دستورالعمل فعالیت بازارگردانی در بورس اوراق بهادار تهران ..................................................
تهران ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 87/05/23 اقتصاد.بورس .بازار گردانی هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار، دستورالعمل فعالیت بازارگردانی در بورس اوراق بهادار تهران را تصویب کرد.
به گزارش ایرنا به نقل از سنا، این دستورالعمل در راستای اجرای ماده 34 قانون بازار اوراق بهادار مصوب آذرماه سال 1384 مجلس شورای اسلامی و به منظور تعیین حدود تعهدات و نحوه فعالیت بازارگردانی در بورس اوراق بهادار تهران تنظیم شده است.
متن کامل دستورالعمل فعالیت بازار گردانی در بورس اوراق بهادار تهران به شرح زیر است: ** شرایط و مراحل اعطای مجوز بازارگردانی ماده 2 مطابق دعوت بورس که در پایگاه الکترونیکی رسمی بورس منتشر می شود، متقاضی دریافت مجوز بازارگردانی تقاضای خود را برای بازارگردانی ورقه بهادار، ارائه می دهد. این تقاضا باید براساس فرم پیوست و حاوی، تعهدات متقاضی در مورد دامنه مظنه باشد.
ماده 3 بازارگردان موظف است برای انجام امور بازارگردانی، هر ورقه بهادار، ایستگاه معاملاتی و مسئول انجام معاملات جداگانه ای را طبق مقررات اختصاص دهد. بازارگردان همچنین موظف است کلیه معاملات ورقه بهادار، دریافت ها، پرداخت ها، هزینه ها و درآمدهای مرتبط با بازارگردانی را در سرفصل حساب های جداگانه ثبت و در مقاطع سه ماهه به سبا و بورس گزارش کند.
ماده 4 اعطای مجوز بازارگردانی برای هر ورقه بهادار، به طور جداگانه صورت خواهد گرفت.
ماده 5 حداقل سرمایه ثبت شده و سایر شرایط متقاضی برای دریافت مجوزبازارگردانی توسط هیات مدیره سبا تعیین می شود.
ماده 6 بازارگردان برای تامین منابع مالی یا اوراق بهادار مورد نیاز خود می تواند در قالب قرار-داد از مشارکت سایرین استفاده کند. توافق مزبور می >تواند شامل حق >الزحمه مدیریت و مشارکت در سود و زیان قرارداد باشد.
ماده 7 بورس ظرف حداکثر 15 روز پس از دریافت درخواست متقاضیان، نظر خود را جهت اعطای مجوز بازارگردانی به سبا پیشنهاد می کند. در صورت اعطای مجوز بازارگردانی به متقاضی، تاریخ آغاز و پایان فعالیت مزبور در مجوز اعطایی ذکر خواهد شد.
تبصره: مجوز بازارگردانی حداکثر برای دوره یک ساله اعطا می شود و قابل تمدید است.
** وظایف و اختیارات بازارگردان ماده 8 بازارگردان فعالیت بازارگردانی ورقه بهادار، را در کد بازارگردانی انجام می دهد.
برای انتقال ورقه بهادار به کد بازارگردانی، بازارگردان باید فرم پیوست این دستورالعمل را که به تایید مالک یا مالکان ورقه بهادار رسیده است، تکمیل و به شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار تسلیم کند تا تعداد ورقه بهادار معین شده در فرم مذکور، توسط شرکت اخیرالذکر به کد بازارگردانی ورقه بهادار منتقل شود.
ماده 9 بازارگردان موظف است، سفارش های خرید و فروش خود را با رعایت شرایط زیر وارد سامانه معاملات بورس کند: الف ) قیمت های پیشنهادی در این سفارش ها باید در دامنه مجاز نوسان باشند.
ب ) تفاوت بین کمترین قیمت خرید در سفارش های خرید و بیشترین قیمت فروش در سفارش های فروش، حداکثر برابر دامنه مظنه باشد.
ج ) حجم سفارش های خرید و فروش باید با یکدیگر برابر و هر یک معادل یا بیش از حداقل سفارش انباشته باشد.
تبصره: در صورتی که در اثر انجام معامله، حجم سفارش خرید یا فروش کمتر از حداقل سفارش انباشته شود یا تساوی میان آنها از بین برود، بازارگردان موظف است حداکثر ظرف دو دقیقه، حجم سفارش های مزبور را با یکدیگر برابر و معادل یا بیش از حداقل سفارش انباشته کند.
ماده 10 در طول مدت بازارگردانی، حداقل موجودی اوراق بهادار در کد بازارگردانی در هر فاصله زمانی ده روزه نباید از 5 برابر حداقل معاملات روزانه کمتر باشد.
** وظایف و اختیارات بورس در امور مرتبط با بازارگردانی ماده 11 بورس در پایگاه الکترونیکی رسمی خود از متقاضیان برای ارائه تقاضای بازارگردانی اوراق بهادار مورد نظر خود در موقع مقتضی دعوت می کند. در دعوتنامه مذکور شرایط بازار-گردانی که از جمله می تواند شامل دامنه مجاز نوسان، حداقل سفارش انباشته، حداقل معاملات روزانه، حداقل دوره زمانی مورد قبول برای بازارگردانی هر ورقه بهادار و چگونگی ارسال تقاضاهای بازارگردانی باشد، درج می شود.
تبصره :1 فهرست اوراق بهادار مورد نظر و شرایط مذکور در این ماده باید قبلا به تایید سبا برسد.
تبصره :2 از روز شروع بازارگردانی، دامنه جدید نوسان قیمت، جایگزین دامنه نوسان قیمت قبلی می >شود.
تبصره :3 دامنه نوسان قیمت در روز بازگشایی نماد، تابع ضوابط مربوطه است. همچنین حجم مبنا در محاسبه قیمت پایانی نمادهای دارای قرارداد بازارگردانی اعمال نخواهد شد.
ماده 12 بورس بر چگونگی انجام وظایف بازارگردان و همچنین احراز و حفظ شرایط در نظر گرفته شده در این دستورالعمل نظارت دارد.
ماده 13 بورس موظف است فهرست اوراق بهادار دارای بازارگردان، و همچنین اوراقی که مجوز بازارگردانی آنها لغو یا اتمام شده است را به همراه ذکر نام بازارگردان و تاریخ شروع و خاتمه بازارگردانی، تهیه و در پایگاه الکترونیکی رسمی خود منتشر کند. تغییرات این فهرست باید به >صورت روزانه، به >هنگام شود.
** شرایط معافیت بازارگردان از انجام وظایف بازارگردانی ماده 14 هرگاه حجم معاملات بازارگردان بر روی ورقه بهادار در یک روز معاملاتی، برابر یا بیش از حداقل معاملات روزانه شود، تعهد بازارگردان در آن روز معاملاتی، ایفا شده تلقی می شود.
ماده 15 در شرایط زیر، بازارگردان تعهد به اجرای وظایف بازارگردانی ندارد: الف ) در صورتی که نماد معاملاتی ورقه بهادار مورد نظر بسته باشد.
ب ) در صورتی که قیمت ورقه بهادار در پنج جلسه معاملاتی متوالی بیش از 3 برابر دامنه مجاز نوسان، در یک جهت تغییر کند و در عین حال عرضه و تقاضای ورقه بهادار به تعادل نرسیده باشد.
تبصره: مدت زمان معافیت بازارگردان براساس بند (ب ) توسط بورس تعیین می شود.
ماده 16 در صورتیکه، مقررات انجام معامله ورقه بهادار تغییر کند، مخصوصا چنانچه دامنه مجاز نوسان ورقه بهادار محدودتر شود، بازارگردان ظرف 10 روز می تواند تقاضای ابطال مجوز بازارگردانی خود را به بورس ارایه کند. در آن صورت تعهدات بازارگردان از ابتدای جلسه معاملاتی بعد از ارایه تقاضای مذکور تا تصمیم نهایی بورس منتفی است و بورس موظف است موضوع را به سبا گزارش کرده و نسبت به اعلام عمومی آن در پایگاه الکترونیکی رسمی خود اقدام کند.
** امتیازات بازارگردان ماده 17 بورس برای بازارگردانی هر ورقه بهادار یک ایستگاه معاملاتی جداگانه، بدون دریافت هیچگونه هزینه ای از این بابت در اختیار بازارگردان خواهد گذاشت. انجام معاملات سایر اوراق بهادار از ایستگاه معاملاتی مخصوص بازارگردانی مجاز نیست.
** رسیدگی به تخلفات ماده 18 در صورتیکه بازارگردان مفاد این دستورالعمل را نقض کند یا به تعهدات خود در زمینه بازارگردانی عمل نکند، موضوع در مرجع رسیدگی مربوطه طرح و رسیدگی می شود.
مرجع رسیدگی مربوطه، در صورت احراز تخلف یک یا چند حکم از احکام زیر را متناسبا صادر می >نماید: الف ) تذکر کتبی بدون درج در پرونده ب ) تذکر کتبی با درج در پرونده ج ) پرداخت تمام یا قسمتی از کارمزد و هزینه ایستگاه معاملاتی که در طول فعالیت بازارگردانی از پرداخت آن معاف بوده است.
د) تعلیق فعالیت بازارگردانی بازارگردان در مورد اوراق بهادار مربوطه برای مدت حداکثر دو سال ه ) لغو مجوز بازارگردانی بازارگردان در مورد اوراق بهادار مربوطه و) محرومیت بازارگردان از دریافت مجوز بازارگردانی حداکثر تا مدت دو سال تبصره :1 سبا و بورس می توانند تا اتمام مراحل رسیدگی، فعالیت بازارگردانی بازارگردان را متوقف نکنند.
تبصره :2 اعمال مجازات >های موضوع این ماده مانع از اعمال مجازات >های پیش >بینی شده برای نقض سایر قوانین و مقررات، نخواهد بود.
ماده 19 در صورت لغو مجوز فعالیت کارگزاری یک بازارگردان، مجوز فعالیت بازارگردانی وی نیز لغو خواهد شد.
** سایر موارد ماده 20 سفارش های خرید و فروش اوراق بهادار بازارگردان، از نظر اولویت انجام با سایر مشتریان برابر است.
ماده 21 در صورتی که یک ورقه بهادار بیش از یک بازارگردان داشته باشد، بازارگردانان آن ورقه بهادار نباید در تعیین قیمت سفارش های خود با یکدیگر هماهنگ نمایند. هماهنگی در این زمینه به منزله دستکاری قیمت خواهد بود.
ماده 22 این دستورالعمل در 22 ماده و 8 تبصره و دو پیوست در 22/04/1387 به تصویب هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار رسید.
اقتصام ** 9141 ** 1558 شماره 050 ساعت 18:56 تمام
تاریخ انتشار: ۲۳ مرداد ۱۳۸۷ - ۰۰:۰۱