سیر نزولی ارزش دلار و تلاش روسیه برای جایگزینی آن با ارز دیگر ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 90/05/04 اقتصاد.روسیه.آمریکا.دلار مسکو - در حالی که روند سقوط دلار آمریکا در عرصه جهانی ادامه دارد، روسیه تلاش می کند تا با همسویی قدرت های بزرگ همچون چین، ارز دیگری را جایگزین واحد پول آمریکا در معاملات خارجی خود کند.
به گزارش ایرنا، مقام های روسیه بارها از سیاست های مالی آمریکا انتقاد کرده و آن را عامل اصلی بروز بحران مالی و اقتصادی در عرصه جهانی دانسته اند که به گفته آنان در سه سال اخیر صدها میلیاردها دلار به اقتصاد کشورهای جهان خسارت وارد کرده است.
اما اکنون وضعیت به گونه دیگری است و اگر مقام های روسیه در گذشته تنها به انتقاد لفظی از سیاست های اقتصادی ناکارآمد آمریکا می پرداختند، اکنون بر این نکته اصرار دارند که دلار آمریکا به دلیل نداشتن پشتوانه نمی تواند ارز مناسبی برای فعالیت های کلان اقتصادی و ارزی این کشور باشد.
در شرایط کنونی که دولت باراک اوباما در وضعیت بن بست اقتصادی قرار گرفته و برای یافتن راه خروج از بحران، به سیاست کاهش ارزش دلار به منظور افزایش صادرات کالاهای آمریکایی روی آورده است، نارضایتی روس ها نیز به مراتب افزایش یافته است.
سران روسیه در سال های اخیر بارها بر ضرورت تغییر ساختار مالی جهانی تاکید کرده و اتکای این ساختار بر اقتصاد آمریکا را اشتباه بزرگی خوانده اند.
در همین راستا دمیتری مدودیف رییس جمهوری روسیه به تازگی از سیاست های آمریکا و بی ثباتی دلار این کشور به عنوان ارز ذخیره جهانی انتقاد و از جمله تبعات آن به افزایش قیمت نفت در بازار جهانی اشاره کرد که به گفته وی از نارضایتی سرمایه گذاران از دلار آمریکا ناشی می شود.
مدودیف که در همایش اقتصادی بین المللی در سنت پترزبورگ سخن می گفت، همچنین خواستار ایجاد منابع سرمایه گذاری جدیدی شد که جای دلار را بگیرد.
به عقیده رییس جمهوری روسیه، نقشی که آمریکا در اقتصاد جهان برعهده گرفته است، با توانمندی های واقعی این کشور متناسب نیست و این خود یکی از عوامل عمده بحران مالی کنونی در جهان است.
مدودیف گفت که صرف نظر از بزرگی بازار آمریکا و یا میزان قابل اعتماد بودن نظام مالی این کشور، این توانمندی ها قادر نیستند جایگزین بازارهای کالا و یا بازارهای مالی جهانی شوند.
ولادیمیر پوتین نخست وزیر روسیه نیز که از طرفداران پر و پاقرص حذف دلار از معاملات ارزی روسیه است، اخیرا در سومین گردهمایی اقتصادی روسیه و چین در مسکو پیشنهاد کرد در مبادلات بازرگانی دو کشور به تدریج با حذف دلار واحدهای پول ملی (روبل و یوآن ) جایگزین آن شود.
پوتین که بلافاصله پس از بروز بحران مالی جهانی در سال 2008 ، آمریکا و سیاست های اقتصادی این کشور را به باد انتقاد گرفته و آن را غیرمسوولانه خوانده بود، اعلام کرد: ساختار مالی جهان که بر دلار استوار شده با نواقص و مشکلات جدی روبه رو و بحران پیچیده ای بازارهای مالی جهان را فراگرفته است.
در این میان منابع خبری روسیه در روزهای اخیر با اوج گرفتن و تشدید دامنه بحران مالی در آمریکا و کشمکش اوباما و کنگره برای افزایش سقف مجاز بدهی های دولت آمریکا، در گزارش ها و مقالات خود دلار آمریکا را به باد انتقاد گرفته و آن را واحد پولی فاقد پشتوانه و کم ارزش عنوان کردند که شایستگی ندارد تا ارز ذخیره جهانی باشد.
رادیو دولتی صدای روسیه در گزارش تحلیلی در این ارتباط خاطرنشان کرد: آمریکا با بحران مالی و اقتصادی بی سابقه ای در چند دهه اخیر مواجه شده است.
این منبع افزود: در حالی که بدهی دولت آمریکا از مرز 14 هزار میلیارد دلار فراتر رفته است، اوباما برای افزایش دو هزار و 500 میلیارد دلاری سقف بدهی های دولت آمریکا اصرار دارد.
صدای روسیه ادامه داد: در این شرایط هزاران هزار آمریکایی در معرض خطر بیکاری و فقر قرار گرفته اند و اگر تا روز دوم ماه اوت رییس جمهوری و کنگره آمریکا به توافق نرسند، این کشور ورشکسته خواهد شد.
کانال دوم تلویزیون دولتی روسیه هم امروز در گزارشی خاطرنشان کرد: دلار آمریکا در حالی 150 ساله شده است که آثار و نشانه های فرسودگی و کهنگی در آن مشهود است.
این منبع افزود: دلار آمریکا که هیچ پشتوانه طلا ندارد، فقط به این خاطر که ارز شایسته ای در سطح بین المللی وجود ندارد، به عنوان ارز ذخیره جهانی باقی مانده است.
خبرگزاری اینترنتی لنتارو نیز در گزارشی در این زمینه نوشت: روند دور شدن کشورهای قدرتمند آسیایی از دلار به عنوان قدرتمندترین پول جهانی و جایگزین کردن آن با ارز دیگر آغاز شده است، روندی که همراه با پایان حاکمیت دلار بر اقتصاد جهانی، به سیطره نظامی آمریکا دست کم در آسیا نیز خاتمه خواهد داد.
در این گزارش درباره تبعات جایگزینی دلار با ارز دیگر در سطح جهانی گفته شده است که این اتفاق پیامدهای سهمگینی در داخل آمریکا بر جای خواهد گذاشت، زیرا جایگزینی دلار با ارز دیگر، به کاهش شدید بهای آن منجر خواهد شد و این کاهش ارزش، خود را به شکل افزایش شدید هزینه های واردات و نرخ های بهره و از دست رفتن گسترده مشاغل در این کشور نشان خواهد داد.
لنتارو با اشاره به بحران بی سابقه ای که گریبانگیر اقتصاد و ساختار مالی شده است، خاطرنشان کرد: روزهای جاری، سرآغاز پایان حاکمیت دلار به عنوان پول جهانی است.
در این حال بسیاری از کارشناسان روس معقدند در شرایط کنونی کشورهای جهان باید از دلار آمریکا فاصله گیرند تا در قبال سقوط ارزش این واحد ارزی حداقل خسارت را متحمل شوند.
این عده با اشاره به تجربه قبلی کشورهای جهان درباره اقدام غیرعقلانی مقام های کاخ سفید در چاپ اسکناس های بدون پشتوانه بر لزوم بازنگری در ساختار ذخیره ارزی جهان از طریق افزودن واحدهای پولی دیگر به سبد ارزی بین المللی تاکید می کنند.
مراد سیف الدین رییس خبرگزاری اسلام رو روسیه از جمله این کارشناسان است که با اشاره به تلاش های واشنگتن برای خروج از بحران شدید اقتصادی حاکم بر این کشور و کاهش عمدی ارزش دلار، سیاست های مالی آمریکا را عامل اصلی تهدید اقتصاد جهانی عنوان کرد.
وی در گفت وگو با خبرنگار ایرنا خاطرنشان کرد: مقام های کاخ سفید از تاریخ درس نمی گیرند و به یاد نمی آورند که اقدامات آمریکا باعث بروز بحران مالی و اقتصادی در جهان در سال 2008 شد و در مقطع کنونی نیز اقدامات واشنگتن در کاهش عمدی ارزش دلار، جهان را با خطر بروز موج جدید بحران مالی مواجه کرده است.
به عقیده این کارشناس امور بین المللی روسیه، سیاست های اقتصادی غیرمسوولانه دولت آمریکا در سال های اخیر، صدها میلیارد دلار به اقتصاد کشورهای دیگر خسارت وارد کرده است و عواقب شدید و پس لرزه های آن برای روسیه نیز زیان بار بوده است.
رییس خبرگزاری اسلام رو روسیه اظهار داشت: اقدام آمریکا در چاپ دلارهای بی پشتوانه قدمت طولانی دارد و این کشور به شکلی زورگویانه با زیر پا گذاشتن مقررات حاکم بر روابط اقتصادی جهان از 40 سال پیش به چاپ دلارهای بی پشتوانه می پردازد.
وی اضافه کرد: البته چاپ دلارهای بی پشتوانه به عنوان ساده ترین راه برون رفت از بحران اقتصادی آمریکا بدون توجه به اثرات وحشتناک آن بر اقتصاد بین الملل در دوره اوباما سرعت بیشتری یافته و سیل دلار به کشورهای مختلف سرازیر شده است.
فئودر لوکیانف از تحلیلگران رسانه های برجسته روس نیز به تازگی در مقاله ای با عنوان بی مسوولیتی غربی ها خطرناک است، نوشت: هم اکنون غرب به تهدید اصلی برای ثبات اقتصادی جهان تبدیل شده است.
در مقاله یاد شده با اشاره به اینکه آمریکایی ها به هنگام مواجه شدن با مشکلات داخلی خود بقیه جهان و تاثیر مشکلات داخلی این کشور بر زندگی دیگر ملت ها را به فراموشی می سپارند، آمده است: مساله سلطه غرب بر سیاست و اقتصاد جهان چنان نهادینه شده است که تاکنون هیچ تشکل مخالفی در برابر آن شکل نگرفته است.
در ادامه مقاله تشریح شده است: روسیه قادر به رویارویی با سلطه سیاسی اقتصادی غربی ها نیست، جهان اسلام هم هنوز باید با مشکلات درونی خود مقابله کند و کشورهای در حال رشد نیز یا به هیچوجه تمایلی به تجدید نظر در روابط خود با هژمونی غرب ندارند (مانند برزیل و هند) و یا فکر می کنند که دست زدن به اقدام عملی در این حوزه هنوز خیلی زود است (مانند چین ).
در مقاله ریانووستی اضافه شده است: کشورهای در حال رشد بر این باور هستند که ابتدا باید قوای خود را تحکیم بخشند و سپس دید که چه باید کرد و در این راستا در حال حاضر این اتفاق نظر وجود دارد که باید ساختار کنونی جهان برای اجتناب از بدتر شدن وضعیت حاکم بر اقتصاد جهانی حفظ شود.
مقاله با اشاره به محافظه کاری جهان در برابر سلطه اقتصادی و سیاسی غرب یادآور شده است: در حالی که پکن به شدت از سیاست چاپ پول سیستم ذخیره فدرال آمریکا در قبال دلار بی ارزش شده دلخور، اما مجبور است که بر اساس مقررات دیکته شده از سوی غرب به بازی ادامه دهد.
کارشناسان مسایل اقتصادی روسیه با هشدار درباره اینکه شرایط فعلی حاکم بر فضای اقتصادی مشترک جهانی به دلیل سیاست های مالی اشتباه آمریکا می تواند با موج دوم بحران مالی جهانی مواجه شود، بر لزوم تلاش روسیه و قدرت های بزرگ دیگر برای ایجاد کانون ها و مراکر مالی منطقه ای با واحد ارزی معتبری غیره از دلار تاکید می کنند.
البته پیش از این رییس جمهوری روسیه نیز دستور ایجاد چنین مرکزی در مسکو را صادر کرد و در حال حاضر مقدمات ایجاد این مرکز در حال فراهم شدن است.
انتظار می رود در گام نخست چین و کشورهای عضو اتحادیه گمرکی شامل روسیه، قزاقستان و بلاروس در این مرکز مشارکت کنند، اما کارشناسان پیش بینی می کنند که با توجه به گسترده شدن طیف مخالفان بکارگیری دلار در عرصه بین المللی در آینده نزدیک قدرت های بزرگ دیگری همچون جمهوری اسلامی ایران، هند، برزیل و آفریقای جنوبی با توجه به سیاست های مالی نسبتا همگون در چارچوب آن با یکدیگر همکاری کنند.
اروپام1368**518**/2242 شماره 016 ساعت 11:36 تمام
تاریخ انتشار: ۴ مرداد ۱۳۹۰ - ۰۰:۰۱