طرح غنی سازی روغن با ویتامین های A وD در حال اجرا است # تهران، خبرگزاری جمهوری اسلامی 18/10/84 داخلی. اجتماعی. روغن. مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، گفت: طرح غنی سازی روغن با ویتامین های A و D در حال اجرا است. دکتر" سید مرتضی صفوی"روز یکشنبه درگفت و گو باخبرنگارایرنا افزود: این طرح برای اولین بار دراستان اردبیل بصورت پایلوت به اجرا درآمدو روغن نباتی جامد، مایع و مایع مخصوص سرخ کردنی با ویتامین های یاد شده غنی سازی شدند. وی با بیان اینکه هم اکنون در بسیاری از شهرها این طرح در حال اجرا است، گفت:تنها تولید کنندگانی که موفق به تولید روغن با حداکثر 10 درصد اسید چرب ترانس و 25 درصد اسید چرب اشباع شوند به عنوان همکار در این طرح وارد خواهند شد. صفوی، با ابراز خشنودی از اینکه پنج شرکت تولیدی به تولید آزمایشی روغن با فرمولاسیون بهبود یافته، موفق شده اند، پیش بینی کرد که پس از اطمینان از مقادیر ویتامین های موجود، این طرح در شهرستانها نیز به اجرا در آید. وی اظهارداشت:طبق نتایج بررسی مصرف مواد غذایی که توسط انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور منتشر شده، میزان مصرف سرانه روغن نباتی در کشور 39 گرم است که 36 گرم آن روغن مایع است. " طبق اعلام وزارت بازرگانی نسبت مصرف روغن مایع در سه ماهه دوم سالجاری به 30 درصد رسیده است." صفوی ، گفت درحالی که در برخی استان های کشور مصرف روغن مایع بسیار ناچیز و در حد صفر است، امابرخی استانهای پرجمعیت کشور نیز از روغن به میزان بالایی استفاده می کنند. به گفته این مقام مسوول وزارت بهداشت، شیوع روز افزون بیماریهای قلبی و عروقی از مشکلات عمده بخش سلامت است وبرای رفع این مشکل لازم است که الگوی مصرف مواد غذایی از جمله روغن و چربی در جامعه تغییر کند. صفوی، با تاکید بر اینکه باید روغن مایع جایگزین روغن جامد شود و همچنین فرمولاسیون روغن جامد بهبود یابد،افزود: باید میزان اسیدهای چرب اشباع و اسیدهای چرب ترانس آن کاهش یابد. وی اظهار داشت: البته طبق مکاتبات متعدد که با موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی کشور مبنی بر تغییر استاندارد 144 روغن نباتی جامد انجام شد،سرانجام پس از تشکیل کمیته های فنی کارشناسی برای تعیین حدود قابل قبول میزان اسیدهای چرب ترانس طی صورت جلسه ای نهایی موسسه استاندارد، حد مجاز برای مقادیر اسیدهای چرب یاد شده، معین شد. صفوی ،متوسط میزان اسیدهای چرب ترانس در روغن های نباتی جامد کشور را 30 درصد ذکر کرد که رقم بالایی است. وی افزود:با وجود کمک و حمایت وزارت بهداشت،برخی تولیدکنندگان روغن و کره گیاهی موفق به تولید روغن نباتی جامد و کره گیاهی با اسید چرب ترانس حتی کمتر از دو درصد شده اند. صفوی اضافه کرد:همچنین اداره نظارت بر مواد غذایی در یک اقدام تشویقی به تولیدکنندگانی که موفق به تولید روغن نباتی جامد با اسید چرب ترانس حداکثر 10 درصد شده اند، مجوز استفاده از اسانس در فرآورده خود را داده است. وی گفت:طی مکاتبات انجام شده با وزارت بازرگانی ضمن توجه دادن به اهمیت مصرف روغن مایع به جای جامدبرای سلامت آحاد جامعه،ازاین وزارتخانه درخواست گنجاندن روغن مایع به جای روغن جامد صورت گرفته است. صفوی یادآور شد:فرهنک سازی و اصلاح الگوی مصرف روغن از برنامه های دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت است که با همکاری انجمن صنفی صنایع روغن نباتی، وزارت بازرگانی ، کشاورزی ، موسسه استاندارد و ... در حال انجام است. وی توضیح داد:این برنامه شامل فعالیت های مختلف از جمله تهیه تیزرهای تلویزیونی، پیام ها، شعارهاو مقالات در مجلات خاص و عام ، تبلیغات شهری، کتاب و پوستر، مداخله آموزشی بهورزان ، آموزش کاردانان و کارکنان بهداشتی برای دانش آموزان و انجمن اولیاء و مربیان است. اجتمام./9114/1596