مجتمع های تجاری منطقه آزاد انزلی در بن بست ...............................................
بندرانزلی ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 13/06/86 داخلی.اقتصادی.منطقه آزاد انزلی.
پس از تعیین منطقه ویژه اقتصادی گلشن انزلی در سال 1377 عده ای با این تصور که این منطقه از مزایای حمل کالای همراه مسافر و در نتیجه خرده فروشی اجناس خارجی بهره مند می شود، اقدام به ساخت مجتمع های تجاری در این منطقه نمودند.
این چنین شد که بالغ بر دو هزار غرفه در قالب سه مجتمع ونوس ، کاسپین و ستاره شمال در منطقه ویژه اقتصادی انزلی ساخته شد.
اما نه تنها در طول پنج سالی که از عمر منطقه ویژه انزلی گذشت این غرفه ها فعال نشدند بلکه با اعلام منطقه آزاد انزلی در سال 1382 نه تنها فرجی حاصل نشد بلکه این منطقه به اضافه ارس و اروند بر خلاف مناطق آزاد قبلی از مزایای حمل کالای همراه مسافر منع شدند.
این امر موجب شد که بخش تجاری منطقه آزاد انزلی با بن بست فعالیت تجاری مواجه شود.
رییس شورای بازرگانان منطقه آزاد انزلی در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: سازمانهای مناطق ویژه و آزاد انزلی تاکنون نتوانسته اند به وظایف و اختیارات قانونی درست عمل کنند.
" اصغر امانی " اظهار داشت: مجتمع های تجاری موجود زمانی مجوز گرفتند که به موجب قانون فروش کالا در مناطق ویژه به ایرانیان ممنوع بود و تنها اتباع خارجی می توانند کالا را طبق ضوابط خریده و از کشور خارج کنند.
وی افزود: سازمان منطقه ویژه به نمایندگی از دولت مجوز احداث چند مجتمع را داد ولی به موجب همان قانون شرایط را برای فعالیت بخش تجاری از طریق معرفی منطقه به بازارهای هدف مانند آذربایجان و روسیه آماده نکردند.
به گفته وی در قانون منطقه آزاد نیز فروش کالا در این منطقه به ایرانی ها ممنوع اعلام شد این در حالی است که گیلان یک استان توریستی است که سالانه پنج میلیون نفر در آن گردش می کنند که حتی اگر 50 دلار اجازه فروش کالا به ایرانی ها داده شود چرخش مالی بالایی بوجود می آید و تعداد توریستها نیز افزایش پیدا خواهد کرد.
امانی خاطرنشان کرد: این کار موجب رونق منطقه و ایجاد 10 تا 12 هزار فرصت شغلی می شود.
معاون اداری مالی و سخنگوی منطقه آزاد انزلی نیز با تائید وجود این مشکل به خبرنگار ایرنا گفت: برای حل این مشکل راه حلهای کوتاه مدت و بلند مدتی را در نظر گرفته ایم.
" عبدالعظیم بازگیر" اظهار داشت : در کوتاه مدت سعی مدیریت منطقه بر این است که با استفاده از مشوقهای قانونی صاحبان کالا را تشویق کند ، کالای خود را داخل این غرفه ها به فروش برسانند.
وی افزود: در کنار این با برخی دانشگاههای کشور در حال رایزنی هستیم تا نمایندگی را در منطقه فعال کنند.
بازگیر متذکر شد با فعال کردن این بخش حداقل سه هزار نفر به طور مستقیم شاغل خواهند شد.
سخنگوی منطقه آزاد انزلی خاطرنشان کرد: در ارتباط با راه حل بلند مدت به دبیرخانه شورای عالی موضوع را منتقل کرده ایم تا با اصلاح قانون ، ممنوعیت حمل کالای همراه مسافر را ولو برای مدت کوتاه بردارند تا این غرفه ها فعال شوند.
وی با بیان این که هدف دولت از این ممنوعیت افزایش تولید و صادرات و ایجاد اشتغال مولد است نه تقویت واردات گفت : ما نیز این سیاست را نداریم ولی چون در مرحله نخست است و هنوز زیرساختها آماده نشده احتیاج به فعال شدن منطقه به منظور تامین منابع مالی لازم داریم.
اما نماینده مردم انزلی صدور مجوز فروش کالا در منطقه را رافع این مشکل نمی داند.
" هادی حق شناس " نیز با اشاره به تصمیم مقطعی استفاده از غرفه ها به عنوان دانشگاه معتقد است راهکار اصلی خروج بخش تجاری و سایر بخشهای منطقه از تنگنا ، کمک دولت از طریق تخصیص اعتبارات دولتی برای ایجاد زیر ساختها است.
معاون پژوهشی و طرحهای دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد در سفر اخیر خود به انزلی در این باره به خبرنگار ایرنا گفت : مناطق آزاد برای تولید ثروت و صدور کالا است نه برای واردات و ما باید سیاستهای کلان اقتصادی کشور را در نظر بگیریم .
" محمد تقی زمانیان" اظهار داشت: برای حل مشکل بخش تجاری منطقه آزاد انزلی می توان از این غرفه ها برای کلاس ، کتابخانه ، پژوهشکده تحقیقاتی و مراکز اداری استفاده کرد.
دو هزار غرفه راکد در منطقه آزاد انزلی ، سرمایه هنگفت و ظرفیت بالقوه مناسبی برای اشتغالزایی است که بدون استفاده مانده است.
ضروری است مسوولان شورای عالی مناطق آزاد کشور و مسوولان منطقه آزاد انزلی با کمک مسوولان گیلان و شهرستان انزلی و با مشورت با سرمایه گذاران منطقه هرچه زودتر به فکر یافتن راهکارهای مناسبی برای فعال کردن این بخش باشند.
آنچه تمامی صاحب نظران اعم از مسوولان دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد کشور ، مسوولان منطقه آزاد انزلی ، نماینده مردم انزلی و بازرگانان فعال در این منطقه بر آن اتفاق نظر دارند، ضرورت کمک مالی دولت و تامین اعتبار کافی برای ایجاد زیرساختهای لازم در این منطقه است.
مسلما آماده شدن منطقه اثرات اقتصادی بسیار مثبتی نه تنها در منطقه و گیلان بلکه در کل کشور خواهد داشت و روابط اقتصادی ایران با کشورهای آسیای میانه را نیز ارتقاء خواهد داد.ک/2 506/620 شماره 156 ساعت 17:28 تمام
تاریخ انتشار: ۱۳ شهریور ۱۳۸۶ - ۰۰:۰۱