شالیکاران غرب مازندران از کمبود شدید آب ابراز نگرانی می کنند ............................................................
نوشهر ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 05/02/87 داخلی.اقتصادی.آب. شالیزاری.
جمعی از شالیکاران غرب مازندران با اشاره به آغاز نشای برنج در منطقه ، از کمبود شدید آب در بخش کشاورزی ابراز نگرانی می کنند.
کاهش 350 میلیون مترمکعب برابر با 24 درصد روان آب رودخانه های مازندران و کاهش 30 درصد نزولات آسمانی موجب شد تا شالیکاران در آغاز فصل کشت با کبمود آب برای کشاورزی روبرو شوند.
این کمبود آب و خشکسالی در مناطق مازندران در حالی است که درصد بالایی از آبهای سطحی و زیرزمینی موجود در استان بدون استفاده به دریا می ریزد.
با این حال به گفته جمعی از مسوولان و کارشناسان ، کشاورزان باید ضمن زودتر شروع کردن کشت و کار در آب تخت کردن ، برای مدیریت در مصرف آب همکاری کنند.
به تاکید جمعی از کشاورزان غرب مازندران ، اگر روند کم آبی در منطقه تداوم یابد بسیاری از کشاورزان با چالش جدی مواجه می شوند.
آنان در گفت و گو با خبرگزاری جمهوری اسلامی خواهان اتخاذ تدابیر اصولی و عملی برای رفع بحران کم آبی و تامین آب مورد نیاز اراضی کشاورزی شدند.
غرب مازندران حدود 40 هزار هکتار اراضی شالیزاری دارد.
رییس شورای اسلامی روستای ذوات شرقی چالوس گفت : برای رفع بحران کم آبی به همکاری مسوولان امر و کشاورزان نیاز داریم.
" اسماعیل رجایی " در گفت و گو با ایرنا افزود : به دلیل خشکسالی، آبی که وارد سر دهنه این روستا می شود کم بوده و پاسخگوی نیازها نیست.
وی اظهار داشت : آب اراضی منطقه و روستاهای حاشیه از رودخانه ذوات تامین می شود که در سال جاری آب آن بسیار کم و موجب نگرانی کشاورزان شده است.
وی خاطرنشان کرد : به رغم این که اهالی کشت و کار وآب تخت کردن اراضی کشاورزی را زودتر از سال قبل شروع کردند، هنوز آب همه اراضی را فرانگرفته است.
به گفته رجایی کمبود آب زراعی موجب می شود تا کشاورزان به موقع نتوانند اراضی را کشت کنند و این به ضرر آنها است.
رییس روستای ذوات شرقی سطح زیر پوشش اراضی شالیزاری این روستا را 50 هکتار اعلام کرد و گفت : بالا بودن هزینه های تولید از یک سو و کمبود آب مشکلات فراروی کشاورزان را دو چندان کرده است.
" اصغر رجایی " که میراب سه روستا ذوات ، عرب خیل و پری آباد نیز است ، یادآور شد : آب رودخانه منطقه در سال جاری در مقایسه با سالهای گذشته بسیار کمتر شده است.
وی تصریح کرد : باید با مدیریت بهینه از هدر رفتن روان آب رودخانه های منطقه جلوگیری شود و برای مصارف کشاورز استفاده کنند.
به گفته او برای بازسازی سردهنه زراعی منطقه به بیل مکانیکی نیاز داریم و مسوولان امر همکاری کنند.
رییس شورای اسلامی روستای حمزه علیا نوشهر به ایرنا گفت : کمبود شدید آب در این روستا موجب شد تا هنوز کشاورزان نشاء برنج را آغاز نکنند.
" ناصر نوری کجوریان " افزود : کشاورزان منطقه در این بحران تردید دارند که زمینهایشان را به زیر کشت ببرند.
وی اظهار داشت : بحران خشکسالی موجب شده تا برخی از کشاورزان ، اراضی را به باغ تبدیل کنند یا تغییر کاربری دهند.
به گفته او مسوولان امر در شرایط کنونی حمایت بیشتری از کشاورزان کنند زیرا اهالی منطقه درآمدی جز کشاورزی و باغداری ندارند.
رییس شورای اسلامی روستای حمزه ده علیا ادامه داد : این مشکلات در حالی است که به باغات منطقه غرب مازندران بر اثر بارش و سرمای شدید سال گذشته خسارت هنگفتی وارد شده است.
نوری کجوریان گفت : آب اراضی این روستا از چشمه " دودگر" تامین می شودکه در سال های گذشته ، نیازآبی اراضی سه روستای همجوار را تامین می کرد.
وی تصریح کرد : اگر مسوولان امر تدابیری ویژه ای برای کشاورزان اتخاذ نکنند، باید منتظر پیامدهای زیانباری در این بخش بود.
فرماندار نور به ایرنا گفت : به دلیل اهمیت آب آشامیدنی و کشاورزی ، جلسه ویژه ای با شرکت مسوولان مربوط در این نهاد تشکیل شد.
" سید علی اصغر حسینی " افزود : باید با همکاری مردم، بحران خشکسالی را مدیریت کنیم و این معضل را پشت سر بگذاریم.
وی اظهار داشت : ادارات امور توزیع و بهره برداری آب شهرستان به گونه ای عمل کردند تا از هدر رفتن روان آب های رودخانه ها به دریا جلوگیری و به سمت آبندانها هدایت شود.
وی خاطرنشان کرد : همچنین در مناطقی که نیاز به احداث چاه های جدید است ، هماهنگی لازم برای صدور مجوز صورت گرفته است.
به گفته حسینی اگر کشاورزان همکاری نکنند در کنترل بحران با مشکل مواجه می شویم.
" یزدان قلی خزایی " سرپرست جهاد کشاورزی چالوس به ایرنا گفت : در حال حاضر دراین شهرستان کمبود آب زراعی وجود ندارد و سردهنه های موجود نیز بازسازی شد.
وی خاطرنشان کرد: تمهیدات لازم برای مصرف بهینه آب و مدیریت برای مقابله با خشکسالی در منطقه صورت گرفته است.
شهرستان چالوس بیش از دو هزار و 600 هکتار اراضی شالیزاری دارد.
" اسماعیل شهسواری " مدیر جهادکشاورزی نوشهر به ایرنا گفت: برای جلوگیری از کمبود آب در بخش کشاورزی، تشکیل ستاد بحران خشکسالی ضروری است.
وی ادامه داد : کاهش بارندگی موجب بروز کم آبی و مشکل برای کشاورزان منطقه شده است.
طبق آمار در فروردین ماه سال جاری در نوشهر، 6/2 میلی متر باران باریدکه در مقایسه با مدت مشابه سال ماقبل ، بیش از 80 درصد کاهش داشته است.
" علی اکبر عباسی " رییس اداره آبیاری نوشهر و چالوس با بیان اینکه در سال زراعی جاری با کاهش چشمگیری بارندگی مواجه هستیم ، گفت : ذخایر آبی منطقه کم است زیرا سدهای مخزنی و آبندان در منطقه وجود ندارد.
وی اظهار داشت : آنچه که اهمیت دارد مدیریت توزیع آب بوده و تسریع در بازسازی سردهنه از جمله تلاشها است.
وی اضافه کرد : درصد بالایی از 38 سردهنه رزاعی منطقه بازسازی شد و مشکلی در این زمینه وجود ندارد.
عباسی گفت : برخی از سردهنه های روستاهای مجیدآباد، گرامجان، دارمیشکلا و کوشکسرا، بازسازی و مدرن شد و این امر وضعیت آبرسانی را تسهیل می مند.
رییس اداره آبیاری نوشهر و چالوس افزود : بیشترین مشکل کم آبی درمنطقه شرق نوشهر است و برای رفع این مشکل آب سد صلاحالدین کلا مدیریت می شود.
وی ظرفیت این سد را حدود دو میلیون متر مکعب ذکرکرد.
به گفته او با آبگیری کانال انتقال آب چالوس به دشت هراز آمل نیز مشکل کم آبی سطح وسیعی از اراضی این شهرستان حد فاصل چالوس تا منطقه خیرود نوشهر برطرف می شود.
همچنین جمعی از کارشناسان امر با اشاره به مشکلات موجود بخش کشاورزی ، بر لزوم فرهنگ سازی بیمه کشاورزی تاکید دارند.
نوشهر و چالوس 34 هزار هکتار اراضی کشاورزی و شالیزاری دارد. ک/4 506/7516/621 شماره 032 ساعت 11:52 تمام
تاریخ انتشار: ۵ اردیبهشت ۱۳۸۷ - ۰۰:۰۱