اهم رویدادهای بخش کشاورزی در سال 89 ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/12/21 اقتصاد.کشاورزی.سال 89 تهران - سال 1389، سال پرافت و خیزی برای بخش کشاورزی بود، سالی که تولیدات این بخش بنا به پیش بینی وزیر جهادکشاورزی به 107 میلیون تن رسید ، قانون افزایش بهره وری مصوب، و خودکفایی نسبی در 10 محصول محقق شد و البته در کنار این اخبار تولیدکنندگان با مشکلاتی نیز روبرو بودند.
به گزارش روز شنبه خبرنگار اقتصادی ایرنا، تصویب قانون افزایش بهره وری در بخش کشاورزی و منابع طبیعی در اوایل سال جاری به تصویب رسید و در مرداد ماه توسط رئیس جمهور ابلاغ شد.
این قانون به مباحثی از جمله واردات محصولات کشاورزی، اجرای اصل 44 قانون اساسی در بخش کشاورزی، پذیرش اسناد مالکیت مشاعی و نسقی اشخاص و قراردادهای اجاره و یا بهره برداری از اراضی ملی و دولتی و سند مالکیت اعیانی احداثی به عنوان وثیقه برای اعطای تسهیلات توسط بانک ها، جلوگیری از هجوم شنهای روان و گردوغبار می پردازد.
یکی از مهمترین مواد این قانون که در راستای حمایت از تولیدات داخلی مصوب و ابلاغ شده ، عبارت است از: وزارت بازرگانی و سایر اشخاص حقیقی و حقوقی اعم از دولتی و غیردولتی قبل از واردات کالاها و یا محصولات بخش کشاورزی ( اعم از خام و یا فرآوری شده ) و یا مواد اولیه غذایی مورد نیاز صنایع غذایی و تبدیلی موظفند از وزارت جهاد کشاورزی مجوز لازم را اخذ کنند.
همچنین دولت مکلف است به منظور حمایت از تولیدات داخلی، برای واردات کلیه کالاها و محصولات بخش کشاورزی تعرفه موثر وضع کند به گونه ای که نرخ مبادله همواره به نفع تولیدکننده داخلی باشد.
** دستیابی به خودکفایی نسبی در تامین 10 محصول کشاورزی در سی و دومین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در تولید 10 محصول کشاورزی به خودکفایی نسبی دست یافتیم و در حالی که در اوایل انقلاب اسلامی صادرات عمده ای در بخش کشاورزی نداشتیم و بیشتر واردکننده این محصولات بودیم، هم اکنون بیش از 49 محصول را به دیگر کشورها صادر می کنیم.
همچنین تولید انواع محصولات کشاورزی که در اوایل انقلاب اسلامی تنها حدود 24 میلیون تن بود در سال جاری به 107 میلیون تن رسید.
* امضای 14 قرارداد انتقال فن آوری در بخش کشاورزی در آخرین ماه سال جاری، یکی از مهمترین اتفاقات بخش کشاورزی روی داد و آن برگزاری نخستین فن بازار ملی کشاورزی و منابع طبیعی بود که در مدت برگزاری این فن بازار 14 قرارداد انتقال فن آوری میان محققان و سرمایه گذاران به امضا رسید.
ایجاد فضایی مناسب برای تجاری سازی، توسعه کشاورزی دانش بنیان و نیازسنجی بنگاه های اقتصادی از مهمترین اهداف برگزاری این فن بازار عنوان شد که 571 فن آوری در بخش های مختلفی نظیر زراعت، باغبانی، شیلات، منابع طبیعی در آن ارایه شد.
* بروز آتش سوزی در جنگل های کشور آتش سوزی در جنگل های کشور هر ساله در سطح محدودی گزارش می شد که امسال نیز به دلایلی از جمله کاهش میزان بارندگی و رطوبت هوا و همچنین افزایش میزان دما، این واقعه در سطحی بسیار گسترده صورت گرفت.
در گسترده ترین موارد سطح آتش سوزی های استان گلستان 2 هزار و 760 هکتار بود که از این میزان 30 هکتار به طور کامل در آتش سوخت که باید برای احیای این عرصه ها درختان جدید کاشته شود.
در کنار آتش سوزی های شمال کشور، به دفعات شاهد وقوع آتش سوزی در جنگل های بلوط زاگرس نیز بودیم.
** قطع درختان جنگلی 16 درصد کاهش یافت رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور البته از کاهش 16 درصدی حجم قطع درختان جنگلی نسبت به سال گذشته خبر داد.
بدنبال این امر در این مدت حضور دام غیر مجاز در عرصه های جنگلی 20 درصد، پرونده تخلف در بخش منابع طبیعی 40 درصد و مساحت اراضی تصرفی نیز 35 درصد کاهش یافته است.
* بهبود 96/1 میلیارد دلاری تراز بازرگانی بخش کشاورزی از دیگر رویدادهای مهم این بخش می توان به بهبود تراز بازرگانی بخش کشاورزی در سال جاری اشاره کرد که تراز بخش کشاورزی در 10 ماهه سال 89، 96/1میلیارد دلار بهبود یافت.
تراز بازرگانی بخش کشاورزی در سال 87 به دلیل خشکسالی های پی در پی کاهش یافته بود که شرایط اقتصادی بعد از آن در بخش کشاورزی نشان از رشد مثبت دارد.
صادرات بخش کشاورزی در 10 ماهه اول سال 89 ، 98/2 میلیارد دلار اعلام شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل 35 درصد رشد صادرات داشته است.
همچنین در 10 ماهه امسال نیز 9/3 میلیارد دلار واردات داشتیم که نسبت به مدت مشابه سال قبل 23 درصد کاهش یافته است.
** شیوع بیماری تب برفکی شیوع بیماری تب برفکی در واحدهای دامداری کشور که خسارات زیادی به این بخش وارد کرد مربوط به دام هایی است که از مرزهای شرقی (هند و پاکستان ) بصورت قاچاق وارد کشور می شوند.
این بیماری تاکنون تعدادی از احشام را در استانهای سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و رضوی، اصفهان، یزد، کرمان و کهگیلویه و بویراحمد تلف کرده است.
در سال جاری حدود پنج هزار کانون آلودگی به تب برفکی در سراسر کشور گزارش شد که رشد سه و یک دهم برابری تعداد کانون آلودگی در جمعیت گاوی و رشد چهار و هشت دهم برابری تعداد کانون آلودگی در جمعیت گوسفند و بز کشور در سال 1388 در مقایسه با سال 1387 نشان دهنده شیوع گسترده این بیماری و تحمیل خسارت های فراوان بر اقتصاد دامپروری کشور است.
این امر منتج به آن شد که واکسن تب برفکی ساخت پژوهشگران موسسه سرم سازی رازی به بازار وارد شود.
** تلف شدن ببر سیبری و کشته شدن 8 شیر در باغ وحش تهران یک قلاده ببر نر در دهم دیماه به دلیل مبتلا شدن به بیماری مشمشه از بین رفت و بدنبال آن تعدادی دیگر از گوشت خواران باغ وحش تهران نیز به این بیماری مبتلا شدند که برای کنترل آن وضعیت قرنطینه ای در این باغ وحش حاکم شد و هشت قلاده شیر نیز به دلیل ابتلا به بیماری واگیردار کشته شدند.
** افزایش 70 درصدی بودجه عمرانی بودجه عمرانی بخش کشاورزی در لایحه بودجه سال 1390 نسبت به سال جاری 70 درصد رشد داشته است، که به این ترتیب سال آینده شاهد یک تحول اساسی در بخش کشاورزی خواهیم بود که نه تنها قادر خواهیم بود نیازهای کشور را تامین کنیم بلکه به توسعه صادرات دست پیدا خواهیم کرد .
** پوشش آبیاری های نوین در اراضی کشاورزی در سال جاری دستاوردهای زیادی در توسعه زیر ساخت های فنی تولید مثل آب و خاک داشتیم و شاهد یک جهش در این زمینه بودیم که مسیر پیشرفت و توسعه زیر ساخت های فنی ما در بحث آب و خاک بصورت تصاعد هندسی در حال افزایش است.
آبیاری تحت فشار در طول 16 ماه اول دولت دهم به 166 هزار هکتار در سال رسیده که دو برابر مدت مشابه دوره قبل است.
بنا به گفته وزیر جهادکشاورزی این رشد بصورت تصاعدی افزایش پیدا می کند و به زودی به 200 هزار هکتار در سال و 500 هزار هکتار در سال خواهد رسید.
اقتصام 1319**9189** شماره 038 ساعت 13:00 تمام
تاریخ انتشار: ۲۱ اسفند ۱۳۸۹ - ۰۰:۰۱