رشد بازار سرمایه و یک بام و دو هوای منتقدان ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/01/22 اقتصاد.بورس.رشد تهران - از دید بعضی محافل سیاسی و رسانه ای، افت بورس حتما تقصیر سیاست های اقتصادی دولت است اما رونق آن، یا نتیجه دستکاری آمارهاست یا اصلا ربطی به دولت ندارد.
به گزارش روز یکشنبه ایرنا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دولت، ازجمله مهمترین بازارهای اقتصادی مهم در هر کشور بازار سرمایه یا بورس است که نقش مهمی در تجهیز منابع و پس انداز در جهت سرمایه گذاری ها و تامین نیازهای مالی واحدهای تولیدی دارد. دراین میان بورس اوراق بهادار تهران به عنوان یکی از شاخص های مبین وضعیت اقتصادی کشور، نقش مهمی را ایفا می کند.
در سال های اخیر، سیاست های دولت در ارتباط با بازار سرمایه به گونه ای بوده است که حتی بروز بحران جهانی اقتصاد در سال های 2007 و 2008 میلادی نیز نتوانست مانع توسعه این بازار شود. به همین دلیل بود که بجز بورس تهران که با رشد 11 درصدی در ارزش بازار در پایان ماه دسامبر 2008 مواجه شد، 52 بورس دیگر دنیا افت ارزشی از 12 تا 67 درصد را تجربه کردند.
همچنین بنابر یکی از جدیدترین گزارش های فدراسیون جهانی بورس های اوراق بهادار، ارزش جاری بورس تهران در یکسال گذشته میلادی 35 درصد رشد داشته است.
تغییر شاخص بورس بعنوان دماسنج اقتصاد هر کشور نشان از سلامت بازار سرمایه و بطور کلی وضعیت اقتصادی دارد. شاخص کل بورس تهران در سال گذشته با فراز و نشیب هایی همراه بود. کارشناسان اقتصادی برای هر یک از این فراز و نشیب ها، علل مختلفی بیان می کنند اما متاسفانه برخی رسانه ها که در واقع سرچشمه آنها در جریان های سیاسی است، به دلیل تضاد منافع خود با عملکرد دولت عدالت محور و با وجود موفقیت های غیرقابل انکار دولت در بورس تنها به تخریب و تشویش اذهان عمومی بسنده می کنند.
در زمان حاضر نیز با وجودی که بورس های کشورهای مختلف از جمله بورس های عربی مانند بورس دوبی با بحران دسته و پنجه نرم می کنند، شاخص کل بورس تهران دوران طلایی را طی کرده و پس از 5 سال از مرز 13 هزار واحد گذشته است، اما در این میان بازهم برخی مطبوعات و رسانه ها، این رشد را بطور مغرضانه کاذب عنوان می کنند.
روزنامه تحت مدیریت یک ارگان شهری در 19 فروردین ماه سال جاری در این باره نوشت: بدنبال رشد انفجاری شاخص های بورس تهران از ابتدای سال جاری و رشد قیمت سهام شرکت ها، فعالان بازار نسبت به رشد حباب گونه بازار سهام هشدار دادند. هر چند بسیاری از کارشناسان، رشد شاخص های بورس تهران را در سال 89 از قبل پیش بینی کرده بودند اما افزایش انفجاری شاخص های بورس تهران از ابتدای سال جاری تاکنون که در کمتر از یک هفته نزدیک به 800 واحد افزایش یافته واهمه هایی را برای برخی سهامداران بوجود آورده است.
سهامداران حرفه ای بورس تهران به یاد دارند چگونه افزایش حباب گونه و بادکنکی قیمت سهام شرکت ها در سال 83 یکباره فرو ریخت و بسیاری از سهامداران بویژه سهامداران خرد، دارایی های خود را از دست دادند.
آنچه مسلم است سونامی افزایش قیمت کاذب سهام در درجه اول سهامداران خرد را به کام خود فرو خواهد برد و پس از آن تمامیت بازار را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
این در حالی است کهعلی صالح آبادی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با رد هرگونه رشد حباب گونه در بورس معتقد است: هیچ رشد حبابی در بورس تهران وجود ندارد. هم اکنون ضریب قیمت به سود هر سهم (E/P( بورس تهران بین 5 تا 6 مرتبه است در حالیکه این ضریب در بسیاری از کشورها بیش از 15 مرتبه است. مقایسه E/P بورس تهران با سایر کشورها نشان می دهد که قیمت سهام در بازار سرمایه ایران بسیار پایین تر از سایر کشورهاست.
اما اظهارنظرهای مغرضانه و به دور از واقعیت های اقتصادی چندان بی سابقه نیست چنانکه در خرداد ماه سال 1388 نیز که شاخص کل بورس روند نزولی به خود گرفت، این محافل سیاسی و رسانه ای در تحلیل های متعددشان، -سیاست های غلط اقتصادی دولت و عدم توجه به خصوصی سازی و سیاست های اصل <44 را مهمترین عامل افت شاخص بورس عنوان و نسبت به ادامه روند نزولی و ایجاد بحران فراگیر در بازار سرمایه هشدار می دادند.
بطور مثال همان روزنامه تحت مدیریت یکی از ارگان های شهری در تاریخ 25 خرداد ماه 1388 در مطلبی نسبت به سقوط شاخص هشدار داد و نوشت: -شاخص بورس تهران که از ابتدای سال جاری تاکنون با روند مثبتی به کار خود ادامه داده بود روز گذشته با 55 واحد کاهش به 9 هزار و 310 واحد رسید.
این بیشترین میزان کاهش شاخص از ابتدای سال جاری تاکنون است. هنوز کارشناسان از دلایل نزول شاخص تحلیل دقیقی ارائه نکرده اند اما برخی بر این باورند که تحولات پس از انتخابات در کشور از دلایل نزول شاخص در مبادلات روز گذشته است.
یکی دیگر از روزنامه های اقتصادی اصلاح طلب هم با مقصر جلوه دادن دولت در این زمینه عنوان کرد: در زمان حاضر می توان به جرات گفت سرمایه گذار واقعی در بورس وجود ندارد و سهامداران بطوری کاملا جدی به دنبال سرمایه گذاری کوتاه مدت و سفته بازی هستند. پس از رشد چشمگیر شاخص بورس طی 2 ماه گذشته روی دادن برخی وقایع در بورس تهران در 2هفته اخیر باعث شد تا روند روبه رشد معاملات که با وجود تمام محدودیت هایی که بواسطه عرضه کافی سهام در بازار صورت گرفته بود را با تغییری فاحش مواجه کند.
همچنین بدنبال افت بورس در اواخر پاییز، اینگونه تحلیل ها ادامه یافت.
مثلا سایت یک روزنامه تعطیل شده در 23 آذر1388 در این خصوص نوشت: دولت نه تنها باوری بر تاثیر بحران های جهانی بر رکود بورس ندارد، بلکه لزومی هم برای اجرای برنامه های خود ندارد. به هر رو تمام کارشناسان و فعالان بازار امروز را از قبل پیش بینی می کردند و از همان ابتدا نیز یقین داشتند که طوفان بحران مالی به بورس جزیره ای تهران نیز خواهد رسید.
مسئولان نیز در این میان صلاح کار را در این دیدند که بدون دخالت در ریزش شاخص ها نظاره گر به کف رسیدن بازار باشند. این درحالی است که طی 5 سال اخیر ابتدا از طریق توقف و بازگشایی نمادهای معاملاتی، حمایت هایی از شاخص کل بورس شد تا مانع از ترسیم نمودار نزولی بیشتر این متغیر شود.
اما همین رسانه ها با رشد مجدد شاخص کل بورس در اواسط سال گذشته که نتیجه اتخاذ سیاست های مدبرانه دولت در بازار سرمایه بود، تغییر رویه داده و از ایجاد حباب قیمت ها و رشد بادکنکی شاخص بورس خبر دادند و در این میان دولت را به اتهام هایی از قبیل دستکاری شاخص ها متهم می کردند. یک سایت مدعی دفاع از حقوق کارگری در 14 شهریور ماه و یک روزنامه متعلق به یکی از نمایندگان اصلاح طلب، در 15 شهریور سال 1388 در این زمینه نوشتند: -حباب قیمتی در بورس تهران بازخوانی دیکته مسئولان است زیرا با مروری بر سال های گذشته، به این جمع بندی خواهیم رسید که بورس تهران که دماسنج اقتصاد کشور قلمداد می شود، همیشه در دوره دوم ریاست جمهوری دولت ها تبدیل به دماسنج سیاسی کشور می شود... چه کسی باور می کرد بورس تهران که از نیمه دوم سال گذشته به دنبال بروز بحران جهانی و زیان ده شدن بسیاری از شرکت های بورسی با بحران افت شاخص و خروج نقدینگی از بازار کلنجار می رفت، پس از رسیدن به شاخص های هشت هزار واحدی که روی خط روانی قرار گرفته بود، در مدت زمان کوتاهی در نیمه اول سال 88 ، شاخص ها با قدرتی خارق العاده خود را بر سکوی 10 هزار واحدی قرار دهند حال آنکه در جریان این حرکات ابهامات بسیاری بر شاخص بورس تهران وارد است چرا که به اعتقاد کارشناسان و تحلیل گران، بورس تهران به سمت حبابی شدن پیش می رود و به دنبال این ادعا می توان متورم شدن قیمت سهام بسیاری از شرکت های زیان ده در بورس، رشد چند هزار واحدی شاخص در بازه زمانی کوتاه، تشکیل صف های خرید و فروش غیرواقعی و اشاعه شایعات و ارائه اطلاعات نادرست در مورد برخی از سهام پس از بازگشایی نماد شرکت ها را مزید بر علت دانست.
در هر روی، تاکید مغرضانه و به دور از انصاف برخی محافل سیاسی و رسانه ای بر اینکه در زمان کاهش شاخص بورس، -سیاست های غلط اقتصادی دولت < عامل اصلی این کاهش بوده و از طرف دیگر متهم کردن دولت به -دستکاری شاخص و ایجاد حباب در قیمت ها< در زمان رشد شاخص بورس نشان می دهد این محافل با رفتاری متناقض تنها با انگیزه های سیاسی به دنبال تخریب دستاوردهای اقتصادی دولت هستند و تنها موضوعی که کمتر مورد توجه آنها قرار می گیرد، بررسی واقعیات و تاثیر اجرای سیاست های کلان اقتصادی دولت در توسعه بازار سرمایه است.
اقتصام ** 9141 ** 1558 شماره 040 ساعت 14:00 تمام
تاریخ انتشار: ۲۲ فروردین ۱۳۸۹ - ۰۰:۰۱