کار برداشت برنج در 20 درصد از مزارع گیلان به پایان رسید # رشت، خبرگزاری جمهوری اسلامی 29/05/83 داخلی.اقتصادی.جهادکشاورزی.برنج. مسوول جهادکشاورزی گیلان گفت: از ابتدای فصل برداشت برنج تاکنون محصول 20 درصد از مزارع استان برداشت شده است. " مجید غلامی " روز پنج شنبه در گفت وگو با ایرنا افزود: امسال 60 هزار هکتاراز مجموع 230 هزار هکتار اراضی شالیزاری استان گیلان به کشت ارقام پرمحصول و بقیه به ارقام محلی اختصاص یافته است. وی یادآورشد: ارقام پرمحصول علاوه بر زودرس بودن در برابر بیماری بلاست نیز مقاوم هستند. رییس موسسه تحقیقات برنج کشور پیش بینی کرد، میزان تولید برنج در استان امسال به دلیل مساعد بودن شرایط آب و هوایی و سیاست های مطلوب دولت مبنی بر اعلام قیمت خرید تضمینی برنج افزایش یابد. " فرامرز علی نیا" افزود: سطح زیر کشت ارقام پرمحصول برنج از رقم 15 هزار هکتار در سال 80 به 69 هزار هکتار در سال 82 و 60 هزار هکتار در سال جاری افزایش یافته که نشان دهند بهبود وضعیت برنج است. این درحالی است که برخی از کارشناسان برنج استان، پیش بینی میزان تولید برنج در مزارع استان را به دلیل شیوع بیماری بلاست در برخی از مناطق مشکل می دانند. به گفته آنان، در سال جاری به دلیل تغییرات شدید آب وهوایی در مدت زمان کوتاه زمینه برای رشد و نمو بیماری بلاست در مزارع شالیزاری استان زیادشده است و میزان کاهش وزن محصول به دلیل پوکی خوشه وجود دارد. بیماری بلاست یک بیماری قارچی است که در سه نوع ساق، برک و خوشه مشاهده می شود و خطرناکترین نوع آن بلاست خوشه ای است که محصول برنج را پوک می کند.
میزان خسارت این بیماری در ارقام بومی برنج به دلیل پایین بودن میزان مقاومت این ارقام بیشتر است. بیماری بلاست با وزش باد به سایر مزارع نیز منتقل می شود و برای پیشگیری از آن باید مزرعه سمپاشی شود. استان گیلان دارای 320 هزار هکتار زمین شالیزاری است که سالانه از این اراضی 600 هزار تن برنج سفید برداشت می شود. 605/320/604