پرورش شترمرغ، صنعت نوین که ارزش اقتصادی بالایی دارد (بخش نخست ) # تهران ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 17/09/82 داخلی.اقتصادی.کشاورزی.شترمرغ.گزارش. شترمرغ، پرنده ای که در چند سال اخیر از آن به عنوان یک منبع جدید تامین پروتئین حیوانی و برخی مصارف صنعتی مورد نظر قرار گرفته است. این پرنده تا گذشته نچندان دور تنها به دلیل پرهای زیبا و گرانبهایش توسط آفریقاییان شکار می شد ولی در سال های اخیر به لحاظ دارا بودن گوشت قرمز و سفید همراه با پوستی چرم مانند مورد توجه قرار گرفته است. در دهه های اخیر، سرنوشت این پرنده وحشی به طور کلی دگرگون شده و مورد توجه دامپروران در کشورهای توسعه یافته قرار دارد. پرورش تجاری شترمرغ در زمان حاضر به صورت معنی داری در جهان گسترش یافته و با استقبال پرورش دهندگان دام و طیور مواجه شده است. با وجود آنکه این پرنده بزرک در کشورهای آمریکا، اروپا، استرالیا، آمریکای جنوبی و مرکزی و چین پرورش داده می شود، اما همچنان آفریقا مرکز عمده پرورش و تولید و صادرات فرآورده های شترمرغ محسوب می شود. سرزمین اصلی این پرنده آفریقا است و هم اکنون به شکل وسیعی در آفریقای جنوبی پرورش داده می شود. در گذشته های دور شترمرغ در برخی نواحی خاورمیانه از ایران و عربستان زیست می کرده است. هم اکنون آمریکا، چین و آفریقای جنوبی با پرورش صدها هزار قطعه شترمرغ در سال در راس پرورش دهندگان شترمرغ هستند و با وجودی که پرورش این پرنده در جهان در حال افزایش است اما افزایش تقاضای جهانی برای مصرف گوشت آن نیز سبب شده تا سالانه مقادیر زیادی ارز نصیب کشورهای تولیدکننده شترمرغ شود. در سال های اخیر زمینه مناسبی برای رشد صنعت پرورش شترمرغ در ایران فراهم شده به طوری که فعالیت خوبی در این خصوص توسط عده ای از فعالان این بخش صورت گرفته و هماهنگی مناسبی بین وزارت جهادکشاورزی و بخش خصوصی برای توسعه صنعت پرورش شترمرغ برقرار شده است. "محمدرضا فاطمی" عضو هیات مدیره شورای هماهنگی نوآوران صنعت شترمرغ ایران در این خصوص گفت: صنعت پرورش شترمرغ از سال 77 با واردات 500 قطعه جوجه در کشور پایه گذاری و هم اکنون پیشرفت خوبی در این زمینه حاصل شده است. وی با بیان آنکه در چهار سال گذشته حدود سه هزار قطعه جوجه شترمرغ از کشورهای پیشرو در این صنعت از جمله آفریقای جنوبی، کانادا، هلند و بلژیک وارد شده، اظهار داشت: از این میزان تاکنون هزار راس شترمرغ به گله مادر تبدیل شده است. وی، از واردات سه هزار قطعه جوجه شترمرغ در سال جاری خبر داد و ابراز امیدواری کرد، جوجه های وارداتی در سال آینده به دو هزار راس و در چهار سال آینده به چهار هزار راس گله مادر تبدیل شوند. فاطمی خاطرنشان کرد، هر جوجه شترمرغ پس از گذشت دوسال با توجه به شرایط آب و هوایی و تغذیه مناسب به شترمرغ بالغ تبدیل می شود. وی، واردات جوجه شترمرغ را در مقایسه با گله مادر مقرون به صرفه دانست و افزود: در شرایطی که واردات هر راس شترمرغ مادر بین چهار هزار و 500 تا پنج هزار دلار هزینه دارد، برای واردات هر قطعه جوجه و هزینه های جانبی آن تا رسیدن به مرز دوسالگی فقط 600 هزار تومان (حدود 700 دلار) هزینه می شود.
وی، دارا بودن گوشت با کیفیت را از ویژگی های اصلی شترمرغ عنوان کرد و گفت: هر شترمرغ مادر پس از رسیدن به سن بلوغ در هر دوره فصلی بین 30 تا 100 عدد تخمگذاری می کند که هر تخم پس از گذشت 42 روز به جوجه یکروزه تبدیل می شود. وی افزود: پس از تبدیل تخم به جوجه و با گذشت 12 ماه شترمرغ به شرایط وزنی 100 تا 120 کیلوگرم می رسد که خوش خوراک ترین گوشت را داراست. به گفته وی، در این دوره گوشت شترمرغ با یک درصد از پایین ترین میزان کلسترول نسبت به گوشت سایر دام ها از جمله گوسفند، گوساله، مرغ و حتی ماهی برخوردار است. فاطمی، از گوشت شترمرغ به عنوان یکی از مقوی ترین، سالم ترین و مفیدترین گوشت ها نام برد که تولید انبوه آن در کشور می تواند ضمن پاسخگویی به نیاز داخلی، به لحاظ برخورداری از قیمت مناسب در بازارهای جهانی (بین 12 تا 15 دلار در هر کیلوگرم ) به زمینه صادراتی مناسبی تبدیل شود. وی تصریح کرد: با رشد چند سال اخیر صنعت پرورش شترمرغ در کشور از هم ـ اکنون کشورهای منطقه رغبت خود را برای خرید شترمرغ و فرآورده های مختلف آن از ایران اعلام کرده اند. اقتصام ـ م.ف/40/1558
تاریخ انتشار: ۱۷ آذر ۱۳۸۲ - ۰۰:۰۱