ساماندهی حراجی ها، امری سرگردان میان متولیان متعدد # مشهد، خبرگزاری جمهوری اسلامی 15/12/81 ساماندهی حراجی ها، امری سرگردان در میان متولیان متعدد در کلانشهر مشهد است . جلوی در فروشگاه ایستاده ، " بدو ، بدو فروش استثنایی ، بهترین اجناس ،ارزانترین قیمتها" با چنان هیجانی تبلیغ می کند که فرصت نفس کشیدن هم به خود نمی دهد. روی شیشه های فروشگاه با رنک قرمز و بسیار درشت عبارتی چون تخفیف ویژه، فروش فوق العاده جلب توجه می کند. مردم حتی آنانکه که قصد خرید ندارند نیز با این سرو صدا و با دیدن شکل و شمایل ورودی فروشگاه بدشان نمی آید سرکی بکشند و قیمتها را ببینند و این موجب شده ، داخل فروشگاه مملو از جمعیت شده و زن و مرد تا قسمتی از مسیر پیاده رو جلوی مغازه صف بکشند. هر چه به پایان سال نزدیکتر می شویم بر تعدادشان افزوده و بازارشان داغ تر می شود اما چقدر نظارت می شود معلوم نیست. در همان راسته خیابان بسیاری از مغازه ها با عناوینی چون فروش فوق العاده ، حراج استثنایی ، تخفیف ویژه و مانند آن که بر روی شیشه های مغازه ها و پرده های مغازه نصب کرده اند، به قول خودشان حراج سالیانه خود را شروع کرده اند. در تمامی سطح شهر به ویژه مناطق مرکزی و بازارهای بزرک این پرده ها و این نوع فروش های استثنایی و حراجهای سالیانه به ویژه در این فصل سال بسیار دیده می شود و این روزها بازارشان به شدت گرم است. اما اینکه چقدر این حراجیها مطابق ضوابط عمل می کنند و آیا واقعا حراجی هستند و قیمتهایشان نسبت به بقیه ارزانتر است "خدا عالم" است. بسیاری از آنان حتی نمی دانند برای یک حراجی واقعی نیاز به مجوز است و چه ضوابطی را باید رعایت و چگونه عمل کرد. در عین حال حتی مسوولان اتحادیه ها و مجامع امور صنفی تاکیدی برصدور مجوز و فعالیت حراجی ها بر طبق ضوابط تعیین شده در قانون نظام صنفی ندارند. این در حالی است هیچ یک از مجموعه ها و دستگاههای ذیربط مسوولیت کار را نپذیرفته و مسوولیت اقدام درباره این حراجیها را به عهده دیگری می گذارند.
شاید یک علت آن وسعت و تعداد زیاد واحدهای صنفی و حراجی ها و هزینه بر بودن کنترل و بازرسی باشد اما در هر حال، حتی فرهنک سازی در این جهت نیز انجام نشده و به همان برخوردهای موردی اکتفا می شود. رییس اداره بازرسی سازمان بازرگانی خراسان روز پنجشنبه در این زمینه می گوید: حراج ضابطه قانونی و آیین نامه اجرایی خاص خود را دارد. علی غفوری مقدم از جمله این ضوابط را عرضه کالا به قیمت نازل تری که حداقل 15 درصد پایین تر از قیمت متعارف در مهلت معین در واحدهای صنفی است عنوان کرد. به گفته وی این واحدها بدون کسب مجوز اتحادیه نمی توانند اقدام به حراج کنند و در صورت چنین اقدامی طبق ضوابط با آنان برخورد می شود. وی با بیان اینکه 70 درصد حراجیهای سطح شهر مشهد غیرقانونی و تنها 30 درصد مجاز هستند گفت: هرگاه سازمان بازرسی مطلع شود تذکر داده و در صورت عدم توجه ، این نوع حراجیها جمع آوری می شود. وی گفت: اتحادیه ها موظف هستند یک نسخه از مجوزهایی که به واحدهای صنفی داده می شود را به سازمان بازرگانی ارسال کنند. وی تصریح کرد: واحدهای صنفی که می خواهند کالاها، مصنوعات و فرآورده های خود را حراج نمایند موظفند ضمن اطلاع کتبی به اتحادیه صنف مربوطه تابلویی شامل نرخ تخفیف، مدت حراج و قیمت کالا پس از کسر تخفیف را در مدخل ورودی مغازه نصب کنند. در حالی که امروز کمتر حراجی دارای چنین تابلویی است، آنچه دیده می شود عباراتی چون فروش فوق العاده ، حراج استثنایی است که بسیار درشت و جذاب بر روی در و دیوار مغازه ها نصب شده اما کمتر تخفیف ها و قمیت ها را نصب می کنند. غفوری افزود: در کنارآن، این حراجیها باید در کنار انجام این امور یکی سری مدارک شامل فهرست کالاهای حراجی، فاکتور خرید و یا مدارکی که دال بر قیمت تمام شده کالاست ، فهرست قیمتهای متعارف در حالت فروش عادی، تعیین درصد تخفیف ، قیمت فروش کالا بعد از کسر تخفیف به اتحادیه مربوطه ارایه دهند. وی با بیان اینکه طی دو سال اخیر نظارت بیشتری بر حراجیهای سطح شهر به ویژه در ایام تعطیلات نوروزی می شود، گفت: فعالیت های این سازمان طی این دو سال بسیار گسترده تر شده و در این راستا هماهنگی هایی نیز با اتحادیه ها صورت گرفته است. وی گفت: واحد صنفی حق ندارد برای جلب مشتری بر خلاف واقع تبلیغ کرده و مکلف است در مقابل عرضه کالای حراجی، فاکتور فروش ، رسید و یا فیش صندوق صادر کرده و به مشتری تحویل نماید. وی افزود: مردم در صورت مشاهده هر گونه تخلف در این حراجیها در ایام تعطیلات نوروز می توانند با مراجعه به پایگاههای مستقر در سطح شهر و یا تماس با تلفن 124 شکایات خود را ارایه دهند. مسوول اتحادیه صنف کفاشان مشهد در این زمینه می گوید: ضوابط در قانون نظام صنفی مشخص شده و معتبر است اما در ایام عید و تابستان به ویژه ماهها اسفند و شهریور ماه مجوز حراج از سوی اتحادیه ها به هیچ واحد صنفی داده نمی شود و آنان که اقدام به حراجی کرده اند خودسرانه عمل می کنند. حسین حسینی افزود: در این ماهها به دلیل شرایط خاص شهر مشهد و وضعیت اضطراری بازار، مجوز حراج داده نمی شود و ماموران سازمان بازرسی، بازرگانی باید پیگیری کرده و گزارش آن را به اتحادیه داده و تا باآنان برخورد شود.
وی عنوان داشت: این حراجیها که امروز در سطح شهر وجود دارد ناشی از نابسامانی بازار، نبود نقدینگی و مشکلات مالی واحدهای صنفی می باشد. وی با اشاره به تبلیغهای خلاف واقع بسیاری از واحدها و عمل خلافی در هر صورت در قالب حراجی در این ماهها انجام می شود،برخورد باآنان را در چارچوب قانون لازم دانست . وی بیان کرد: تعدادی از این واحدها نسبت به قانون حراج و ضوابط آن آگاهی ندارند و بسیاری نیز فاقد پروانه کسب بوده و اصلا برای دریافت مجوز نمی توانند به اتحادیه مراجعه نمایند و عملا خودسرانه اقدام به حراج می کنند. وی این نوع حراجیها را موجب به هم ریختن وضعیت بازار دانست و گفت: باید تمامی نهادهای ذیربط در این بخش وارد عمل شده و با آنان برخورد کنند تا شرایط بازار بهبود یابد. رییس مجمع امور صنفی ، تولیدی و خدمات فنی مشهد با بی آن اینکه در سال جاری گزارشی در زمینه تخلف حراجیها دریافت نکردیم گفت: براساس ماده 51 قانون نظام صنفی هر کس بخواهد اقدام به حراج نماید باید باداشتن شرایط خاص از اتحادیه مربوطه مجوز گرفته و یک نسخه آن برای مجامع صنفی ارسال شود. امیررضا آخوندان افزود: امروز به دلیل انباشتگی و رقابت موجود در بازار شرایطی بر آن حاکم است که فروشندگان عموما می کوشند برای جذب مشتری بیشتر کالاهای خود را به قیمت تمام شده به فروش برسانند. وی تصریح کرد: ما این اطمینان را به مردم می دهیم که حتی اگر شرایط حراج را مستثنی کنیم به دلیل عدم وجود نقدینگی در بازار و انباشتگی کالاها قیمت ها منصفانه است. وی توضیح داد: هم اکنون نمایشگاه عرضه مستقیم کالا در نمایشگاه بین المللی برپاست و مردم می توانند برای به دست آوردن تفاوت قیمتها و آگاهی از وضعیت بازار به نمایشگاه مراجعه کنند. وی تفاوت چندانی میان قیمتهای نمایشگاه که با نظارت کامل مجموعه های نظارتی ارایه می شود، ندانست. آخوندان اظهار داشت: امروز کالاها در بازار نیز با پنج تا 10 درصد بیش از قیمت تمام شده به فروش می رسد و ما اگر وارد این قضیه نشویم بهتر خواهد بود چرا که بازار اکنون روال عادی و شرایط نرمالی دارد. وی تعداد مجوزهایی که از ابتدای سال تاکنون از سوی اتحادیه های زیر مجموعه این مجمع برای حراجیها صادر شده را کمتر از 20 مورد ذکر کرد. رییس مجمع امور صنفی خدمات توزیعی مشهد نیز گفت:وضعیت حراجیها در قانون نظام صنفی مشخص شده و تنها کسانی می توانند مجوز دریافت کنند که دارای پروانه فعالیت باشند. وی گفت: به دلیل وسعت و گستردگی واحدهای صنفی و دامنه عمل آنان کمتر برای دریافت مجوز اقدام می کنند و تعداد واحدهایی نیز که فاقد پردانه کسب هستند نیز کم نیست بنابراین برای حراج کالاهای خود اصلا مراجعه نمی کنند. سید حسن رشید صالحی افزود: تا کنون فقط یک درخواست صدور مجوز حراجی به ما رسیده و بازرسین مجمع از فردا کار خود را برای بازرسی عملکرد حراجی ها طبق ضوابط و با مجوز کار خود را آغاز می کنند. وی عنوان داشت: در صورتی که این حراجیها ضوابط حراج را رعایت نکرده و قیمت ها نیز بالاتر از حد تعیین شده باشد به تعزیرات معرفی خواهند شد. وی تصریح کرد: هم اکنون پیگیریهای لازم از طریق اتحادیه های مربوطه انجام می شود تا نظارت بیشتری بر روی حراجیها و صدور مجوزها انجام گیرد. ف.ی 100/13/ م ا/01
تاریخ انتشار: ۱۵ اسفند ۱۳۸۱ - ۰۰:۰۱