خشکسالی مازندران را تهدید می کند، کارشناسان بر مدیریت آب تاکید دارند ...................................................................
ساری ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 25/01/87 داخلی.اقتصادی.کشاورزی.خشکسالی.مازندران.
کاهش350 میلیون مترمکعب برابر با 24 درصد روان آب رودخانه های مازندران نشان از تهدید جدی کم آبی و خشکسالی استان است که به گفته کارشناسان امر مدیریت بسیار جدی بر تامین و مصرف آب کشاورزی را می طلبد.
سال آبی از مهرماه هرسال تا شهریور سال بعد محاسبه می شود و براساس آمار آب منطقه ای و هواشناسی در شش ماهه سال آبی کنونی، با کاهش قابل توجه بارش و روان آب برای مصرف کشاورزی مواجه هستیم.
به گفته کارشناسان کشاوزری، آب منطقه ای و هواشناسی، عملیات کشاورزی باید زودتر ازسال های پیش شروع شود تااز آب هایی که اکنون به صورت هرز به دریا می ریزد استفاده بهینه شود.
پتانسیل آب در مازندران شش میلیون و 600 هزار مترمکعب است که ازاین میزان چهار میلیون و 900 هزار مترمکعب آب سطحی و یک میلیون و 700 هزار مترمکعب آب زیرزمینی است.
اکنون یک میلیون و 550 هزار مترمکعب در بخش آب سطحی و یک میلیون و 350 هزار مترمکعب در بخش آب زیرزمینی بهره برداری می شود و مابقی آب سطحی به صورت هرز طی سال به دریا می ریزد.
مازندران دارای 460 هزار هکتار اراضی باغی و زراعی است که از این میزان 240 هزار هکتار اراضی برنجکاری است که از نیمه دوم اسفند ماه که فعالیت شخم و شیار آغاز می شود تا10 روز مانده به برداشت شالی (بین 75 تا 90 روز) این اراضی باید به صورت مداوم پر آب باشد.
مدیرعامل آب منطقه ای مازندران در گزارشی به ایرنااعلام کرد: 85 درصد منابع آبی کشاورزی استان با مشارکت مردم از طریق سردهنه های سنتی و رودخانه ها آبگیری می شود و به همین دلیل با کاهش آورد آب در روخانه ها مواجه ایم.
"عزیزالله واحد" در عین حال گفت: براساس پیش بینی وزارت نیرو ،ازمهرماه سال قبل تاکنون 88 درصد سدها و آب بندانهای مازندران آبگیری شده و نسبت به مدت مشابه سال آبی گذشته 10 درصد افزایش ذخیره آب وجود دارد.
وی به آبگیری 92 درصدی 660 قطعه آب بندان موجود استان اشاره کردو ادامه داد: بر اساس گزارش هواشناسی با کاهش بارندگی مواجه هستیم و خشکسالی و کم آبی کشاورزی استان را تهدید می کند.
"واحد" گفت: اگر روند نباریدن باران دراستان ادامه یابد برای رفع این بحران نیاز به همکاری کشاورزان است.
وی خطاب به کشاورزان گفت : کشت و کار و آب تخت کردن را زودتر شروع کنند هر چند شرکت آب منطقه ای نیز با پیش بینی در ذخیره و مدیریت آب در کنار کشاورزان است.
مدیری عامل آب منطقه ای مازندران به کشاورزان اطمینان داده است تا با همکاری 200 نفر از متخصصان در توزیع آب دقت لازم اعمال شود.
وی به نوبت بندی آب کشاورزی و برنامه ریزی در این زمینه اشاره کردو اظهار داشت: امیدواریم با دعای خیر مردم شاهد بارش بارندگی بوده تا مشکلات کم آبی و تهدید خشکسالی کاهش بیابد.
"واحد" به آماده بودن طرح جامع آب استان اشاره کرد و افزود: وزارت نیرو به مشکلات کمبود آب مازندران توجه کرده و نگاهش برای حل این مشکلات معطوف شده است.
"ابوطالب شفقت" استاندار مازندران نیز بر کشت و کار بموقع کشاورزی استان تاکید کرد وگفت: وزارت نیرو کمترین سرمایه گذاری را در بخش آب مازندران انجام داده است.
استاندار مازندران خاطر نشان کرد: وضعیت آب شرب مردم در بسیاری از روستاهای استان با مشکلات جدی مواجه است.
وی با یادآور شدن ضرورت مدیریت آب کشاورزی به مسوولان جهاد کشاورزی و آب منطقه ای گفت: کشاورزان نیز باید ضمن همکاری، بر آبیاری اراضی شالیزاری مدیریت صحیح داشته باشند.
به گزارش ایرنا رییس سازمان هواشناسی جمهوری اسلامی ایران در سفر خود به مازندران امسال را سال کم آبی و خشکسالی برای کشور پیش بینی کرد.
"علی محمد نوریان" در گفت و گو با ایرنا گفت: هرچند که سال گذشته بیشترین بارندگی ها رادر استان کویری سیستان و بلوچستان داشتیم ولی در مجموع با بارش های مناسبی در سطح کلی کشور مواجه نبودیم.
وی بابیان اینکه بارش برف و باران سال گذشته در کشور مقطعی بوده وتداوم نداشته است، تصریح کرد: سال گذشته فقط شاهد افزایش سرما در کشور بودیم که این امر هم خود باعث خسارتهای زیادی در بخشهای مختلف کشاورزی شد.
به گفته نوریان، براثر کم آبی و خشکسالی موجود در کشور کشت های دیم تا حدود 50 درصد دچار خسارت شده اند.
وی گفت: به رغم کاهش در میزان بارندگی ها، با پرشدن اکثر سدهای کشور مشکل حاد آب آشامیدنی نخواهیم داشت.
وی در عین حال گفت: باتوجه به پیش بینی ها به نظر می رسد که امسال در بخش کشاورزی در برخی از استان ها شاهد کاهش تولید محصول باشیم.
مدیرکل هواشناسی استان مازندران نیز از کاهش 33 درصدی بارندگی در فروردین امسال نسبت به فروردین سال قبل خبر داد و گفت: در 20 روز اول فرودین سال جاری فقط 8/1 میلیمتر باندگی داشته ایم که این رقم درمدت مشابه فروردین سال قبل 4/61 میلیمتر بوده است.
"یدالله افشار" در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به تهدید خشکسالی برای کشاورزان مازندران اشاره کرد و افزود: متاسفانه علاوه بر اینکه با کاهش بارندگی مواجه هستیم به دلیل افزایش 10درصدی دمای هوای اسفند پارسال و فروردین امسال نسبت به مدت مشابه دو ماهه سالهای قبل روند تبخیر برف و یخ نیز زیادتر شده است.
وی به بارش برف سنگین بهمن سال قبل در مازندران اشاره کرد و گفت: به دلایل مختلف تغییر وضعیت جوی و اقلیمی در مناطق مختلف کره زمین را شاهد هستیم که دمای هفت درجه زیر صفر دشت و جلگه مازندران در بهمن سال قبل نیز در 45سال اخیر استان بی سابقه بوده است.
وی رطوبت جوی کنونی مازندران را در حد پایین دانست و دلیل آن را بالا بودن درجه حرارت اعلام کرد.
وی گفت: به طور کلی در مازندران در فصول پاییز، زمستان، تابستان و بهار به ترتیب بیشترین بارندگی رخ می دهد.
وی ابراز امیدواری کرد: در بارش مرحله ای احتمالی که تا پایان بهار امسال در مازندران پیش بینی می شود شاهد استفاده بهینه در مصارف کشاورزی باشیم.
وی گفت: به نظر می رسد با توجه به پیش بینی های انجام شده مقدار بارش باران در بهار امسال نسبت به سال قبل 30 درصد کاهش یابد. ک/4 2585/402/508 شماره 148 ساعت 18:46 تمام