بابهره برداری از خط دوم انتقال گازترکمنستان/ سهم ایران در تجارت جهانی گاز افزایش می یابد ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/09/07 اقتصاد.نفت.گاز تهران- بهره برداری از خط دوم واردات گاز از ترکمنستان ، افزایش سهم کشور در تجارت جهانی گاز و پاسخگویی به نیاز متقاضیان گاز ایران را بدنبال دارد.
به گزارش روز یکشنبه خبرنگار ایرنا، مرحله دوم خط لوله 48 اینچ انتقال گاز ترکمنستان - ایران که در مسیری به طول 120 کیلومتر احداث شده است، روز یکشبنه در آیین رسمی با حضور دکتر محمود احمدی نژاد رییس جمهوری ایران و همتای وی، قربانقلی بردی محمداف به بهره برداری رسید.
با تکمیل این خط ، واردات گاز ایران از ترکمنستان در مرحله نخست به 20 میلیون مترمکعب در روز می رسد و در مراحل بعدی این ظرفیت تا روزانه 45 میلیون مترمکعب در روز قابل افزایش است.
بروز سرمای بی سابقه و گسترده در کشور در زمستان سال 1386 و قطع جریان انتقال گاز از سوی ترکمنستان سبب شد تعدادی از شهرهای شمال وشمال شرق ایران با مشکل قطع و کمبود گاز مواجه شوند و وزارت نفت در یک اقدام ضربتی به بازنگری شبکه خطوط لوله گاز کشور پرداخت.
دراین راستا احداث تعدادی خط لوله جدید گاز چون خط لوله شمال ـ شمال شرق و خط دوم انتقال گاز ترکمنستان طراحی و در دست ساخت قرار گرفت.
کل مسیر خط انتقال گاز شمال - شمال شرق کشور به طول یک هزار و 59 کیلومتر شامل دو پروژه بزرگ خط انتقال گاز در حدفاصل پارچین- میامی - سنگ بست و پروژه خط انتقال دوم گاز ترکمنستان به ایران از مرز سرخس تا سنگ بست است بخش اول خط انتقال گاز شمال و شمال شرق از پارچین تا میامی به طول 418 کیلومتر و ازمیامی تا دشت به طول 106 کیلومتر با سرمایه گذاری 600 میلیون دلار و مرحله اول خط دوم انتقال گاز ترکمنستان - ایران، حدفاصل پالایشگاه شهید هاشمی نژاد تا سرخس به طول 35 کیلومتر در سال 1388 به بهره برداری رسید.
بخش دوم این خط از میامی تا سنگ بست به طول 380 کیلومتر و قطر 48 اینچ و ظرفیت انتقال روزانه 58 میلیون مترمکعب گاز و مرحله دوم خط لوله انتقال گاز دوم وارداتی ترکمنستان از پالایشگاه شهید هاشمی نژاد تا سنگ بست به طول 120 کیلومتر و قطر 48 اینچ و ظرفیت روزانه 45 میلیون مترمکعب در مجموع با سرمایه گذاری پنج هزار و 500 میلیارد ریال امروز ( یکشنبه ) به طور رسمی به بهره برداری رسیدند.
جواد اوجی معاون وزیر نفت در امور گاز و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در خصوص بهره برداری از این طرحها گفت:با راه اندازی خط لوله گاز شمال و شمال شرق ، ایران به طور کامل از واردات گاز ترکمنستان بی نیاز می شود.
وی با اشاره به افزایش 60 میلیون متر مکعبی ظرفیت انتقال گاز طبیعی ایران با راه اندازی این خط لوله، افزود: بهره برداری از خط انتقال گاز شمال و شمال شرق کشور علاوه براینکه ظرفیت صادرات گاز ایران از مناطق شمال غربی به کشورهای اروپایی را افزایش می دهد ، کمبودها و نیازهای آتی گاز در منطقه شمال شرق کشور به ویژه استان های سمنان، مازندران، گلستان، خراسان رضوی و خراسان شمالی و جنوبی را تا افق چشم انداز بیست ساله تامین خواهد کرد.
اوجی با بیان اینکه با راه اندازی خط لوله شمال و شمال شرق امکان انتقال مستقیم گازهای پارس جنوبی به استانهای شرق و شمالی کشور فراهم می شود، افزود: در شرایط فعلی امکان انتقال گاز این میدان مشترک از مسیر خط هشتم سراسری به خط لوله پنجم تهران و سپس خط لوله شمال و شمالشرق فراهم شده است.
اصغر سهیلی پور مسئول پیگیری صادرات گاز ایران نیز بابیان اینکه تزریق گاز به خط لوله دوم انتقال گاز ترکمنستان به ایران با 18 میلیون مترمکعب در روز آغاز و به 20 میلیون مترمکعب در روز افزایش می یابد، گفت: هم اکنون گازرسانی به استان های شمالی کشور با گاز تولیدشده در جنوب کشور درحال انجام است.
وی افزود: با بهره برداری از خط لوله دوم انتقال گاز ترکمنستان - ایران، گازرسانی به مناطق شمال شرق کشور به ویژه استان های سمنان، مازندران، گلستان و خراسان های رضوی، شمالی و جنوبی پایدار می شود.
اوج مصرف گاز کشوردر فصل زمستان 580 تا 600 میلیون متر مکعب در روز پیش بینی می شود.
علیرضا غریبی مدیر عامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران نیز پیشتر ظرفیت نهایی خط لوله دوم گاز وارداتی ترکمنستان را 45 میلیون متر مکعب در روز عنوان کرد و گفت: با تکمیل و بهره برداری از این خط لوله ظرفیت واردات گاز طبیعی از ترکمنستان تا سقف 8 میلیارد متر مکعب در سال افزایش می یابد انتقال مستقیم گاز پارس جنوبی به شمال شرق ایران ، بی نیازی واردات گاز برای تامین گاز 16 استان شمالی کشور ، ایجاد کریدور جدید برای سوآپ و ترانزیت گاز به بازارهای شرق اروپا ، افزایش پایداری شبکه سراسری گاز و افزایش سهم ایران در تجارت جهانی گاز را بدنبال دارد.
اقتصام 1053** 1561** شماره 034 ساعت 12:32 تمام
تاریخ انتشار: ۷ آذر ۱۳۸۹ - ۰۰:۰۱