تاجیکستان برای ساخت نیروگاه "راغون" مناقصه بین المللی برگزار می کند .................................................................
دوشنبه ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 07/11/86 خارجی.اقتصادی.تاجیکستان.ایران.
"امامعلی رحمان" رییس جمهوری تاجیکستان از مسوولان نهادهای دولتی خواست برای ساخت نیروگاه "راغون" در این کشور، هرچه زودتر مناقصه بین المللی برگزار کنند.
به گزارش ایرنا، وی که سخنانش روز یکشنبه از تلویزیون تاجیکستان پخش می شد، گفت: شرایط و امکانات مناسب برای داوطلبان خارجی و داخلی در این مناقصه باید فراهم شود تا با ورود پیمانکاران جدید عملیات ساخت این نیروـ گاه که از مهمترین نیروگاهای تاجیکستان است به سرعت پایان یابد.
رحمان در این جلسه با انتقاد شدید از نحوه فعالیت وزارت انرژی و صنایع تاجیکستان و همچنین شرکت برق تاجیک که نتوانسته اند برای تامین برق مورد نیاز شهروندان تاجیک و رفع بحران انرژی این کشور اقدام کنند ، خواستار برنامه ریزی و چاره جویی فوری مسوولان این بخش شد.
رییس جمهوری تاجیکستان همچنین بر ساخت نیروگاه های کوچک برق آبی در مناطق مختلف تاجیکستان تاکید کرد.
ساخت نیروگاه راغون را روسیه از چند سال پیش آغاز کرده است اما اختلاف نظر کارشناسان روس با مسوولان انرژی تاجیکستان بر سر ارتفاع سد این نیروگاه که در شمال شرق دوشنبه پایتخت تاجیکستان ساخته می شود، باعث شده تا عملیات ساخت این سد به تاخیر بیفتد.
شرکت "روسال" که از سه سال پیش قراردادی را در مورد سرمایه گذاری و ساخت نیروگاه راغون با تاجیکستان به امضا رسانده بود، ارتفاع سد این نیروگاه را 188 متر درنظر گرفته است درصورتیکه تاجیکستان تلاش می کند که ارتفاع این سد 335 متر و براساس نقشه 26 سال پیش در زمان اتحاد جماهیر شوروی سابق باشد.
عملیات ساخت نیروگاه راغون در دهه 80 میلادی 26 سال پیش آغاز شد اما با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی سابق عملیات ساخت این سد متوقف شد.
کارشناسان رشته انرژی تاجیکستان می گویند، حدود 40 درصد عملیات مربوط به طرح نیروگاه راغون انجام شده و تاجیکستان به تنهایی توان تکمیل آن را ندارد.
برای عملیات ساخت نیروگاه راغون در 110 کیلومتری شمال شرق دوشنبه مبلغ 600 میلیون دلار اعتبار است.
ظرفیت این نیروگاه در صورت بهره برداری، 3600 مگاوات برق در سال است.
معاون بانک جهانی اعلام کرده بود که این بانک برای مشارکت و همکاری در ساخت نیروگاه برقی راغون و عضویت در کنسرسیوم بین المللی ساخت این نیروگاه کارشناسانی را به تاجیکستان اعزام می کند.
وزارت نیرو جمهوری اسلامی ایران نیز اعلام کرده بود که در صورت تقاضای تاجیک ها برای کمک به ساخت نیروگاه راغون ایران نیز این موضوع را بررسی خواهد کرد.
شرکت ایرانی "فراب کار" در حال حاضر ساخت نیروگاه "سنگتوده 2" را در جنوب تاجیکستان آغاز کرده است.
برق، مهمترین سوخت مردم تاجیکستان است و همزمان با اجرای ساخت نیروگاه ـهای بزرگ از جمله راغون، سنگتوده 1 و 2، برنامه ریزی برای ساخت 70 نیروـ گاه کوچک نیز ادامه دارد.
تاجیکستان همه ساله با کمبود برق روبه رو است و امسال با توجه به سرمای جهانی و قطع صادرات برق به این کشور، مشکل تاجیک ها دو چندان شده است به حدی که بسیاری از واحدهای تولیدی تعطیل و روزانه پنج میلیون دلار خسارت به این کشور وارد می شود.
"عاقل عاقل اف" نخست وزیر تاجیکستان به تازگی در حاشیه اجلاس نخست وزیران اورآسیا در مسکو پایتخت روسیه تلاش زیادی کرد تا در دیدار با همتای قرقیز خود، این کشور را راضی به صادرات بیشتر برق به تاجیکستان نماید اما تاکنون قرقیزها در این ارتباط پاسخی نداده اند.
آساق 1366**1071**305**2151** شماره 084 ساعت 14:18 تمام