کنترل بیماری فاسیولا در گیلان نیازمند تغییر شیوه تغذیه دام است # رشت، خبرگزاری جمهوری اسلامی 19/07/83 داخلی.اجتماعی.بهداشتی. مدیرکل دامپزشکی گیلان گفت:دراستانهای مرطوبی نظیرگیلان توقف چرخه بیماری انگلی فاسیولا فقط با تغییر شیوه تغذیه دام ممکن است . " دکتر کوروش فضایی "روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: سیکل گردش بیماری فاسیولا در استان گیلان به دلیل مساعد بودن شرایط آب و هوایی، وجود حلزون میزبان انگل فاسیولا و مصرف سبزیهای محلی از سوی دامها و انسان وجود دارد. وی اظهارداشت: برای تغییر شیوه تغذیه دامهای استان دامداریها موجود در حال بازسازی است و درآنها جایگاهی برای ذخیره کردن کود دام تعبیه می شود تا از ورود کود دام به طبیعت بوسیله آبهای جاری جلوگیری شود. وی گفت: روستاییان گیلان دامهای خود را برای چرا در طبیعت رها می کنند و دام مدفوع آلوده خود را در طبیعت دفع می کند. وی اظهارداشت: بیشترین میزان آلودگی به انگل فاسیولا در مناطق مرطوب رشت و انزلی است که سازمان دامپزشکی دوبار در سال باخوراندن قرص های ضد فاسیولا دامها این مناطق را علیه این بیماری ایمن سازی می کند. وی تصریحکرد: سیکل انگل فاسیولا را به راحتی نمی توان از بین برد و سازمان دامپزشکی و مرکز بهداشت استان برای رفع این مشکل در استان در حال تحقیق و مطالعه هستند تا راهکار جدید را پیدا کنند. رییس روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی گیلان گفت: سال گذشته 400 نفر در این استان به بیماری انگلی خطرناک فاسیولا مبتلا شدند. " فردین مهرابیان" افزود: هر ساله با رویش سبزیجات محلی و افزایش میزان مصرف این نوع سبزیهااز سوی خانواده ها سلامت آنان در معرض خطر ابتلا به بیماری انگلی فاسیولا قرار می گیرد. وی گفت : در ماه مبارک رمضان به دلیل افزایش استفاده از سبزیهای محلی آلوده در سفره افطاری میزان ابتلا به این بیماری نیزافزایش می یابد. وی افزود : سبزیجات محلی شامل بینه ( پونه )، خالی واش، چوچاق، کوت کوتی با دفع فضولات دامهای آلوده درآبهای راکد به این کرم آلوده می شود که مصرف آنها آلودگی انسانها را نیز به دنبال دارد. وی اضافه کرد: مواد ضد عفونی کننده سبزیجات قادر به از بین بردن انگل فاسیولا در سبزیجات محلی نیست. کارشناس بیماریهای مرکز بهداشت استان گیلان گفت : سبزیجات آلوده با پختن سرخ و خشک کردن و غوطه ور کردن سبزی به مدت30 ثانیه درآبجوش قابل استفاده است. " دکتر محمدعلی جوافشانی " با اشاره به اینکه طی سال 80 یکهزار و 710 نفردراستان گیلان به این بیماری مبتلا شده اند، گفت : بیماری فاسیولا در سال 67 به صورت گسترده درگیلان شایع شده بود به نحویکه در این سال 10 هزار نفر به این بیماری مبتلا شدند. دکتر جوافشانی گفت : این بیماری با دوره کمون چهار تا شش هفته و با تب ، تعریق، درد شکم، سرفه، آسم برونشیال، لاغری، بی اشتهایی، دردهای مفصلی، درد شانه راست، گردن، سوء هاضمه همراه است. وی افزود: برای کنترل این بیماری با ریشه کن کردن حلزون میزبان، مصرف صحیح دارو، کاهش یا ریشه کنی کرم های بالغ، رعایت بهداشت با رژیم غذایی، ایجاد سیستم آب بهداشتی برای مزارع و چراگاهها و رعایت اصول بهداشتی در کشتارگاهها ضروری است. دکتر جو افشانی گفت: تخم بیماری انگلی فاسیولا با مدفوع حیوانات اهلی و وحشی دفع شده و توسط حلزون پس از یک دوره دگردیسی بر روی سبزیجات دفع می شود که در صورت مصرف به انسان سرایت می کند. وی افزود: ابتلاء به انگل خطرناک فاسیولا از طریق مصرف سبزیهای آلـوده و محصولاتی که در روی زمین با ساقه های کوتاه رشد می کند مثل انواع کلم وتوت فرنگی به انسان منتقل می شود. کارشناسان بهداشت استان معتقدند : تخم برخی از انگلها نظیر فاسیولا با شستشو و ضد عفونی از بین نمی رود اما گرما بالای 60 درجه سانتیگراد، پختن و سرخ کردن سبزی باعث نابودی تخم انگل می شود. تخم انگل فاسیولا در صورت ورود به بدن با سـوراخ کردن روده و طی مسیر از طریق رگهای خونی برای حـداقل 12 سال در کبد منزل می کند و در صورت عدم درمان به موقع می تواند باعث مرک شخص مبتلا شود. 605/320 /604