شیوع بیماریهای گیاهی در خراسان شمالی کشاورزان را نگران کرده است ..................................................
تهران ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/02/30 اجتماعی.کشاورزی.زنگ گندم بجنورد _ شیوع انواع بیماریهای گیاهی در مزارع غلات و باغهای خراسان شمالی کشاورزان و باغداران این استان را نگران کرده است.
شماری از کشاورزان خراسان شمالی روز پنجشنبه در گفتگو با خبرگزاری جمهوری اسلامی تاکید کردند که هم اکنون بیماری زنگ زردگندم بیشتر گندمزارها را فراگرفته است.
یک کشاورز بجنوردی پیش بینی کرد گستره شیوع بیماری زنگ گندم در روزهای آینده افزایش یابد و این روند سبب کاهش بازده تولید گندم در واحد سطح به میزان زیاد خواهد شد.
محمد فیروزه ای گفت: بیماری زنگ گندم علاوه بر مزارع آبی در مزارع دیم نیز بطور گسترده شیوع یافته که زحمات کشاورزان را به هدر داده است.
یک کشاورز مانه و سملقانی نیز گفت: شیوع بیماری زنگ گندم در مزارع این شهرستان طی 10سال گذشته بی سابقه بوده است.
محمد رحیمی افزود: کشاورزان توان مبارزه با این بیماری را ندارند و برای مبارزه با آن نیاز به کمک مدیریت جهاد کشاورزی است.
براساس گزارشهای دریافتی، بیماری زنگ زرد گندم هم اکنون در مزارع شهرستانهای مانه و سملقان، بجنورد، شیروان و فاروج دیده می شود.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در این خصوص به ایرنا گفت: زنگ زرد گندم یکی از آفات خصوصی و خطرناک گندم است که در شرایط آب و هوایی مرطوب ظاهر می شود لذا در سالهایی که میزان بارندگی زیاد باشد طغیان می کند.
محمدنقی کاظمیان اظهار داشت: این بیماری باعث کاهش فتوسنتز در گیاه و افزایش حساسیت به سایر عوامل بیماریزا شده و در نهایت به کاهش عملکر دانه می انجامد و به علت کمبود مواد غذایی، دانه ها چروکیده و لاغر می شوند.
وی افزود: اکثر ارقام دیم کاشته شده در خراسان شمالی به این بیماری حساس هستند.
او اظهار داشت: به علت گستردگی فعالیت بیماری، امکانات بخش دولتی جوابگوی مبارزه نیست و با لحاظ زمان اندک مبارزه با تداوم بارندگیها در روزهای آینده، بر شدت بیماری و میزان خسارت افزوده خواهد شد.
وی گفت: در مکاتبات انجام شده با اداره کل بحران استانداری خراسان شمالی، اعتبار اولیه برای ساماندهی تجهیزات شیمیایی و تهیه امکانات اولیه، بیش از 5/3 میلیارد ریال برآورد شده است.
او با اشاره به اینکه خسارت وارد شده در اثر بیماری زنگ زرد متغیر است ادامه داد: در صورت عدم مبارزه به موقع و تداوم دوره های رطوبتی، حداقل خسارت در وضعیت موجود 20 درصد برآورد می شود.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی افزود: توان و قابلیتهای اقتصادی کشاورزان هر منطقه متفاوت است و در صورت اختصاص اعتبار ، در اندک زمان و تهیه امکانات مورد نیاز باید به کمک کشاورزان شتافت.
وی اظهار داشت: سمپاشی در مناطق دیم، نیاز به تهیه ادوات وابسته مانند تراکتور و تانکر آب دارد و در روستاهای دورافتاده و سختگذر، کار مبارزه با آفات سختتر انجام می شود.
او گفت: 25 هزار هکتار از گندمزارهای استان به زنگ زرد آلوده هستند و تاکنون در هزار و 400 هکتار از کشتزارها، با این بیماری مبارزه شده است.
معاون مدیریت حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز در این باره گفت: بارندگی به باغهای میوه نیز خسارت وارد کرده است.
محمد رضایی افزود: بسیاری از بیماریهای برگی مانند لکه سیاه سیب، لب شتری هلو، غربالی درختان هسته دار و آنتراکنوز گردو در یک ماهه اخیر طغیان کرده و باغداران متحمل خسارت زیاد شده اند.
وی گفت: بارندگیها ضمن اینکه فرصت سمپاشی را به باغداران نداده، به فعالیت بیماری گیاه تداوم داده است.
او اظهار داشت: دوره زندگی بیماریهای گیاهی 15 روز است که در صورت تداوم دوره های مرطوب، سمپاشی باید تکرار شود.
اداره هواشناسی خراسان شمالی متوسط میزان رطوبت در شهرستانهای بجنورد، مانه و سملقان و شیروان را حدود 60 درصد اعلام کرده است.
معاون مدیریت حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: شهرستانهایی که باغهای میوه آنها متحمل خسارت بیماری گیاهی از بارندگیها شده شامل مانه و سملقان، بجنورد، شیروان، فاروج، مناطقی از اسفراین و جاجرم است.
وی اظهار داشت: در هوای بارانی و ابری خسارت بیماریهای گیاهی و فعالیت آنها افزایش می یابد و دوره زندگی جنسی آنها تکرار می شود لذا ضروری است کشاورزان و باغداران سمپاشی دوره ای خود را هر 15 روز برای باغهای میوه و 25 روز برای زنگ گندم تکرار کنند.
او اضافه کرد: با مشاهده نخستین علایم بیماری، شبکه های مراقبت بخشهای دولتی و خصوصی سازمان جهاد کشاورزی اقدام به سرکشی از باغها و مزارع کرده و در قالب مراجعه حضوری به کشاورزان، صدور اطلاعیه، تشکیل کلاسها و کارگاه آموزشی به کشاورزان اطلاع رسانی شده است.
معاون مدیریت حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: با توجه به گستردگی بیماری، امکانات موجود استان جوابگو نسیت و لازم است تا زمان تخصیص اعتبار و تهیه ادوات مورد نیاز، کشاورزان به صورت همگانی در این راستا اقدام کنند.
وی توصیه کرد: کشاورزان کار مبارزه با بیماری زنگ زرد را در کوتاهترین زمان انجام دهند و همچنین از انجام آبیاری غیرضروری و مصرف کودهای ازته خودداری کنند چون شرایط را برای فعالیت بیماری گیاهی مساعدتر می کند.
او تصریح کرد: در صورت قطع بارندگی و رسیدن دوره های گرمایی (30 درجه و به بالا) عملا فعالیت بیماریهای گیاهی مختل می شود.
خراسان شمالی دارای 160 هزار هکتار گندمزار دیم و آبی است و سالانه 250 تا 300 هزار تن محصول از این کشتزارها برداشت می شود.ک/4 330 شماره 011 ساعت 12:43 تمام