توسعه صنایع تبدیلی پیش نیاز گسترش کشاورزی خراسان شمالی است .........................................................
بجنورد ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 10/04/86 داخلی.اقتصادی.کشاورزی.صنایع تکمیلی.
خراسان شمالی در زمره استانهای مساعد برای فعالیتهای کشاورزی است و نیمی از جمعیت 811 هزار نفری آن در بخش کشاورزی به کار مشغول هستند.
سالانه در این استان یک میلیون و 240 هزار تن انواع محصولات زراعی، باغی و دامی تولید می شود که بر همین اساس سند توسعه خراسان شمالی نیز با محوریت بخش کشاورزی تدوین شده است.
ولی آنچه که گسترش کشاورزی در این استان را با مشکل مواجه کرده شمار اندک صنایع تبدیلی این بخش است که هم اکنون از 11 واحد تبدیلی زراعی، باغی و دامی فراتر نمی رود.
در این خصوص شماری از کارشناسان و کشاورزان معتقدند در صورت افزایش صنایع تبدیلی در استان، ضررهای هدررفت محصولات کشاورزی جبران شده و در این صورت، این بخش رونق قابل ملاحظه ای خواهد گرفت.
یک کشاورز در گفتگو با خبرگزاری جمهوری اسلامی بیان کرد: در صورت وجود کارخانه های تبدیلی مانند رب گوجه فرنگی و آب میوه، کشاورزان از ضررهای سالانه کاهش قیمت و از بین رفتن محصول رهایی می یابند.
محمد روحانی افزود: هر ساله قیمت گوجه فرنگی به دلیل وضعیت فسادپذیری آن کاهش می یابد که با این وضعیت در کمبود صنایع، کشاورزان بعضا ناچارند محصول خود را حتی برداشت نکنند.
یکی از باغداران خراسان شمالی نیز نبود کارخانه های تبدیلی و کمپوت سازی را عمده مشکل باغداران تولیدکننده هلو، انگور، گیلاس و زردآلو می داند و می گوید با توجه به فسادپذیری ارقام سردرختی لازم است صنایع تبدیلی در استان مستقر شود.
وی ادامه داد: چندین سال است که بازار فروش انگور کلاه داری و هلو در این استان متزلزل است و هنگام پایین آمدن قیمتها، کشاورزان چاره ای جز روی آوردن به قلع و قمع باغهای خود و زراعتکاری ندارند.
او افزود: از طرفی سالانه ارقام مختلف سردرختی، تولیدات زراعی و دامی وارد استان می شود که مصرف کنندگان باید هزینه های بالایی بابت خرید آنها بپردازند.
وی گفت: این در حالی است که محصولات کشاورزان و باغداران خراسان شمالی بعضا در مزارع و باغها برداشت نشده، رها می شود.
یک کارشناس کشاورزی هم گفت: باغداران، کشاورزان و دامداران در این خصوص خواستار ایجاد و راه اندازی صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی برای افزایش سود کشاورزان و ایجاد اشتغال در خراسان شمالی هستند.
او گفت: واحدهای کمپوت سازی ، صنایع تولید پنیر، خوراک دام و طیور، صنایع روغن کشی، کارخانه های تولید سوسیس و کالباس از جمله نیازمندیهای استان است که جای خالی این صنایع احساس می شود.
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز از معضل کمبود صنایع تبدیلی در استان به عنوان زنجیره ای گم شده در چرخه کشاورزی استان یاد کرد.
سیدهادی سید گسترش صنایع تبدیلی را از اولویتهای کاری این بخش در استان عنوان کرد و گفت: تا زمانی که صنایع تبدیلی، سردخانه و بازار خرید برای محصولات استان فراهم نشود اقدام برای توسعه کشاورزی این خطه بی فایده است.
وی یکی از برنامه های در حال پیگیری امسال را توسعه باغها در مناطق شیب دار عنوان کرد و افزود: در عین حال محصولات تولیدی که با زحمت زیادی در مناطق پرشیب استان عمل آوری می شوند نیاز ضروری به صنایع تبدیلی دارند.
او ادامه داد: در زمینه تولید مرغ و تخم مرغ نیز ظرفیتهای خالی زیادی در استان وجود دارد که نیاز به سرمایه گذاری و صنایع تبدیلی بیشتر در این بخش است.
وی گفت: با اینکه مصرف روزانه تخم مرغ در استان بالا است تولید تخم مرغ وجود ندارد و خراسان شمالی در این زمینه واردکننده است.
معاون صنایع و توسعه روستایی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی هم شمار واحدهای تبدیلی و تکمیلی کشاورزی این استان را 11 واحد عنوان کرد.
مهندس حسین عظیمی به ایرنا گفت: سه واحد فرآورده لبنی، سه واحد تولید رب گوجه فرنگی، دو واحد خوراک دام، یک واحد سردخانه، دو واحد تصفیه و بسته بندی کشمش تمام موجودی صنایع تبدیلی و تکمیلی زراعی، باغی و دامی این استان است.
وی ظرفیت تمام واحدهای تبدیلی و تکمیلی را 150 هزار و 500 تن عنوان کرد.
او ادامه داد: این درحالی است که سالانه یک میلیون و 240 هزار تن محصولات زراعی، باغی و دامی در استان تولید می شود.
وی افزود: امسال نیز دو واحد فراورده لبنی، یک کارخانه تولید رب گوجه فرنگی، دو واحد خوراک دام، دو واحد سردخانه، دو واحد تصفیه و بسته بندی کشمش در این استان راه اندازی می شود.
او گفت: با راه اندازی این واحدها ظرفیت فرآوری محصولات زراعی، باغی و دامی استان به 222 هزار و 500 تن می رسد.
معاون صنایع و توسعه روستایی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی افزود: اکنون 26 طرح با سرمایه ثابت 120 میلیارد ریال در زمینه های مختلف صنایع تبدیلی و تکمیلی در این استان در حال اجرا است.
خراسان شمالی 344 هزار هکتار عرصه کشاورزی و باغی دارد که 32 گونه زراعی و 28 گونه باغی در آن تولید می شود.ک/4 7186/626/660 شماره 141 ساعت 01:19 تمام انتهای پیام D10.42-01-19