهی است و در صورتی که قسمت اعظم دریافتی ازمنابع گیاهی تامین شود، نیاز به این ریز مغذی افزایش می یابد. عبداللهی افزود: به طور کلی قابلیت جذب روی از گوشت چهار برابر غلات است، میزان جذب روی بسته به وضعیت روی فرد از 15 تا 40 درصد متفاوت است ، در افرادی که دچار کمبود روی هستند میزان جذب روی افزایش می یابد ، جذب روی در دوران بارداری و شیردهی نیز افزایش می یابد. وی ادامه داد: باید در نظر داشت که پیشگیری و کنترل کمبود روی مانند هر ریز مغذی دیگری مستلزم به کارگیری استراتژی های غنی سازی مواد غذایی، مکمل یاری، آموزش تغذیه و اصلاح رفتارهای غذایی است. این کارشناس گفت: غنی سازی مواد غذایی از جمله آرد، انواع غلات صبحانه، ماکارونی و غذاهای تجارتی کودک در سایرکشورها به اجرا گذاشته شده است. عبداللهی افزود: مکمل یاری روی در کودکان مبتلا به بیماریهای اسهالی توصیه شده است ، مکمل یاری روی به میزان یک میلی گرم به ازا یک کیلوگرم وزن بدن در کودکان دچار کمبود روی خفیف توصیه شده است. وی ادامه داد: در موارد کمبود شدید روی، این میزان به روزانه سه تا چهار میلی گرم روی به ازا هر کیلوگرم وزن بدن افزایش می یابد. وی گفت: در بزرگسالان مصرف طولانی مدت مکمل روی به مقدار بیشتر از 15 میلی گرم در روز توصیه نمی شود. اجتمام / 9115 1521
تاریخ انتشار: ۱۲ تیر ۱۳۸۵ - ۰۰:۰۱