تاریخ انتشار: ۲۵ مهر ۱۳۸۳ - ۰۰:۰۱
نسیم خوش رمضان بر ساحل خزر وزیدن گرفت # بندرانزلی، خبرگزاری جمهوری اسلامی 25/07/83 داخلی.اجتماعی.مناسبتها.رمضان نسیم خوش رمضان برساحل خزر نیز وزیدن گرفت و مشام جان مردمان انزلی شهر باران و دریا را معطر ساخت. خداوند بار دیگر بندگانش را بر سرخوان رمضان نشاند تا برخلاف ضیافت های دنیوی ، صبر و بردباری و ایثار را از این مهمانی فراگیرند. آگاه گردند که روزهای سخت نیز هست و بیاموزند که چگونه باید با آن مدارا کرد. تجربه کنند گرسنگی را و محرومیت را و بگیرند دستی را که ناتوان است از تامین معاش خود و خانواده خویش . ضیافت الله در هر نقطه ای از کشور بنا به سنت ها، آداب و رسوم و شیوه زندگی ویژگی های خاص خود را دارد . انزلی چی ها نیز با غبار روبی و پاکسازی مساجد خود را برای حلول این ماه که به آن در گویش محلی " ماروزه" یعنی ماه روزه می گویند آماده می کنند . در خانه ها نیز علاوه بر پاکسازی منزل ، برخی اقلام که بیشتر در ماه رمضان مصرف دارد مانند آرد برنج ، خرما، شکر ، مغز گردو ، حبوبات و غیره خریداری می شود. هنوز برخی خانواده ها که شالیزار دارند همسایگان خود را به کیسه ای آرد آرد برنج تولیدی از شالی های خود میهمان می کنند و ماهی گیران نیز ماهی به عنوان تحفه به خانه دوست و همسایه می برند. مومنان توانمند خواربار مورد نیاز خانواده های نیازمند را به صورت هدیه به در خانه هایشان می فرستند تا از ثوابی مضاعف برخوردار گردند. در قدیم مردم با نخستین بانک خروس از خواب بر می خواستند و با خوردن سحری خود را برای یک روز روزه داری آماده می کردند. عزیز طویلی نویسنده تاریخ انزلی می گوید: در انزلی سالهای پیش از جنک جهانی دوم یعنی زمانی که مردم دسترسی چندانی به ساعت نداشتند راهبانها و دهبانها با شلیک تفنک ، هنگام افطار و سحر را به مردم اعلام می کردند . ریش سفیدان شهر به یاد می آورند که زمانی سوت حمام ها نیز وقت غروب و سحر را به اطلاع مردم می رساند که در این میان سوت حمام علی اف معروف بود. بعد از استقرار نیروی دریایی شلیک گلوله توپ وقت سحر و افطار را اعلام می کرد. میهمانی های افطار در این ماه رونق دارد و دعوت از خویشاوندان داماد و عروس (به ویژه در دوران نامزدی )برای افطار از رسمهای این ماه است . پختن نذری بیشتر در شبهای احیاء مرسوم است و آش ، شیربرنج ، شله زرد ، حلوا ، فرنی ، نان و خرما و نان و پنیر و سبزی از شایع ترین نذری ها است . ماهی که در قدیم به وفور وجود داشت و اغلب به شکل تنوری تهیه می شد یکی دیگر از غذاهای اصلی افطار بود ولی امروزه از میزان مصرف آن در این ایام کاسته شده است. شامی لپه که از لپه و نخود خیسانده و چرخ شده و گوشت چرخ کرده تهیه می شود در کنار آش کشک از دیگر خوراکهای ویژه این ماه است. مغازه های تهیه و فروش رشته خشکار که نوعی شیرینی مخصوص ماه رمضان است در اغلب نقاط شهر گشوده می شود و مردم برای سفره افطار و سحری از این شیرینی سنتی خریداری می کنند. این شیرینی از آرد برنج ، مغز گردو ، جوز ، دارچین و شکر تهیه می شود و طرفداران بسیار دارد. صله رحم و کنارگذاشتن کینه ها در این ماه بسیار مهم است و مردم دلخوری ها را کنار می گذارند. درگذشته " کشتی گیله مردی " به عنوان نمادی از پهلوانی ، انسان دوستی و مبارزه با نفس پس از افطار در محلات برگزار می شد و جوانان به این نحو نشان می دادند که به رغم روزه داری چیزی از توان و قدرت آنها کاسته نشده است . شب های احیاء ( هفدهم ، بیست و یکم و بیست و سوم ) نقطه عطف این ماه است. در این شب مومنان تا سحر در مساجد بیدار می مانند و به دعا و نیایش می پردازند. عید فطر که هنگام جشن و سرور مومنان روزه دار است با برپایی نماز عید آغاز می شود و با دید و بازدید و تبریک عید به دوستان و خویشان و انتظار برای رمضانی دیگر پایان می یابد. 620/321 /604